Безвъзмездно финансиране за саниране на панелки тръгва от 2015 г.

Павлова: Ще бъде създаден Фонд за саниране с 1 млрд. лв. държавна гаранция
22 дек 2014 16:33, Надежда Бочева
17
Безвъзмездно финансиране за саниране на панелки тръгва от 2015 г.
Снимка: БТА

Собствениците на жилища в панелни блокове ще могат да кандидатстват пред общините за безвъзмездно финансиране за саниране на сградите. Условието е да кандидатства цял блок, в който има поне 36 апартамента, а не отделни входове. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която е обсъдила възможността с кметове.

Министърът заяви, че след като в Бюджет 2015 бяха заложени 1 млрд. лв. държавна гаранция за създаването на Фонд за саниране на многофамилни сгради, днес, след заседанието на Министерския съвет с участието на кметове, е обсъден механизмът, по който тази гаранция ще действа.

„Говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата. Собствениците на многофамилни жилищни сгради няма да имат финансов ангажимент. Етажната собственост трябва да регистрира сдружение и да кандидатства пред общината, че иска включване в тази програма. След това общината ще извърши всички дейности по енергийно обследване, ремонт, саниране и избор на изпълнители“, обясни министърът.

В страната има 70 259 сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има 1 123 000 апартамента. Това е голям обем жилища, които се нуждаят от мерки по саниране и енергийна ефективност. От тези над 1 млн. жилища 98% са в 28-те областни града.

За да се реализира програмата, Министерството на финансите ще предостави гаранцията за 1 млрд. лв. на Българската банка за развитие(ББР). След промяна в Закона за ББР, банката ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата. ББР ще предостави този ресурс през общините, а заемите ще се връщат от бюджета.

Програмата включва изолация, дограми, вертикални и хоризонтални щрангове, покриви и общи части. Всяка сграда ще получи и технически паспорт.

МРР ще координира дейностите и ще издава методически указания на общините. Вече има и типови документи за кандидатстване.

Тъй като по сега действащата програма за саниране 2007 – 2013 се покриват до 75% от средствата за изолация на панелките, а останалите 25% идват от собствениците, е решено да им бъдат върнати парите, с които са участвали. Целта е да няма дискриминация, обясни Павлова.
Председателят на НСОРБ Тодор Попов заяви, че досегашната програма била тромава и неразбираема за хората. Той поясни, че малките сгради, които не могат да кандидатстват по тази програма, ще могат да се възползват от програма „Региони в растеж“.

Всичко ще е в ръцете на кметовете, каза Павлова.

Кметът на Варна Иван Портних каза, че общината има вече готови проекти, с които ще кандидатства след откриването на програмата.

Стана ясно, че в блоковете, където често има единични санирани апартаменти и сменени дограми, подобренията ще се признават. Ако изолацията не е достатъчно добра, ще бъде надградена, а накрая ще трябва сградата да е боядисана в един цвят.

Павлова допълни, че фирмите изпълнители ще се наберат, след като бъдат обявени търгове. Ще се състави листа с максимално широк кръг фирми. Строителите ще бъдат задължени първо да завършват дадена сграда, а след това да започват следваща.

Първите блокове ще бъдат санирани най-рано през лятото на 2015 г., ако дотогава приключат тръжните процедури.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 МЛРД. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ ОТКРАДНАТИ. Точно определени фирми ще извършват санирането с надути цени и ще трябва да върнат в партийната каса 75-80% от парите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това понамирисва на гнило...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е да се регистрират блоковете (входовете) като юридически лица за да се клатят по-лесно от монополистите от една страна, а от друга едни "наши" фирми да гепят едни пари.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, нашият блок с 24 апартамента - аут? Не е честно
8
3
 
7
 
! Отговори
N преди 9 години
Госпожата на снимката отдавна се е санирала с по 7см натурална топлоизолация от всякъде.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ще го плаща това бе другарко. Пак с нашите данъци ще пълните гушите на своите фирми подизпълнители. Аман от комунизъм. Да не говорим че няма блок, който да не е нашарен от кръпки, като *** катун. Подобна процедура има смисъл само ако се изкърти абсолютно всичко, барабар с мазилките и инсталациите. Инече си е чисто и просто прахосване на пари. Демек кражба и то в особено големи размери. След ктб и пенсионните фондове, поредната. Ненядохте се гадове недни.
6
1
 
3
 
! Отговори
кирил и методий преди 9 години
До Анонименпо-добре се огледайте за някой, който да ви оправи правописа без пари...
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека санират, нека се набутват, пък и после да се не чудят що всички в семейството са болни. А авторите на програмата ще връщат лично кредита.
4
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
баси кефа на сички от блока дето си сменяха дограмата им викъх че са луди да исчакат а те нее сега бати бойко ще ми ремонтира апартамента бес пари
3
2
 
6
 
! Отговори
Цвети преди 9 години
Защо е тази дискриминация?Докога безхаберници ще решават съдбите ни?
2
3
 
17
 
! Отговори
сс преди 9 години
"След това общината ще извърши всички дейности по енергийно обследване, ремонт, саниране и избор на изпълнители, обясни министърът.Разбирате за какво става въпрос, нали.... Голямо лапане ще падне!!!!
1
0
 
10
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Какво правим с малките блокове. Пак ще има наши ваши хора. Парите ще отидат в областните центрове и малките населени места понеже управляващите там хабер си нямат от проекти и докато разберат парите ще свършат. При кандидастването да се има предвид колко възрастни живеят в блока, имотното състояние на живущите, наследниците.