Нарочно нагнетяват в обществото колко зле е икономиката, отсече Данев

Приходите в бюджет 2015 г. са силно подценени
28 ное 2014 10:54,
15
Нарочно нагнетяват в обществото колко зле е икономиката, отсече Данев
Божидар Данев. Снимка: архив, БулФото

Приходната част в проектобюджета за догодина е силно подценена, каза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК), часове преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още по темата
Пред националната телевизия той заяви, че за 2015 година прогнозният БВП се оценява на 0,8%, докато през тази година, която беше свързана с много политически турболенции, в момента се очаква БВП от над 1,6 на сто. По негови думи имаме една добра година за начален старт, но вместо това ни се предлага относително много нисък ръст на БВП.

Данъчните приходи в проектобюджета за догодина също са силно занижени спрямо очакванията за тази година, коментира той и предположи, че зад това стои вземането на предварителни мерки, в случай че бюджетът не бъде изпълнен. А ако се реализира, да може да се отчете, че е преизпълнен.

"Това, обаче, на практика занижава изискванията към НАП, към митниците, към всички останали институции, а всъщност те са далеч от възможностите, които има в момента нашата икономика", обясни Данев.

Той каза, че Българската стопанска камара очаква ръстът на икономиката догодина да е поне 1,2-1,4%, или почти със 60 на сто повече от заложеното в документа.

Според него нарочно се нагнетява в обществото, че е драматично състоянието на българската икономика. "Не е драматично състоянието. Такъв апокалипсис изобщо не стои под въпрос”, каза Данев. И обясни, че всичко това има за цел да оправдае и новия дълг от 8,1 млрд. лева.

“Това силно ни притеснява, защото знаем как лесно се харчат готови пари”, каза той.

В коментара си за разходната част на Бюджет 2015 Божидар Данев отбеляза, че противно на обещанието на политиците да не се пипат данъците, в проекта се предвиждат сериозни промени в някои области като данъка върху лихвите и депозитите, осигурителната тежест, минималните прагове.

Данев посочи още, че политическите послания на управляващите не се виждат в проекта за бюджет. "Имаше много силен заряд за реформи", отбеляза той, но допълни, че "изведнъж виждаме, че в бюджета липсва финансовата подкрепа за реформите", което по думите му е най-същественото за един бюджет.

По време на заседанието на тристранката днес от БСК ще настояват всички реформи да бъдат подкрепени с разходната част, да се увеличи приходната част и да се даде яснота за връзката между фискален резерв, новия заем, който е планиран, как ще се връщат заемите, предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете, как ще се разходват средствата за покриване на бюджетния дефицит.

Пред БНР тази сутрин Данев коментира, че проектобюджетът за 2015 година не е бюджет на реформите. „Особено ни безпокои тази консервативност за бюджетните прогнози през 2016–2017 година. Ако първата година не станат реформите, обикновено практиката показва, че правителствата нямат смелост след това да проведат тези реформи”, каза Божидар Данев.

От БСК не виждат мерки за облекчение на бизнеса, ако не бъдат направени резки промени в администрацията.

Заложеното 10-процентно намаление на заплатите в бюджетната сфера не е индикатор, който задоволява бизнеса, каза Данев. Той изтъкна, че сериозният индикатор е числеността на държавната администрация да бъде намалена. Държавната администрация той определи като „гигантска администрация, която непрекъснато набъбва и изяжда националния доход”. По думите му тя трябва да се намали с 10 хиляди души.

В бюджета не е видно и как ще се разходват публичните средства за създаване на нови устойчиви работни места, продължи Данев. Тези места не трябва да бъдат създадени от държавата, но те трябва да бъдат подпомогнати. Той отново повтори, че трябва правителството да даде яснота как точно ще се разходват средствата от заемите, защото „току-що одобрихме за тази година един заем и залагаме нов крупен заем за догодина”.

БСК категорично не подкрепя искането на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата. Против е и обединяването на НАП и Агенция "Митници".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Божидар ДаневБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този като го видя да говори за икономика направо съм бесен. Нека да ходи той да живее с 340 лв на месец, този дърт мошеник харчи толкова само за алкохол и цигари
13
1
 
1
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Do 8 ?!?I tezi pari sa ti mnogo. za takiwa negramotnici kato teb - max stotarka!!!Ne znaem kak da napishem "danAci", no s golemi pretencii ...
12
0
 
3
 
! Отговори
Знаеш ли, знаеш преди 9 години
знаем как лесно се харчат готови пари, каза той...Кратко ясно, делово. Знаеш ли, знаеш чорбаджи Данев?
11
0
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Какво може да очакваш от агента на ДС -Данев?Защо още си дават наставленията 25г след 89г
10
0
 
10
 
! Отговори
1123 преди 9 години
На този все работниците са му виновни - искали заплати... От утре ще изкара, че имат и да дават на алчните чорбаджии.
9
1
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Едва ли ще научим кой колко и за какво получава пари от държавата у нас,но всеки месец вече се търсят милиардни заеми.
8
1
 
12
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Нещо не разбирам не е ли това лицето което компетентно обясняваше как нещата не вървят и честните частници са притеснени и това е една от причините за да не увеличават мизерното заплащане.А сега какво излиза някой нарочно нагнетява ,че икономиката е зле.Кога във всъщност говори истината ?
7
2
 
11
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ей, Динев при мен назначават на 460лв заплата, след данаците 380 на месец. А аз работя в голям град в голяма фирма. Недей говори глупости!
6
2
 
16
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вижте един от назначените капиталисти и бивш доносник на ДС . Другаря Божидар Данев ръси мозък и морал вместо да търка наровете в затвора . Сега стана ли ви ясно , защо сме най бедните в ЕС .
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ченгето с изскубани вежди и загрижени очи ли е "работодател" вече 25 години? Има и един друг, дето мънка и пищи, ако се опитат да му пипнат кокалченцето, дето са му дали.Това ченге поддържа и негови набори на служби, в които се поглъщат пари за работа -никаква.Задължително пенсиониране, когато му дойде времето, защото младите нямат работа, а след пенсия работят предимно ченгета и доносчици.Отговорете си защо.Отговорът съдържа и причината за напредъка ни.
4
4
 
14
 
! Отговори
M преди 9 години
Защо, бе, Данев, в много добро състояние ли ти изглежда нашата икономика??? Хората не пасат трева.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това оправдава и замразяването на заплати и пенсии
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Млъкни комунистическо ***. Аман от "разбирачи" като теб.
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данев, Данев ченгесарино стар, няма ги твоите дружки в държавното управление и поръчки и за това виеш на умряло! Отдавна си навършил пенсионна възраст, сдавай поста или багажа!

Спонсорирани публикации