Руската рубла поевтиня с 9% за един ден

Валутата изгуби позиции въпреки скока на лихвата
Обновена: 16 дек 2014 14:55 | 16 дек 2014 14:37,
132
Руската рубла поевтиня с 9% за един ден
Снимка: Ройтерс

Разглежданият от мнозина експерти като до голяма степен отчаян ход по покачване на лихвите в Русия не даде желания резултат. Руската рубла продължава да губи позиции спрямо щатския долар и еврото.

Рублата изгуби 9% от силата си от началото на деня. Курсът на руските пари спрямо щатския долар достига 71,272.

Освен спрямо щатския долар руската рубла поевтинява рязко и спрямо еврото. В следобедните часове на Стария континент във вторник един брой от европейските пари се разменя за рекордните в историята 94,498 pубли.

Валутата поевтиня въпреки предприетата реакция от страна на централната банка в късните часове в понеделник. В до голяма степен очакван среднощен ход Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване. Лихвата бе покачена до рекордните 17% от досегашните 10,50 на сто.

Още по темата
Повишението бе шестото поредно за 2014 г. За последно през миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Институцията бе критикувана за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

В своето изявление РЦБ също така обяви, че повишава основния лихвен процент с 650 базисни пункта, тъй като трябва да се реагира на "девалвацията и инфлационните рискове, които са се увеличили сериозно" напоследък.

Икономиката на Руската федерация нарасна с 0,7 на сто през третото тримесечие на 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. През второто тримесечие ръстът бе 0,8%, а през първото - 0,9 процента.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: рубла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
УжАС.... цъ-цъ-цъпу-пу-пу да не ни е Уроки
92
2
 
2
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
който се смее последен се смее най добре!!
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ден по 15 статии за Русия, а тук направо сме цъфнали. Нямаме нито производство, нито селско стопанство. Само обслужващ персонал в третокласна дестинация за пияници, дошли заради евтините алкохол и жени.Образование - катастрофа, здравеопазване - такова вече няма. Съд, полиция, прокуратура - мафия. Политици и чиновници - калинки. А след още 30 години българите ще са малцинство, при това застаряло.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всенародната любов към Путин е мит. Достатъчно е да прочете човек руските форуми, напр., тези на руснаците в България.Подождем, пока озвереет та самая толпа, которая так восторженно кричала про Крымнаш и готова была глотки грызть за своего Путина и его стабильность. Пусть они начнут выходить, люди труда и рабочие с разных заводов. Пусть их дубинками поразгоняют, по тюрьмам посадят. Для пущего единения общества вокруг власти.
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е края ! Никой няма доверие в Русия, инвеститорите се разбягаха. На руската икономика е нужно много време, за да се пренастрои на собствени технологии и производства.В момента съдбата на Русия е в ръцете на Обама. Той трябва да вземе решение с огромен геополитически заряд. Дали да съсипе окончателно Русия или да и съдейства. Но срещу определени условия. Всяко от тези решения носи огромни рискове за света. Заради глупостта на бившия КГБ агент.Путин е пътник.
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасоДо ВасоСуровини има,тя друго няма.Ама вече са евтини, другите ги предлагат още по-евтино.Пазар има, ама никой не плаща.Китай не е превел и една копейка,има и други източници.Силата на Сибир е мъртвородена.Турция обяви, че няма да вложи нито един долар в газовия проект. Резерви няма,свършват.Руските компании са затънали в дългове към западни банки.Дори гигантът "Газпром" и подобните молят държавата за помощ.Народът е търпелив,но до време. Телефонният вот за доверие към Путин е фалшив.
87
10
 
3
 
! Отговори
Теофил Богорилски преди 9 години
Ах, Русия-тази Велика, духовна, необятна страна...с горд и мъжествен народ, винаги борбен, който отстоява доблестно националните си интереси! Путин е явление-голям държавник и патриот, далновиден стратег и дипломат, хвала му! Слава на Русия, която е крепител и водач на православната ни цивилизация, заедно с ДУХОВНА БЪЛГАРИЯ! Исторически, културно, духовно, политически, и кармично Българският народ не само принадлежи, но има и важна ДУХОВНА мисия да въздигне славяно-православната цивилизация!
86
7
 
3
 
! Отговори
Васо преди 9 години
От последните изречения обаче излиза, че ръста на руската икономика е 2,4%. С този темп, ако стане 3,5 до края на годината резултата ще е забележителен.Страната си има суровини, пазар необятен и резерви. Народа е търпелив и надъхан за собствената си кауза, не му е за сефте да се сблъсква с трудности. Да видим сега кой ще победи.
85
3
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Меркел щяла да моли Русия да строи Южен поток през България ,ама след падането на рублата -надали .
84
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжецът Путин сега ще обвини за всичко Запада и на първо място САЩ за финансовото сгромолясване на Русия. Когато Обама го предупреждаваше многократно през последните месеци, че Русия ще заплати скъпо и прескъпо за агресивната си политика Путин се подхилкваше и си правеше каквото го бяха научили в КГБ. Днес Обама се подхилква на глупостта на Путин, а изхода за джуджето е само един, бягство от Русия в посока Северна Корея или Куба.
83
14
 
6
 
! Отговори
руруру преди 9 години
Ехххххххх ама значи ако не бяхме не българите такива продажници да се продадем на САЩ и Европа да губим по 400 милиона на година.Сега от печалбите от Южен Поток щяхме да помогнем на братска Русия
82
13
 
12
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
До Анонимен 79всъщност нашето левче отдавна не е 1.95 за евро, по-скоро е някъде към 7 лв за евро, но се държи изкуствено от борда (това му е част от целта). Но това задържане е изкуствено и си има своите негативни страни (обратна страна на монетата), а именно - нисък годишен ръст на икономиката, изкуствено оскъпяване на икономиката, което я прави в пъти по-НЕконкурентноспособна, зависимост от чужди институции (МВФ), липса на възможност за провеждане на собствена монетарна политика и тн.
81
8
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Като знам що мизерия беше девтедесетте години направо ги съжалявам руснаците как трябва да търпят заради политиците си. От една страна се надявам да им паднат визите за ЕС, че да се спасява който може, от друга ако паднат става страшно с тая вълна емигранти която ще излезе от там. Дано го опукат оня пудел че да мисне страната. И не само там, ами и на съседите изкарва акъла с толко дрънкане на оръжие.
80
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малкия човек,си е малък човек.Не може да надскочи себе си...Из ,,Да те управлява подполковник''.
79
2
 
1
 
! Отговори
Joro преди 9 години
vzemiiiii po bradata edin tokat Putioa ruskite me hoci sa se spravqli s kakvo li ne.te tolkova i se psravqt.umirat edna kamara,drugite se alkoholizirat,no ne se govori za tova i ne se veiga shim i nashte baluci im se kefqt kakvi mechki bili.abe rusofili ima li oshte.
78
4
 
17
 
! Отговори
sostin преди 9 години
Путиня ще ги закопае тези до дъното на Каспииско море не ми и още стотина метра по- доло хахахахахахах
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Эвро-долларИ като изкарат танковете, как ще се реши проблема ?
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 87Можеше по тръбата да пускаме икономически емигранти от Западна Европа, които искат да се потопят в евразийският благодат и да печелим от такси.
75
12
 
12
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Абе от много време разправям, че парите са хартийки, които могат за секунди да изгубят всякаква стойност!САЩ и ЕС правят така, че хората да загубят всякакво доверие в тези толкова важни хартийки...И едно допълнение: Русия ще си остане с ресурсите, до като скъпите хартийки на ЕС и САЩ няма да ги иска никой....
74
1
 
6
 
! Отговори
Пък преди 9 години
Андрей Макаров-ръководител на Комисията по бюджета на Руската Дума/Eдинна Русия/ призовава ,,Да не се бърза с обменките.Да не се изпада в паника''.....Няма я.Но,ако прочете коментарите на руснаци ще си сложи бял чаршаф и ще тръгне към .......

Спонсорирани публикации