За 10 г. от България са изтекли 25 млрд. долара чрез далавери

Доклад: България е на 33-то място от 145 развиващи се икономики
16 дек 2014 15:05, Десислава Попова
9
За 10 г. от България са изтекли 25 млрд. долара чрез далавери
Снимка: архив, Ройтерс

Над 25,35 млрд. долара незаконен капитал, свързан с престъпления, корупция и укриване на данъци, е изтекъл от България за 10 години в периода от 2002 до 2012 г. Това сочи доклад на базираната във Вашингтон изследователска и консултантска организация Global Financial Integrity (GFI). Най-голяма сума е напуснала страната през 2008 г. - 5,365 млрд. долара, сочат още данните от доклада, а най-малка – през 2010 г. (730 млн. долара).

Средно на година през периода от България са изтичали по 2,5 млрд. долара. Така страната се нарежда на 33-то място сред общо 145 развиващи се икономики, включени в доклада. Общата стойност на незаконните финансови потоци е достигнали исторически връх от 991,2 млрд. долара през 2012 г., което е драстично увеличение спрямо 2003 г., когато са били едва 297,4 млрд. долара.

За разглеждания период незаконните финансови потоци растат с коригиран спрямо инфлацията среден годишен темп от 9,4%. В много райони на света обаче те се увеличават много по-бързо, особено в Близкия изток и Северна Африка, както и Субхсахарска Африка.

С обща стойност от 6,6 трлн. долара за десетилетието нелегалните финансови потоци са равни на 3,9% от брутния вътрешен продукт на развиващия се свят. Като дял от икономиката Централна Африка е най-силно засегната – незаконните потоци там са равни на 5,5% от нейния БВП. След нея се нареждат развиваща се Европа (4,4%) и Азия (3,7%).

„Изключително притеснително е да се наблюдава как растат незаконните потоци“, коментира д-р Дев Кар, основният автор на проучването. „В рамките на десетилетието незаконните финансови потоци от развиващите се страни растат с 9,4% всяка година в реално изражение, значително изпреварвайки икономическия ръст.  Нещо повече, тези потоци растат най-бързо и са равни на най-голям дял от БВП в някои от най-бедните региони. Тези разкрития подчертават спешността на политиките, които трябва да се направят за разрешаване на проблема”, допълни той.

Най-големият източник на незаконен капитал са документални измами и фалшиви фактури, като те формират 77,8% от целия незаконен поток.

Китай води в класацията, като за 10-те години страната са напуснали 1,25 трлн. долара. Следват Русия, Мексико, Индия и Малайзия.

Още новини четета в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GRE6KA,NE 25 A 125 MILIARDA,SA IZ4EZNALI NAI MALKO,I PRODALJAVAT DA 4EZNAT
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са изтекли.... Те са вложени в швейцарски и английски банки за подпомагане на европейската икономика от видни бългаски граждани...
4
0
 
1
 
! Отговори
bok преди 9 години
Ne se u4udvaite. Golqma 4ast ot tezi sladuri deto gi gledame po tv sa realni multi milioneri, kato ima i nqkolko miliarderi v ?.
3
1
 
0
 
! Отговори
loko преди 9 години
istinskite prestipnisi sa tezi poder tezi pravete operasiyi ane sa hodjite ot pazarjik
2
0
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
И естествено,за тези...далавери политиците ни не са виновни,а Цацаров и тези преди него нищо не знаят.
1
0
 
15
 
! Отговори
хмм преди 9 години
Само??