Големите газови неволи на отиващата си година

Краят на Южен поток" може да разкрие нови възможности за Европа
Обновена: 26 дек 2014 13:38 | 26 дек 2014 13:34,
173
Големите газови неволи на отиващата си  година
Снимка: Булфото, архив

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Шеста поредна година газовата диверсификация е приоритет за управляващите енергетиката у нас, а реално измерение на усилията така и още липсва. Нещо повече - с година заради технически проблем (скъсана тръба под Дунав) се бави пускането в експлоатация на връзката с Румъния. Познатото циклене обхваща и работата по другите приоритетни връзки с Гърция, Турция и Сърбия.

Пропадна и проектът, който можеше да донесе диверсификация на маршрутите на руския газ - "Южен поток". На 1 декември 2014 година след среща с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара руският президент Владимир Путин, може би изненадващо за мнозина, сложи точката на проекта.

Дори и самата „Газпром” не изглеждаше готова да спре работата по проекта, макар енергийният министър Александър Новак да е категоричен, че идеята се обсъжда от известно време. В края на октомври Съветът на директорите на държавната газова компания увеличи средствата за инвестиции, за да могат да бъдат реализирани плановете за изграждането на газопроводите „Южен поток” и „Силата на Сибир”. 

Съобщенията бяха и че към средата на декември ще започне и строителството на морската част на газопровода. Част от тръбите се намират на пристанищата във Върна и Бургас. Вместо това обаче дойде новината за неговия край.

Проектът „Южен поток” всъщност беше определян от мнозина като по-скоро политически, а не с икономически ползи за Русия. Той дублираше Nabucco и целеше да заобиколи Украйна, бетонирайки водещата роля на „Газпром” като доставчик на газ за Европа.

След почти 9 години на кроежи на трасето и подписване на двустранни споразумения обаче проектът вече не е жизнеспособен. Съмнения във възможността за реализацията му имаше и по-рано - като се започне от коментарите за липсата на достатъчно разработени находища, които да доставят необходимите количества, за намаляващо в годините на криза търсене на природен газ и се стигне до цената.

Да си припомни обаче каква е историята на този проект. През 2006 година Италия и Русия договориха възможността „Газпром” да продава директно газ за италианските си клиенти, а това означава и изграждането на ново трасе, по което да тече синьото гориво. Така се заражда и идеята за „Южен поток”, а споразумението за него беше подписано година по-късно между италианската енергийна компания Eni и „Газпром”.

Двете страни се разбраха за изграждането на газопровод с капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно от Русия към южната част на Европа. Към проекта постепенно се присъединиха и други европейски държави и така в крайна сметка плановете предвиждаха тръбите да минат по дъното на Черно море, да излязат на българския бряг и оттам да продължат към клиентите от Стария континент.

Оценките показаха, че най-подходящото място за това е плажът Паша Дере край Варна.

През територията на България газовият поток продължава към Сърбия, Хърватия, Унгария и достигат до Австрия. Второ разклонение откарва суровината до Гърция и Италия. Макар и да бяха водени преговори, Румъния в крайна сметка се отказа от участие в проекта, дори отказа да използва съоръжението за пренос на собствения добив.

И докато трасето и другите технически показатели оставаха относително постоянни, цената на газопровода непрекъснато растеше. През ноември 2007 година оценката на проекта е около 10 млрд. евро. Към края на 2013 година, когато беше направена и първата копка на „Южен поток” на българска територия, цената е вече 16 млрд. евро – 10 млрд. евро за сухоземната част и 6 млрд. евро за морската част, с уточнението, че крайната цена ще бъде определена след провеждането на отделните търгове за изпълнението на дейностите.

През октомври 2014 година от „Газпром” пък обявиха, че западните санкции към Русия ще оскъпят още „Южен поток” – със 7,5 млрд. евро до 23,5 млрд. евро.

И тук вече възниква първият основателен въпрос – има ли Русия достатъчно средства да изгради проекта?

Плановете по отношение на българския участък например предвиждаха „Газпром” да отпусне заем за изграждането на тръбите, а страната ни да връща средствата в продължение на 20-22 години чрез транзитните такси. Едва след това се предвиждаше България да може да получава в пълен размер приходите от транзита и то - ако капацитетът на тръбите е изцяло запълнен.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
язък преди 9 години
Големите балони на тн'енергиини проекти "попречиха на БЪлгария и руската федерация да си помогнат като стари приятели.Идва Путни в БЪлгария и вместо да се разходи по курорти и термални извори му пробутват да държи реч з а Бургас - александрополис или БЕлене или Южнио поток...НИ з а нас ни за него ни за руснаците язък..Цялата диверсия се води от един обсебен център недалече от Вашингтон подава убит наскоро
82
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 9 години
това което се говоли е само за първата тръба до края на 2015 г.-до баулгартнер Астрия -захранва БГ,Ср,УнгыМк ,Словы и др! Има още 3 тръби -1 до Австрия и северна Италия , и още 2 за Мк и Тр,Ит и за Италия Бриндизи! Трите късни са за 2016,2017ь2018 години! Парите да подводния паток са та тръби 1 м широти със стени 5-7 см. за дълбочина до 2000м. и налягане 350 атм. на заста!!!Българофобите обяснявят необудан устреч ,че манесманови тръби струват кото зо пждзимни но 3-4 м дълбочина!?!?
81
0
 
1
 
! Отговори
деде МРАЗС преди 9 години
таз година гореми ,догодина по толеми!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже тук говорим за газ,може ли някои по-информиран от мен да ми даде отговор на въпроса защо цената на природния газ,която е "вързана" с цената на суровия петрол не пада ,въпреки,че цената на петрола падна с около 50 процента.
79
1
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До руски стандартЕдна писта хиляди места!!! А една тръба за газ ще унищожи земя! Това направо е за гинес! Ти човек си за Анадола.
78
0
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До до 153Направо можеш да отидеш до белия дом да те окичат с медал, а турците ще те въртят като ***. Не пиши лъжи, че все пак отгоре всичко виждат и не забравят. Дали са фашисти бандеровци можеш да се обърнеш към поляците и белорусците.
77
13
 
5
 
! Отговори
до 153 преди 9 години
Кой ти каза че САЩ заплашва Русия с война?Освен руската пропаганда за такава глупост никой не се сеща.Украинците станаха фашисти-макар че 4 млн загинаха в битка с нацизма.Полша,която цитираш е във възторг от Хатин,немско -руската интервенция и унищожаването и за трети път от руснаците на елита им с "падналия "самолет.Заплаха за Русия е самата Русия-една от малкото държави в света ,която не създава принадена стойност а само експлоатира природните богатства.80 % от БНП!
76
5
 
14
 
! Отговори
Руския газ. преди 9 години
Затова, евентуална война, към която се стремят Шатите, ще навреди на Европейската икономика. Най-големите военнолюбци в Европа се оказват Украинците и Поляците. Полша има вероятност да допусне на летищата си военни самолети, носещи ракети с атомни заряди. Играта, която се започна е много опасна за мира. Европа трябва да направи всичко възможно, нейните територии, да не бъдат територии, в които бушува война. Достатъчни са двете световни войни с многомилионните жертви.Войната я разпалват Щатит
75
18
 
7
 
! Отговори
тт преди 9 години
тук е пълно с про-руски ***, антибългари.
74
4
 
11
 
! Отговори
Руския газ преди 9 години
Все повече се очертава горчивата истина за Европа, че нефт и газ от Великобритания и Норвегия няма да има достатъчно. Илюзията за нефта бе заменена с илюзията за газта. Но Норвегия неможе да осигури необходимите количества газ.Газта стрябва да се добива с вкарване на огромни количества вода, което я оскъпява и има риск от екологични проблеми за Норвегия. Европа все повече има нужда от по-евтиния Руски газ през Северен поток и през Украйна. При една война - централния газопровод спира. .
73
13
 
7
 
! Отговори
до 146 преди 9 години
"ФАЛИТ УКРАИНИ"Фалитът май е на Русия-той сега почва....
72
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Южен поток"БЕШЕ проект с изключителен потенциал както корупционен, така и за налагане на волята на чужда държава върху България, но с пълна неяснота по стопанските параметри и по евентуални финансови условия и потоци. .драстично намалява достъпът до "задкулисни" финанси на различни кръгове в България, срещу които протестирахме цяла година. Това е, добър сигнал за наличието на разум по отношение на приближаването и на стопанството ни към по-цивилизованите пазари .
71
19
 
9
 
! Отговори
Кой -Кого преди 9 години
Жабарите и руснаците искаха да прекарат България, но не им се отдаде.
70
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 123 Явно за теб е много важно плащащ най-скъпата газ (направи сметката на транзитните такси от Русия през Украйна до България), отколкото да получиш газ на ниска цена и да получаваш пари от транзитни такси. Заради такива "умници" като теб българите напускат България.
69
4
 
18
 
! Отговори
руски стандарт преди 9 години
Нашите "еколкози" една ски писта не позволяват да се построи в България която да осигури няколко хиляди работни места и стотици милиони приходи в бюджета,но нямат нищо против стотици хиляди декари земя да остане необработваема и да не получим нищо за това в продължение на 30г.
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Енергиен експерт Явно си много умен ,най-вероятно ББ и РБ от тебса вземали акъл ама на турците мислят друго.Турция е длъжна да използва географското си положение, за да получи максимална изгода от транзита на енергийни носители, заяви премиерът на страната Ахмед Давутоглу."Турската икономика расте, расте и нуждата от енергийни ресурси. Ние не притежаваме източници на енергия, но пък сме на кръстопътя на енергийните пътища и можем да получим полза от транзита на енергийни носители. Така както всички пътища водят към Рим, така и Турция трябва да стане място, през което преминават всички пътищ
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До марш мастийо *** 134Със скоростта с която бойко граби пари за 1 негов мандат щи се съберат пари на платим целия щжен поток .
66
4
 
16
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Турците не са алчни и продажни *** като теб нали се сещаш.То за това икономиката им се развива 5 пъти по бързо от нашата.
65
10
 
9
 
! Отговори
марш мастийо мръсна преди 9 години
При тези цени на газа,ЮП щяхме да го изплатим на руснаците за 1000-2000 години.
64
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И каква газова неволя е погребението на неродения Южен Потоп, символ на заробваща корупция и геополитическа псевдоикономика?Кажете бре, дрОгаре?