Проблемът на всеки бюджет е, че не събира приходи, обявиха от БАН

Около 2 млрд. лв от ДДС редовно не влизат в хазната
15 дек 2014 14:08, Надежда Бочева
9
 Проблемът на всеки бюджет е, че не събира приходи, обявиха от БАН
Снимка: Ройтерс

Бюджет 2015, също както бюджетите от предишни години, показва един сериозен проблем - събираемостта на приходите. Това заяви проф. Митко Димитров, директор на Института по икономически изследвания към БАН. Ежегодно учените правят преглед на бюджета между първото и второто му гласуване от парламента.

Още по темата
Професорът съобщи, че около 2 млрд. лв. от ДДС редовно не се събират. „Митниците също не успяват да съберат достатъчно от акцизи и мита", заяви Димитров. На фона на този проблем той смята парламентарните битки между партиите при дебатите за бюджета за "необясними".

От началото на прехода хората, които вземат политическите решения в България, не правят опит да променят ситуацията, коментира проф. Димитров. Той призова политиците да признаят проблема и да предложат решение.
Друг проблем според анализатора е това, че в България се декларира, че използваме програмното бюджетиране, но това не става на практика. При програмното бюджетиране използваният ресурс трябва да се съпоставя с резултатите, посочи той.

Митко Димитров посочи като положителни тенденции това, че финансовото министерство е планирало 3% дефицит, което било положителен сигнал към инвеститорите. Макар и със символични средства, има ориентираност към социалните проблеми, отчете той.

Проф. Искра Белева заяви, че реално в Бюджет 2015 няма политики, с които да се постигне обрат на пазара на труда и заетостта остава стагнираща, при високо равнище на безработица.

Бюджетът е консервативен по отношение на социалните дейности. Затова няма да има подобрение в социалната сфера, каза проф. Васил Цанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: банБюджет 2015
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
zip преди 9 години
centralnata bulgar administracia e izlishen luks i e za totalno sakrastenie.samo s mestna administracia bg ste ima po-dobar rast v ikonomikata si bg narod.i orajieto na otslujilite voennata si slujba bulgarski grajdani da si ostava u doma im legalno - da si opazvat jivota i imota.
7
1
 
0
 
! Отговори
цеко преди 9 години
И да събират си ги събират джоба!!!!!1.5млн бедни...много повече сме ножицата е голяма милионерите много, заради дивия evreiski капитализъм без солидарност....продължавайте намалявайте населението
6
2
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Професорите се грижат за разходите,а приходите за да станат разход някой трябва да ги създаде.Тези хора намаляват всяка година.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГрадскиТова отдавна трябваше да стане! Но той първо беше близък с Делян Пеевски, сега е близък с Николай Горанов, в по-далечни времена пък беше близък и с Р. Овч. В общи линии той е близък с всички! А определено същия не си върши добре работата ! Експерти от чужбина - СБ и от България изразяват мнението,че има огромна не събираемост на данъците в България. Но управляващите вместо да сменят мениджмънта на НАП, намаляват плана за събиране на данъци. В резултат на тази политика се теглят безу
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2 и 3Така е Б. Атанасов е близък с върхушката на ДПС и на практика е несменяем
3
1
 
3
 
! Отговори
Градски преди 9 години
АМИ СМЕНЕТЕ ШЕФА НА НАП!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е проблемът в бюджета! Проблемът е, че ръководството на НАП независимо, че не си върши работата е несменяемо от години! Това ръководство се състои от некомпетентни и икономически неграмотни хора! Основното занимание на тези хора е не как да оптимизират работата на Агенцията, а как да се подмазват на силните на деня. В момента НАП е задръстена от бюрокрация и неспособни ръководители, които спъват работата и. Докога?!Кога най-сетне управляващите ще забележат този проблем?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как ще събира приходи като:1. Няма кой да работи, , защото народът е в чужбина2. Няма кой да купува, защото народът е в чужбина3. 50% от работещите са на мин.осигурителен праг.4. Всеки се тарикати и гледа да не внася данъци и осигуровки.5. Краде се на поразия.6. Не се събират акцизи, защото някои фирми все не си монтират измервателни уреди.7. След случая с КТБ е ясно, че колкото и да се внесат в бюджета, все ще бъдат откраднати. 8. .............Извод: Няма оправия, ще дълбаем дъното.

Спонсорирани публикации