Младите не знаят в кой фонд са им парите за пенсия!

Стоянова: С предложените промени няма да се дестабилизира системата
Обновена: 16 дек 2014 14:02 | 16 дек 2014 12:57,
70
Младите не знаят в кой фонд са им парите за пенсия!
Снимка: архив, Булфото

Пенсионните фондове няма да се дестабилизират с промяната на пенсионния модел. Това каза пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова преди дебата за Бюджет 2015 в ресорната комисия.

Припомняме, че управляващите предлагат да се даде право на родените след 31 декември 1959 г. свободно да изберат дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

От думите на Стоянова стана ясно, че тези, които за първи път започват работа, ще имат едногодишен срок, в който да изберат частен фонд. Ако не го изберат, автоматично вноските им за пенсии ще отиват в НОИ.
„Над 50% от осигуряващите се в частен пенсионен фонд не са го избрали, а са насочени по служебен път. Сега е същото, само че този път служебното разпределение ще бъде за НОИ, ако няма активна заявка на осигуряващия се“, обясни тя.

Запитана дали само веднъж в живота си човек може да направи такъв избор, тя отговори: „По колко пъти? Вие мислите ли, че може напред – назад да се върви постоянно всяка година и да се връща или да отива човек в частен пенсионен фонд или в НОИ. Трябва да е ясно кой към коя система иска да бъде пенсиониран“.
Тя изрази лично мнение, като посочи: „Нямам конфликт на интереси, тъй като съм (родена) преди 1959 г. и не внасям 5% в частен пенсионен фонд. Не може държавата да задължава – защото става въпрос за задължително допълнително осигуряване в частен пенсионен фонд“, допълни тя по повод сегашното състояние на системата.

Според нея повечето млади хора не знаят в кой частен фонд отиват вноските им, нито колко са се събрали по тяхната партида, или колко са вноските им и каква допълнителна втора пенсия ще вземат. „Знаете ли, че когато дойде време да се пенсионирате, вашата пенсия, която ще получавате от НОИ, ще бъде намалена с коефициент на съотношението между вноските и този частен пенсионен фонд? Надявам се, че след това решение всеки човек ще направи информиран избор“, допълни тя.

Към момента не можело да се правят разчети колко средства ще се пренасочат към НОИ, защото още не била ясна волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото това са две различни системи. В частния фонд парите се събират по партида, а при солидарния модел – с вноските си плащаме пенсиите на настоящите пенсионери, допълни Стоянова.

Хората, които в момента работят и се осигуряват, имат време до пенсионирането си да направят избор. Този избор може да бъде направен догодина, или преди излизането в пенсия, разясни депутатът. Тя очаква този избор да бъде направен, след като хората преценят кой вариант е по-изгоден в тях.

За промяната ГЕРБ са потърсили подкрепа от партиите, подкрепящи правителството. Мисля, че имаме съгласие, каза Менда Стоянова.

Тя изчисли, че от 8-те млрд. лв., натрупани в пенсионните дружества, 20 на сто са в кеш и са по думите й „абсолютно ликвидни“. Същото важи и за парите, инвестирани в колективни инвестиционни схеми.
„Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв“, каза тя.

Социалистката Корнелия Нинова разкритикува предложението на управляващите заради рисковете, които създава. Запитана как може да бъде преодолян дефицитът в НОИ, тя каза, че може да се увеличи максималният осигурителен праг на 3 000 лв.

Така в бюджета на НОИ ще влязат 130 млн. лв. допълнително. Другите варианти за намаляване на дефицита са повече работни места и по-голяма събираемост.

 

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ще ти се, ***!
54
1
 
3
 
! Отговори
пппп преди 9 години
А защо и в НОИ парите не са по индивидуални партиди.Пък нека държавата да е гарант
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младите не знаят в кой фонд са им парите за пенсия, затова да им ги вземем безнаказано...Е това си е пладнешки обир ...
52
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 9 години
тези дни бях в северна българия,млади хора там няма има само хора който живеят от помощи.
51
1
 
7
 
! Отговори
сиси преди 9 години
дали ще са в нои или в частни дружества няма да ги видим,служителите на нои ще си направят едни големи заплати и бонуси,командировки до япония ,брюксел и за нас пак няма да има.
50
2
 
3
 
! Отговори
681 преди 9 години
Ами правилно ,тука ги търсиш, там ги търсиш и накрая на някой от теб повече му трябват!
49
2
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Ще фалира ли утре Райфайзен?--------------Дали ще фалира утре или някога знае ли се дали се знае? Но да погледнем какво се случва днес: Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International днес паднаха с 8%, тъй като банката има голям бизнес в Русия.Така, че младежо не се надявай на пари оставени банка за след 40 години! Прави деца и се моли след 40 години да си в добри отношения стях :-)Прочети още на: dnes.bg/world/2014/12/16/rublata-katastrofira.248644
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По голяма Пирамида от НОИ няма, просто няма раждаемост, трябва да живееш в друга реалност да смяташ че по малко от 1 милион работещи през 2050 ще издържат 5 милиона пенсионери и деца.
47
2
 
5
 
! Отговори
darto преди 9 години
ne mi pyka:0 iskam samo da i oblija slivata na taia lelkaa............
46
1
 
16
 
! Отговори
МЛАДеЖ преди 9 години
ИЗобщо не ми пука в кой фонд са - СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ПЕНСИЯ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ДОЖИВЕЯ... С ТОЯ *** НАЧИН НА ЖИВОТ....
45
3
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
Анонимен 52, и с какво точно моите вноски са свързани с КТБ. Моят фонд е унгарска собственост. В ЕС сме, има директиви и санкции ако не спазваш. Схеми има, то е ясно. Аз и с български банки и застрахователи нямам работа, само с чужда собственост. Както се казва обратното на "Да изберем българското".
44
1
 
11
 
! Отговори
123456789 преди 9 години
89г. някой обра парите за пенсийте на хората.С това предложение се цели пак да се оберат парите за пенсий на хората,събирани последните 20г.Само като види човек,че отидеш ли в НОИ връщане няма и няма как да има,като ти откраднат парите,как ще ти дадат после.Кой гарантира,че следващото правителство няма да каже Борисов открадна парите и НОИ е фалирал и да забравим за тези пари както стана 89г.?????!!!!!!!
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм за цялата вноска да си отива в УПФ, без НОИ. И всеки да си управлява парите. Ако на 40 се разболееш от рак и ти остават 6 месеца за каква пенсия говорим. Всичко изгаря в държавното осигуряване. А иначе може да остане нещо на наследниците ти. Да направят възможно фондът да се тегли, както е в САЩ. Ако ще мреш, вземаш парите и обикаляш света, а не не разни чужди хора да разполагат с парите...Запомни едно далаверата им е по голяма от далаверата ти.НОИ или УПФ са абривиетури само както КТБ
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Схемичка тук схемичка тамбългарина е балък голям.Но се мисли тарикат,пак ще опаткат,и пак и пак.
41
1
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Не знаят,защото нищо не ги интересува,живеят ден за ден,а и няма кой да им обясни.А представителите на универсалните пенсионни фондове ги подписват на договорите за първоначално членство,дават се комисионни на служителите в бюрата по труда,счетоводителите и работодателите.Сега вече и първоначалното членство е с нотариална заверка,но не вярвам че няма да има пак мошенгии.
40
1
 
37
 
! Отговори
az преди 9 години
Аз съм за цялата вноска да си отива в УПФ, без НОИ. И всеки да си управлява парите. Ако на 40 се разболееш от рак и ти остават 6 месеца за каква пенсия говорим. Всичко изгаря в държавното осигуряване. А иначе може да остане нещо на наследниците ти. Да направят възможно фондът да се тегли, както е в САЩ. Ако ще мреш, вземаш парите и обикаляш света, а не не разни чужди хора да разполагат с парите, които ти си изкарвал цял живот и няма да видиш.
39
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Че управляващите на това разчитат,никой да не ги търси
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да не знаят в кой фонд са? С безплатно получен от НАП код се вижда кой е фонда, колко е месечната вноска дори.
37
2
 
9
 
! Отговори
реалист преди 9 години
гербаджиите целят да национализират парите за пенсии и да изхарчат за асфалт, както направи Вдянков със здравните вноски, това е истината и тази устата пишман специалистка няма защо ни лъже. Тънкия момент е че искат хората само веднъж да правят избор къде да им е вноската, ако не направят избора, забравят илинещо друго държавата автоматично ще им прати вноската там където тя реши - в общия държавен кюп. Нали се сещате че болшинството от младите няма да направят никакъв избор - не им е до това
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30Добре е да прочетеш последните финансови резултати на групата Райфайзен ...--------------------Ако Райфайзен фалира, ей тук, ритуално, всичките *** може да си подадете оставките хахахах