Местенето на вноски ще струва много пари на данъкоплатците, смята Шулева

При прехвърляне в Сребърния фонд положителната доходност ще се загуби
Обновена: 27 яну 2015 14:06 | 27 яну 2015 10:08,
6
Местенето на вноски ще струва много пари на данъкоплатците, смята Шулева
Снимка: bgonair.bg

Новото предложение на Министерството на финансите за промяна в осигурителната система е радикална, която ще струва страшно много на данъкоплатците. Това мнение изрази бившият социален министър Лидия Шулева пред телевизия Bulgaria On Air в коментар на публикуваните преди дни от министерството идеи за вноските за втора пенсия.

Припомняме, че те предвиждат възможност за реверсивност на парите за втора пенсия между универсалните пенсионни фондове и НОИ, като средствата в държавното осигуряване ще се трупат в Сребърния фонд.

„Местенето напред-назад на средства струва страшно много пари на данъкоплатците и то при огромните дефицити в НОИ, никой няма нужда от това”, каза Шулева.

Тя посочи още, че при евентуално прехвърляне на партида от УПФ с положителна доходност в НОИ загубата на тази доходност е сигурна, защото пенсията ще се изчислява само върху нейна база.

„Ако сте били в УПФ и имате отрицателна доходност заради недобри инвестиции, и се прехвърлите в ДОО, ще внесете по-малко пари в НОИ, отколкото следва за нормална пенсия, което образува нов дефицит”, обясни бившият министър и допълни, че той трябва да бъде платен от осигурените лица и данъкоплатците, тоест държавата ще поеме негативите от това прехвърляне.

Шулева даде и друг пример - при положителна доходност в УПФ. „Ако отидете в Сребърния фонд, ще загубите тази положителна доходност, защото пенсията ще се изчислява само на базата на доходността, а не на натрупаните средства в партидата, защото няма как да се калкулират тези пари”, обясни тя.

Според Шулева трябва да има сериозен финансов анализ за всички разходи по даването на право на избор за осигуряване. По думите ѝ евентуалното прехвърляне на средства от УПФ в солидарния фонд ще натовари системата с нови излишни дефицити, а целта „ни е не да създаваме излишни разходи, а да работим за по-високи пенсии”.

Тя прогнозира, че ако предложението на МФ бъде прието, ще има прехвърляне на средства именно от фондовете с отрицателна доходност и негативният ефект ще е видим веднага. „Последните предложения на МФ поставят повече въпроси, отколкото отговори”, коментира бившият министър. Тя допълни, че предложенията продължават да разбъркват системата и напомни, че Сребърният фонд е част от фискалния резерв, а неговата нетна доходност е отрицателна.

„На този фон инвестирането на парите на хората, които биха предпочели връщане в солидарната система, не обещава нищо освен отрицателна доходност”, каза Шулева.

По думите й, ако се тръгне по пътя на капиталов стълб в рамките на Сребърния фонд, ще е необходима и нова информационна система, която ще струва много пари. Шулева заяви, че във всички случаи това ще е за сметка на данъкоплатците и осигурените. В момента такива инвестиции вече са направени в частните фондове за управление на лични сметки. И таксите на УПФ се мотивират именно с необходимостта да се изгради тази инфраструктура.

Според бившия министър трябва да се поиска разчет какво ще струва "упражнението по прехвърлянето на средства", защото сега няма разчети колко ще струва изграждането на лични партиди и управлението им.

Шулева посочи още, че трябва да се върви към повишаване на възрастта за пенсиониране, защото страната няма друг избор. А повишаването на осигуровките е „въпрос на сметки”, защото сега системата е над 50 процента финансирана от данъци. По нейно мнение дебатът сега е дали с оглед демографската криза да не се премине изцяло към данъчно финансиране, или да се продължава системата на финансиране чрез осигуровки.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Чуйте целия разговор с Лидия Шулева на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
timothy преди 9 години
До пак послъгва!в момента струва 20 и се заплаща от осигуреното лице, не от фонда, в който се прехвърля
4
0
 
0
 
! Отговори
Отваряйте си очите! преди 9 години
Преди държавата да извърши каквито и да е промени трябва добре да се обмислят и анализират фактите. От цялата информация, която се изнесе в медийното пространство аз не видях УПФ с отрицателна доходност, което означава, че ако ни дръпнат парите от частните фондове ще загубим част от доходността, която сме натрупали ще потъне в необятната бездна...
3
0
 
0
 
! Отговори
подиграват се с нас преди 9 години
Тъй кат *** гледаш бабо да ти приличам на тревопасно????
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След кунева-пръмова, почна и другата *** от ндсв да изпълзява
1
3
 
6
 
! Отговори
пак послъгва! преди 9 години
"Местенето напред-назад на средства струва"В момента струва точно 20 лева и се поема от фонда, в който човекът се прехвърля. Данъкопкатците нямат нищо общо!