Fitch потвърди кредитния ни рейтинг

Положителна оценка ще има, ако намалим дефицита и ускорим растежа
Обновена: 20 дек 2014 08:29 | 20 дек 2014 08:28, Веселина Йорданова
11
Fitch потвърди кредитния ни рейтинг
Снимка: архив, Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB-/ВВВ", съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива.

Непроменени остават и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута („F3"), както и таванът за рейтинг на страната („ВВВ+"). Това е третото за тази година потвърждение на суверенния рейтинг от Fitch, след оценките през януари и юли, съобщават от финансовото министерство. 

Запазването на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната понастоящем са балансирани. Според агенцията рисковите фактори, които заедно или поотделно биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг включват следните хипотези: значително отклонение от официалните бюджетни цели, което би могло да рефлектира в повишаване на държавния дълг над средното ниво за този клас рейтинг; проблеми в банковия сектор, оказващи натиск върху публичните финанси и икономическия растеж; негативен икономически шок, водещ до съществено понижаване на перспективите за растежа на БВП и инфлацията в средносрочен план.

Съответно от Fitch  посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешно реализирана фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичните финанси; ускоряване на растежа на БВП и постепенно приближаване към средното за ЕС ниво на доходи; подобряване на институционалното управление и запазване на политическата стабилност, които позволяват воденето на ефективна политика.

Рейтинговата агенция има предвид в своята оценка и започналото от 4 декември изплащане на депозитите на КТБ. Констатацията на Fitch е, че икономическият растеж на България е потиснат, но от агенцията посочват и основните причини за това: крехкото възстановяване в еврозоната и геополитическите рискове от конфликта Русия-Украйна. Дефлацията би могла да затрудни изпълнението на някои фискални индикатори, но в същото време по-ниските цени ще подкрепят потреблението през 2015 година.

Fitch оценяват положително намеренията на правителството за фискална консолидация, с цел намаление на дефицита с 0,5 пр.п. за всяка година в периода 2015-2017 година. Въпреки увеличаването на дълга, поради по-високия от очаквания бюджетен дефицит за 2014 г., както и поради ликвидната подкрепа за банковия сектор, относително ниското равнище на държавен дълг остава силна страна по отношение на рейтинга на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
Най-доброто ще е, .. преди 9 години
... ако Борисов освободи страната от присъствието си във властта. Това мекотело и Четириглавата му Ламя, която е всъщност с 13 глави, е най-пагубното за страната и ще ни забатачи в още тотална катастрофа, още по-голяма от тази от първото му "управление" на неконтролируемия хаос.
4
1
 
5
 
! Отговори
уволнения преди 9 години
Реформи с уволнения на 50-60 % от местна и държавна администрация, но ГЕРБ и РБ направиха още по-голяма четворна коалиция с 4 пъти повече роднински и партийни назначения и си гласуваха още по-високи заплати. Така не е изненада че дефицита расте, защото данъците на богатите не се вдигат и няма кой да плаща повечето разходи за лапачите.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този кредитен рейтинг,който потвърждават отново , е така нареченият junk-***, се дава на Държави, които нямат възможност да обслужват външният си дълг. Тоест реално са във фалит, но просто не е обявен.
2
4
 
2
 
! Отговори
финансист преди 9 години
След уж управлението на БСП-ДПС-Атака-ДС-КГБ това е най добрия бюджет за държавата . Сега спокойно да се обмисли след нова година как всички супер калинки да бъдат изгонени от държавните служби и България тръгва напред . След като бяха спрени всички еврофондове при Орешарски сега само за един месец при Борисов, бяха дадени на България над 4 милиарда евро. Това показва , че ГЕРБ има огромна подкрепа на ЕС . Браво на Б.Борисов .
1
2
 
2
 
! Отговори
177 преди 9 години
Тези кредитни рейтинги са за държави като нашата. За други не важат. На гърците кредитния рейтинг беше много нисък когато бяха най-зле, а лихвите им бяха по-ниски от нашите, когато нашия кредитен рейтинг беше най-висок и когато ни казваха да траем, за да не станем като гърците.

Спонсорирани публикации