Спестяванията намаляват с 5,38 млрд. лв. заради ефекта "КТБ"

Общата сума на спестяванията в банките през ноември е 53,5 млрд. лева
22 дек 2014 14:45,
0
Спестяванията намаляват с 5,38 млрд. лв. заради ефекта "КТБ"
Снимка: ЕК

Отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 6 ноември изкривява данните от паричната статистика на Българска народна банка (БНБ) за месеца. През ноември тя показва, че общата сума на спестяванията намалява с 5,381 млрд. лв. до 53,567 млрд. лв. в сравнение с октомври, когато размерът на депозитите на домакинствата и на фирмите в системата бе 58,948 млрд. лв.

Спадът е в рамките на 9,13% на месечна и 4,6% на годишна база. Намалението се дължи изцяло на ефектa КТБ, тъй като някога четвъртата по големина банка вече не е на пазара, а не на масирано теглене на средства. След ликвидната криза през лятото такова просто нямаше, а доверието към индустрията се възвърна. За сравнение, без данните за КТБ, за ноември 2013 г. на годишна база общата сума на депозитите нараства с 5,3%.

До октомври централната банка включваше показателите за кредити и депозити на трезора в своята парична статистика. От поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни до края на август БНБ изнасяше данни за печалбата на банковата система със и без резултатите на КТБ и дъщерната й търговска банка „Виктория“.

Неконсолидираният отчет на КТБ, публикуван чрез БФБ-София, показва, че към 30 септември общата сума на пасивите й е близо 6,5 млрд. лв. От тях около 3,6 млрд. лв. са гарантираните депозити на фирми и граждани, чието изплащане започна на 4 декември.

От тогава до края на миналата седмица (19 декември) 83 100 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантирани влогове в размер на 3,016 млрд. лв., показват последните актуални данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Или иначе казано Фондът е изплатил около 84% от общия размер на гарантираните влогове в КТБ.

Председателят на УС на ФГВБ Радослав Миленков предположи, че около 2% от тези средства са изтеглени в брой, а повечето пари са останали в банковата система. Това е така, но колко точно средства са останали в банките - ще разберем с данните на БНБ за декември, с които ще бъде отчетено изплащането на гарантираните суми.

Ето защо съпоставимостта на данните за влоговете на фирмите и гражданите на месечна и годишна база не е удачна. Остава допускането, че въпросните 3,6 млрд. лв. не са напуснали банковата система и че разликата от 2,9 млрд. лв. до общите пасиви на КТБ за 6,5 млрд. лв. са негарантираните спестявания, които ще трябва да се приспаднат в следващите статистически данни.

Реална представа за изменението на депозитите трябва да получим на 26 януари 2015 г., когато БНБ ще изнесе информация за паричната статистика за декември, в която би следвало да бъдат включени изплатените суми от КТБ. Ефект върху декемврийските данни трябва да окаже и фактът, че от 12 декември ТБ „Виктория“ започна да изпълнява задълженията към своите вложители. Възможно е и част от депозитите в дъщерната на КТБ банка също да са я напуснали.

По-голяма яснота каква част от парите е останала в банковата система и дали всъщност гарантираните суми в КТБ са останали в деветте банки, които ги изплащат, ще имаме на 30 януари. Тогава БНБ ще представи годишните финансови отчети на всички банки. Данните за деветмесечието вече разкриха накъде са се насочили спестяванията, които напуснаха системата през юни и юли.

Поглеждайки все пак статистиката за ноември, депозитите на домакинствата възлизат на 35,544 млрд. лв. Сумата е с 3,754 млрд. лв. по-малка в сравнение с октомври, когато бе 39,298 млрд. лв. При фирмите намалението е в размер на 1,355 млрд. лв. до 14,988 лв., а при финансовите предприятия – с 283 млн. лв. до 3,036 млрд. лв.

От януари до 30 октомври 2014 г. фирми и граждани са спестили 1,599 млрд. лв. при 2,155 млрд. лв. за цялата 2013 г. Въпреки ефекта КТБ през ноември, сумата на спестяванията през 2014 г. може би ще задмине тази за цялата минала година.

„В периода от януари до септември нормата на спестяване на домакинствата се запази висока и продължи да оказва влияние за нарастване на привлечените средства в банковата система въпреки краткотрайните негативни ефекти в края на юни“, отбелязват от БНБ в своето тримесечно издание „Икономически преглед“.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. и през първото тримесечие на 2015 г. от централната банка очакват постепенно забавяне в темповете на растеж на парите в обращение и на широките пари (към които спадат срочните депозити).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации