Русия ще отчете интересите на Сърбия при строежа на газопроводи в Европа

На Сърбия проектът "Южен поток" е необходим, заяви Дачич
Обновена: 19 дек 2014 14:04 | 19 дек 2014 13:06, Елка Василева
8
Русия ще отчете интересите на Сърбия при строежа на газопроводи в Европа
Снимка: архив, Reuters

Проектите в сферата на строителството на газопроводи от Русия в Европа ще отчитат интересите на Сърбия, заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след срещата си в Москва със сръбския си колега Ивица Дачич, предаде ТАСС.

"Обсъдихме разширяването на сътрудничеството в икономическата сфера. Това се отнася и за сферата на енергетиката, доставките на руски газ, отчитайки интереса на Сърбия при осъществяването на нови маршрути на доставки на руски енергоносители в Европа", каза Лавров.

"Обсъдихме ситуацията около "Южен поток". Уверен съм, че решенията, които бъдат приети в новите условия, ще отчитат интересите на Сърбия. Ще направим всичко за това", добави руският външен министър.

Дачич на свой ред подчерта, че Белград е разочарован от създалата се ситуация с "Южен поток" . На Сърбия този проект й е необходим. Всички ние сме разочаровани заради "Южен поток", отбеляза министърът. Дачич изтъкна, че проектът гарантира енергийната сигурност на Сърбия. Той каза, че президентът Томислав Николич е обсъдил тази тема с руския президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.

"Трябва да бъде намерена възможност реализацията на този стратегически важен проект за Сърбия да продължи", подчерта сръбският външен министър.

Лавров изтъкна, че Русия и Сърбия ще развиват последователно търговско-икономическите си връзки, инвестиционното сътрудничество, хуманитарното взаимодействие, ще поддържат контакти по парламентарна линия.

"Изразихме общо удовлетворение от състоянието на двустранните връзки, потвърдихме стремежа към задълбочаването им", каза Лавров.

Москва и Белград смятат, че през май догодина ОССЕ може да организира специално мероприятие по случай 70-ата годишнина от победата във Втората световна война, каза още той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: СърбияЮжен потокРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
11
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
1.Южен поток ще мине през Турция и Гърция . Без Бългафия !
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 1989 до сега ни управляват продажни национални престъпници, заслужаващи военен трибунал.
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега България ще бъде принудена да плаща милиони обещетения на Сърбия,Унгария,Австрия,Гърция и Италия за нереализирането на Южен поток.
1
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Сърбия проектът Южен поток е необходим, заяви Дачичдобре. Рашките ще ви пуснат тръби от космоса.