Българската икономика изплаща грешки отпреди 2009 г.

Позитивите за страната през 2015 г. ще дойдат от съживяването на износа, твърдят от Coface
Обновена: 27 яну 2015 14:05 | 27 яну 2015 11:50,
13
Българската икономика изплаща грешки отпреди 2009 г.
Снимка: Reuters

Българската икономика продължава да изплаща грешките, допуснати в периода преди 2009 г., посочва в своя годишен доклад Country Risk 2015 френската компания за кредитно застраховане Coface Group. Анализът бе представен официално днес във френската столица Париж.

Според оценката на икономическия екип на Coface се очаква 2015 г. да бъде шестата поредна година на слаб растеж за страната ни.

Вътрешното търсене ще се забави, а публичните инвестиции ще бъдат засегнати от изчерпването на средствата, предвидени в рамките на Европейския социален фонд за периода 2007-2013 г. Значителен проблем за икономиката ще се окаже и забавянето на средствата от структурните фондове, дължими по програмата за периода 2014-2020 г. 

По думите на екипа, ръководен от главния икономист Ив Злотовски, частните инвестиции ще пострадат вследствие на ограниченото кредитиране, провокирано от фалита на четвъртия по големина кредитор в страната – Корпоративна търговска банка. Очакванията и действията както на бизнеса, така и на домакинствата, също ще бъдат белязани от липса на доверие поради опита за разклащане на банковата система.

Като негативен знак се посочва още ситуацията в сектора "туризъм", който ще пострада значително от забавянето на приходите поради значително по-малкия брой украински и руски посетители на черноморските ни курорти.

Припомняме, че вчера министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че през тази година се очаква спадът на руските и украинските туристи да е два пъти пъти по-голям в сравнение с понижението от 2014 г.

Все пак има и положителен сигнал за българската икономика, който през тази година ще дойде от износа - най-вече на зърнени култури, слънчоглед, тютюн, дрехи, лекарства, машини и електричество. Въпреки това растежът ще бъде по-скоро умерен поради нестабилните икономически нагласи на Стария континент. Някои от основните пазари, като Германия, Русия, Италия, Гърция и Турция, ще отчетат като цяло слаб икономически ръст, което ще засегне и експортно ориентирания български бизнес.

Според експертите негативните ефекти от търговския дефицит, който възлиза приблизително на 7 на сто от брутния вътрешен продукт, и този по бюджетните приходи, ще бъдат до голяма степен компенсирани от постъпленията от туризма и паричните преводи от големия брой емигранти, които напуснаха страната след 1989 г.

Анализът показва също, че това помага за запазването на стабилността на валутните резерви и фиксирания курс на лева спрямо еврото, който е в сила от 1997 г. насам.

Оптимистичен сигнал е намаляването на задлъжнялостта на банковия сектор, положителният ефект от което обаче е компенсиран от покачването на публичния дълг вследствие на финансовата и политическата кризи в страната през изминалата година. 

Oще новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: CofaceCoface Country Risk Conference
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
do 6 преди 9 години
Снимката мисля е от региона на Казанлък. Розобер. Красиви планини и достатъчно пространство, което вече го няма в гъсто населения Запад. Във всички от тях има земеделие, защото то изхранва нацията. Бягай да се снимаш в мола и да се хвалиш!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз цял живот плащам нечии сметки...За мен и моите сметки кога ще дойде ред?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** даде де!!!При Борисовото управление грешки нямаше!!! А това, че не се е разплащал с години към всички бюджетни само заплати е давал сигурно също е фарс редом с фалитите последвали на фирми и предприятия и съсипването на икономиката на държавата от което НАП събира с 1 милиард лева по малко за 2010-та спрямо 2009-та година и така и до днес!
7
9
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Намаляването на руските и украински туристи е много добро за почиващите в България. Особено руснаците с тяхното викане и трошене гонят останалите. За това и хората взеха да ходят насам - натам. Тази година мисля да си почивам викове и селяни дано наистина да е така.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимката е от страна от Третия свят,където основния поминък е селското стопанство.Добре дошли в България!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма българска икономика, има остатъци от такава. Няма българска държава, има продажници, оставили едно географско понятие на автопилот.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мухахаха! Грешка, г-да джурналисти....В момента българската икономика изплаща грешките от 2009 насам. Тогава, заради забавяния и неплащания от държавата към фирмите, се получи свръхзадлъжнялост в и без това слабата бизнес среда в България и, логично, много народ изпофалира. Ама не върви да го напишете, щото излиза че *** Великий е объркал конците, нали така?
3
4
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Българската икономика продължава да изплаща грешките, допуснати в периода преди 2009 г."Интересно, че в цялата статия не препраща към нито една от тези грешки. Освен в заглавието и първото изречение, където просто четем нечии мокри сънища, няма нито един факт или цифра, които да подкрепят заглавието. Много странна журналистика
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И нашата Мутра и главна Тиква няма нищо с всичко това? Стига глупости, тия приказки вървят за пред ***
1
4
 
23
 
! Отговори
НАГЛЕЦИ преди 9 години
Преди 2009 ???? Демек преди Спасителя , Вожда на Винету и Гурото на заслепените гъзоблизци. Вече шеста година все тройната коалиция е виновна на събраните интересчии. Стига с тоя изтъркан филм. Писна ми ! Толкова си могат калинките. Отваряйте третия плик.