Динамика и нови компании белязаха сделките с бизнес имоти

Търсенето на офис и търговски площи у нас ще бъде засилено и през 2015 г.
25 дек 2014 19:15,
9
Динамика и нови компании белязаха сделките с бизнес имоти
Снимка: Булфото, архив

Настоящата 2014 г. бе динамична откъм сделки на пазара на бизнес имоти в България. Запази се и тенденцията нови компании да навлизат на пазара у нас, а в същото време български фирми успяха да закупят други големи компании и така да повишат пазарния си дял. Традиционно повечето от сделките с бизнес имоти бяха концентрирани в столицата, където компаниите могат да намерят най-много и добре обучена работна ръка, както и относително прилична инфраструктура около сградите.

Годината за продажбите на бизнес имоти премина изключително динамично, като се забелязва ръст в търсенето. Съответно се сключиха и повече сделки у нас в сравнение с минали години, обясни пред Investor.bg Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията за недвижими имоти „Адрес“.

Според него в момента на пазара с бизнес имоти у нас се наблюдава навлизането на нови клиенти, които са по-малко утвърдени марки и бизнеси. Тези компании се възползват от повишеното търсене на продукти и услуги. "По време на криза стартират много нови бизнеси, които търсят площи", смята Богданов.

От Национално сдружение "Недвижими имоти" отчетоха, че търсенето е по-скоро за наемане за кратко на офиси. Според тяхно изследване заетостта в новопостроените бизнес центрове е изключително висока. Много фирми предпочитат да се изнесат от старите жилищни сгради и да се преместят в центровете. Експертите дори посъветваха строителите да свият отдаваните под наем бизнес площи. Част от компаниите продължават да търсят офиси само за няколко дни от месеца или пък за седмица, обясни Даниела Грозева, член на управителния съвет на сдружението.

За следващата година не се очакват изненади в търсенето на бизнес имоти, смята още Богданов. Според него е възможна появата на нови играчи, свързани с търговията, IT сферата и неправителствени организации.

Засилване на конкуренцията за търговските площи

Според брокера през следващата година в България ще се изостри допълнително конкуренцията на пазара на търговски площи. Причината за това е засиленото търсене на такива имоти, каза още Богданов. Той добави, че дори и в момента наемането на търговски площи се осъществява още преди да се освободи имотът. Именно заради това ние препоръчваме на купувачите да работят със специалисти, поясни Богданов.

Пред инвеститорите, които планират бъдещи качествени жилищни проекти, стои предизвикателството за избор на терен, смята експертът. Те имат две основни възможности за намиране на подходящия парцел – или да открият качествена, свободна локация, или да разчистят застроени терени, на които могат да бъдат издигнати нови постройки, категоричен бе той.

Продажби на зелено

Строителството започва леко да се съживява и на пазара излизат повече сгради, които вече се продават и „на зелено“, обясни и Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Според нея на пазара в момента излизат по-малки сгради от строители, които имат натрупан опит и история и на които купувачите са склонни да се доверят. „Има засилено търсене и на парцели за строителство в София, което е знак, че можем да очакваме по-голямо раздвижване и предлагане на нови проекти през следващата година“, смята още Стойкова.

Според нея най-сериозно раздвижване през тази година е имало на пазара на бизнес имотите. Търсенето обаче е основно за наеми, а не толкова за покупка. „Появяват се и инвеститори, които търсят да закупят магазини и офиси с цел вложение и отдаване под наем“, смята Стойкова. Този бизнес в повечето случаи се изисква по-голяма инвестиция.

Според нея търговските площи и по-конкретно - отдаването им под наем, заедно с жилищния пазар се оформиха като най-динамичните сегменти от пазара тази година. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2015 г., категорична бе тя.

Раздвижване и нови сделки в строителството на молове

През тази година се наблюдаваше и раздвижване при изграждането и на търговски центрове у нас. През 2014 г. бяха отворени два нови мола в София, а този в Плевен възобнови дейността си. „Панорама Мол“ отвори врати през пролетта с обновена концепция, след като бе придобит на публична продан от дружеството „Мол Плевен 2013“. В столицата през септември отвори врати „Мега Мол София“ в жилищния квартал „Люлин“. В началото на ноември на околовръстния път на столицата пък бе отворен и „София Ринг Мол“, чрез който в страната ни навлязоха и няколко нови марки.

Празничната еуфория около отварянето на нови молове обаче остана само за София. Нелеко е положението с единия от търговските центрове в Стара Загора - „Парк Мол Стара Загора“, който и в момента се продава. Допълнително разместване на пазара се очаква да има след обединяването на веригите „Карфур“ и „Пикадили“, както и при сделката за магазините на строителния хипермаркет Баумакс.

Извън ритейл сектора сериозен интерес се очаква от страна на инвеститорите и към единствения за момента научно-технологичен парк у нас. Строителството на „София Тех Парк“ вече започна, като държавата строи основно поддържащата инфраструктура на обекта, който се намира в района на 4-и километър в столицата. В началото на декември строителство на своя сграда там започна и частната компания Walltopia.

За аутсорсинг индустрията също може да се каже, че 2014 г. бе добра като цяло, защото продължава да се увеличава търсенето на имоти за нуждите на чужди компании. Търсенето вече не е концентрирано само в София, като дружествата все по-често се оглеждат за подходящи кадри и офиси и в други областни градове.

Редица международни консултантски компании и организации, сред които RICS, Forton, Eastern European Property Fund и Cushman&Wakefield дават все по-оптимистични прогнози за пазара на бизнес имоти в страната ни. Очакванията на Cushman&Wakefield бяха, че инвестициите в този сегмент на пазара у нас през тази година ще достигнат 130 млн. евро.

През декември обаче БНБ оповести тревожни данни за преките чуждестранни инвестиции у нас, които са спаднали с половин милиард евро. От началото на годината до 30 октомври сумата на ПЧИ намалява до 804,9 млн. евро спрямо 1,31 млрд. евро, отчетени година по-рано, показват още предварителните данни на централната банка. Това неминуемо ще се отрази и върху търсенето на бизнес имоти.

Бизнес кредитирането остава най-активният сегмент при кредитирането догодина

Бизнес кредитирането ще бъде най-активният сегмент от отпускането на заеми през 2015 г., обясни Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти, цитиран от БТА. Според техните данни лихвите по бизнес кредитите се движат в по-голям диапазон в края на 2014 г. Обикновено те се движат най-често в границите 5-9 процента. За следващата година обаче се очаква да има намаление на бизнес кредитите. Тогава се очаква те да се отпускат на нива между 4,5 и 7,5 процента, обясни Тошев.

Според него догодина се очаква ръст и в кредитите за строителство на жилищни проекти. Това отчасти ще увеличи и офертите за финансиране на по-ранен етап на строителството на купувачите на недвижими имоти. 

Още новини и анализи за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Може би заради откраднатите милиарди ,както бъдещите заеми,които ще се връщат от хората без офиси.
4
2
 
7
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
"нови компании да навлизат на пазара у нас""повечето от сделките с бизнес имоти""могат да намерят най-много и добре обучена работна ръка""прилична инфраструктура около сградите"еехехее дори Бангалур Индия вече не може да се сравнява с васПоздрави от Сидни Ав$тралия
3
1
 
10
 
! Отговори
а дано ама надали преди 9 години
Мечтииииии или новогодишни пожелания
2
0
 
13
 
! Отговори
Брей преди 9 години
Ха Ха!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахам :))

Спонсорирани публикации