Професионалното начало в Сметната палата трябва да бъде възстановено

Менда Стоянова коментира забележките срещу новия закон на одитната институция
11 яну 2015 18:41,
8
Професионалното начало в Сметната палата трябва да бъде възстановено
Снимка: Архив Булфото

Професионалното начало в Сметната палата трябва да бъде възстановено и това ще стане с новия закон за одитната институция. Това заяви на извънредна пресконференция в Пловдив председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, предаде БТА.

Още по темата
Тя коментира забележките на председателя на Палатата Лидия Руменова, според която новият закон ще създаде сериозни рискове пред изпълнението на одитната програма за тази година. Според Руменова, моделът, който се предлага - ръководството на Сметната палата да се състои само от председател и заместници, е неработещ.

Това не е вярно - в цяла Европа одитните институции се управляват от малки колегии с трима до петима членове, или от генерален одитор, посочи Менда Стоянова.

Моделът, който ние предлагаме, гарантира персонална отговорност и ефективност, той получи одобрението на Европейската комисия и Европейския парламент, добави Стоянова.

Тя е категорична, че няма опасност от неизпълнение на одитните доклади през 2015 г., за какъвто риск предупреждава Лидия Руменова. В момента деветимата членове на ръководството на Палатата гледат всеки доклад и са компетентни по всички въпроси - това е непрофесионално, подчерта председателят на Бюджетната комисия. Според нея, с осъществяването на одитните доклади ще се заемат специализираните одитни дирекции.

Менда Стоянова коментира като несъстоятелни и опасенията на Лидия Руменова, че предвиденото законово положение да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 милиона лева ще доведе до занижаване на отчетността. При някои от тези общини 90% от бюджета отива за заплати, заверяването на отчетите им е губене на време и трудов ресурс в поставяне на инулгенции и подписи, подчерта Менда Стоянова.

Това, според нея, по никакъв начин няма да накърни процеса по контрол на изпълнението на средствата по европейски проекти на общините, тъй като Сметната палата "има правото и задължението да проверява изпълнението".

Отделно от това, специализираното звено за оценка на риска в Палатата може да прецени има ли рискове в дадена община и да започне проверка. Ще се упражнява текущ контрол и това е много по-ефективно за общините, допълни Стоянова.

Тя отхвърли и твърденията на Лидия Руменова, че с новия закон се заличава изцяло независимостта на Сметната палата, тъй като е премахнат принципът на мандатност и бюджетът й вече ще се управлява от министъра на финансите.

"Председателят и заместниците му имат мандат от 7 години, а бюджетът на Палатата е част от държавния бюджет, както е и на Народното събрание", каза председателят на Бюджетната комисия.
 
Стоянова разкритикува и премахването на изпитателния срок при назначаване на нови одитори, тъй като това, според нея, е направено от сегашното ръководство с цел бързи партийни назначения.

Стоянова увери, че няма основания да се променя програмата с планирани специфични одити през 2015 г. на спортни комплекси, търговски дружества, управлявани от Столичния общински съвет и Столична община, както и на политически партии. Освен ако звеното за оценка на риска не прецени, че приоритетно трябва да провери други структури, посочи Стоянова.

Новият закон за Сметната палата следващата седмица ще бъде гледан на второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТАЗИ Е МНОГО НЕГРАМОТНА!!!!
4
2
 
4
 
! Отговори
Грую преди 9 години
Тая или се прави умишлено на ***, или трябва да е дълбока роднина на някое бивше партийно величие. Няма как иначе да стане нещо повече от чистачка на гарата.Я моме Стояново, кажи колко е 5% от 50лв.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя Сметната палата по-добре да я прекръстят на Смешна палата, защото и те не знаят вече какво проверяват т.е приходите ли смятат или разходите в бюджетната сфера.
2
2
 
18
 
! Отговори
pet преди 9 години
Тази е за затвора, ама няма кои да я осъди!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За България метода с един шеф е доказано неработещ. Нещо повече - това е начинът за подчиняване на цялата институция на волята на 1 човек. Този филм вече го гледахме при предишния мандат на Боко.Целта не е повишаване на качеството,а послушанието.

Спонсорирани публикации