Горанов не се притеснява за вложенията на пенсионните фондове

Оставка на Ваньо Танов не е на дневен ред
Обновена: 30 яну 2015 08:36 | 29 яну 2015 22:11,
12
Горанов не се притеснява за вложенията на пенсионните фондове
Снимка: Булфото, архив

Нямам повод за притеснения за качеството на инвестициите на универсалните пенсионни фондове, защото това, което е заложено по нормативна рамка от гледна точка на правилата за инвестиране, не допуска рисково инвестиране в некачествени активи. Това каза след заседанието на бюджетната комисия в НС финансовият министър Владислав Горанов.

Той посочи, че единственото притеснение, което е било известно отдавна е по отношение на недостатъчната категоричност по възможността за инвестициите в свързани лица. Това трябва да бъде преодоляно бързо, защото години наред темата свързаност не е преодолянa независимо, че в част от докладите на КФН е намиралa място като проблем на законодателството.

Още по темата

Писмото на пенсионните фондове е предмет на анализ от КФН и ако твърдението, че има някаква манипулация на пазара, то това е още един аргумент да променим законодателството, за да дадем гаранция, че спестяванията на хората са максимално защитени. Горанов каза, че писмото му е известно отдавна, защото е постъпило в МФ още през октомври 2014 година и е бил информиран за него.

Относно последното предложение на МФ за промени в пенсионното осигуряване, които дават право на реверсивност на вноските за втора пенсия Горанов каза, че то е в отговор на поет ангажимент да се отговори на всички критики, постъпили в края на миналата година при приемането на първите поправки. „Не мислете, че съм се отказал, мислете, че изпълняваме ангажимент да отговорим на критиките на нашите партньори и на това, че държавата предпочита един или друг модел.

През времето, когато парите на осигурените стоят само в държавното обществено осигуряване, са гарантирани на сто процента без коригиране на индивидуалния коефициент. За този период ще им бъде зачетен сто процента индивидуален коефициент за пенсиониране. За периодите, в които се намират в универсален пенсионен фонд ще се използват предимствата на втория стълб.

Относно предложението за намаляване на таксата от 5%, която събират фондовете, Горанов посочи, че не е необходима законодателна промяна, тъй като и сега два фонда прилагат по-ниска такса. И сега фондовете могат да си намалят таксите.

Относно коментираното днес в комисията предложение на КФН за създаване на гаранционен фонд министърът каза, че има смисъл, защото сега има риск фондовете да отчитат отрицателна доходност и да не се покрива дори номиналният размер на текущите им вноски.

Горанов заяви още, че би поискал оставката на Стоян Мавродиев, ако се окаже, че комисията не си е свършила работата и не са защитени интересите на небанковия финансов сектор.

За генерал Ваньо Танов Горанов каза, че въпрос за оставката му не стои, защото работата му в последните месеци дава видими резултати. С 400-500 милиона повече са приходите на митниците през януари в сравнение с януари миналата година. Най-вероятно с няколко десетки милиона за първи път след 2009 година януари ще приключи на излишък.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадците изгладняха доста за тази една година извън властта и сега трябва да си наваксат.Саниране, нови цени на тока - ала-бала.Ама поне са случили на *** народ.
8
0
 
1
 
! Отговори
Крадци преди 9 години
Всеки нормален човек разбира ,че цялата работа е за да ни вземат парите. Пенсионните фондове имали ниска доходност, а не казват, че НОИ и Сребърния фонд нямат никаква доходност. Отделно аз се осигурявам за макс. размер за пенсия, ако парите ми отидат в НОИ..няма да ми дават две пенсии. Т.е. просто искат да ми вземат парите досега в пенсионните фондове. Защо никой не казва за това, за хората които са свободни професии, осигуряват се сами на макс. размер и ни задължават в пенсионни фондове,защо?
7
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Който и да е на неговото място няма да се притиснява
6
0
 
3
 
! Отговори
рая преди 9 години
Но аз се пртитеснявам, за моите пари в пенсионния фонд! Кой ще ни върне намалените вноски с 5%. говорим само - от тук нататък ! А за тези 12 години, какво правим! И като смъкнем 5% и като добавим отрицателната доходност - категорично, какво остава! Само Сребърния фонд - поне да има пари за пенсии за нашите родители, а не за крадци! Никой не каза доходността на всеки фонд по отделно за този период! Само противоречия!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберюга и пари на снимка да види - пак ще ги открадне.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма повод за притеснение наистина - герберастите и тях ще ги откраднат, така както национализираха парите от Здравната каса и Сребърния фонд преди 3 години - точно 12 млрд лв общо.И нито един журналист не попита, КЪДЕ за тези пари ?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI E GOLIAM NEKADARNIK
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дааам . не се притеснява че ще откраднат парите от пенсионните фондове ...
1
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
какви фондове какви пет лева всичко е в офшорките отдавна