Държавата да не прехвърля цялата вина на общините

Голямата ни цел е нито един европроект да не бъде спрян, казва Дончев
23 яну 2015 13:16, Миглена Иванова
1
Държавата да не прехвърля цялата вина на общините
Снимка: Reuters

Не е редно държавата да прехвърля всички свои вини и дефекти на най-крехкото звено в системата – местните власти. Tова мнение изказа вицепремиерът по управлението на европейските средства Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Той допълни, че общините отговарят за инвестиционния процес и превръщат парите в блага.

Методическият съвет към Министерския съвет (МС), който беше създаден през декември, за да разгледа наложените финансови корекции по европроекти, няма да отменя наказанията, стана ясно от отговор на министъра.

Съветът ще разгледа отново наложените финансови корекции и ще преценява кой трябва да ги плати в зависимост от вината при допуснатите грешки – дали тя е на възложителя, или се дължи на други фактори, например несинхронизирано законодателство, посочи Дончев. Като пример той даде финансовите корекции от 2008-2009 г., които бяха наложени заради несинхронизирани нормативни актове с еврозаконодателството.

“Голямата цел, която имаме, е нито един проект да не бъде спрян, но и да не вкарваме общините в недостиг на ликвидност”, коментира вицепремиерът. 

Той подчерта, че методическият съвет не може да изземва функциите на управляващите органи и на съда и да отменя финансови корекции, а да прецени ситуацията и да даде препоръка кой и как трябва да поеме отговорност и каква част от щетата трябва да заплатят отделните участници в системата.

Съветът ще се опита и да синхронизира работата на контролните органи, които нерядко излизат с различни становища по един и същи казус, а това обърква бенефициентите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Томислав Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
kocek ti gr ti gr преди 9 години
o efro efro draj sa zdravo za lefa, draj sa zdravo za lefa da ni idis pri ti ta nik

Спонсорирани публикации