Нарушения на Енерго-Про е установила ДКЕВР

Графикът за отчет на електромерите през декември не съвпада с извършения
Обновена: 31 яну 2015 13:26 | 31 яну 2015 13:19, Бойчо Попов
27
Нарушения на Енерго-Про е установила ДКЕВР
Снимка: архив, Reuters

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е установила, че обявеният от дружеството Енерго-Про график за отчитане на електромерите през декември не е съвпаднал с реално извършения отчет. При това клиентите на дружеството не са били уведомени за това, се посочва в съобщение, публикувано в сайта на ведомството.

Заради това несъответствие на дружеството ще бъде връчен констативен протокол в изпълнение на разпоредбите на Закона за енергетиката и нормативната уредба, пояснява ДКЕВР.

Припомняме, че ДКЕВР започна проверки за начина на отчитане на сметките за електричество през зимните месеци в трите електроразпределителни дружества, като те трябваше да предоставят в регулатора доклади по темата през миналата седмица.

В сряда председателят на ДКЕВР Светла Тодорова съобщи, че и трите дружества са внесли исканата информация, но са необходими няколко дни за систематизирането ѝ. Тодорова обеща до края на седмицата регулаторът да е готов със становище по случая, на базата на което да бъде преценено дали Енерго Про ще бъде санкционирано.

Информацията трябваше да бъде качена на сайта на регулатора в петък, но междувременно хакерска група атакува страницата на ведомството.

Енерго Про доставя електричество на абонати в Североизточна България. Заради законовото изискване за отчет на най-много 31 дни Енерго Про извърши междинен отчет на електромерите на 67 хил. свои абонати, което е 5% от общия брой на клиентите на дружеството.

Заради софтуерен проблем обаче и двете фактури са с една и съща дата на плащане. Това не е нарушение на закона, но представлява затруднение за домакинствата. Междувременно от дружеството съобщиха, че удължават срока за плащане на фактурите с 15 дни – до 25 февруари, и гарантираха, че в този период няма да текат лихви или да бъде прекъснато електричеството за закъсняло плащане на сметката.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ДКЕВРЕнерго-про
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
чичи преди 9 години
новите електронни електромери измерват с точност 1% докато старите механични с +/- 50%!да обвиняваш електромера е все идно до обвиняваш продавача на сергия! грешката е същата!
17
0
 
8
 
! Отговори
salmon преди 9 години
Самият ДКЕВР е нарушение, меко казано, а право казано - престъпление.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито и несвързани лакърдии да плещят по медиите истината лъщи. Варненското ЕРП изпълни политическа поръчка за нагнетяване напрежение, както преди две години. На кого служи този монополист. Очевидно не в полза на гражданите.
15
3
 
7
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Като се отнемат лицензите на ЕРПтата няма да падне цената натока!Виж,ако тяхната дейност се поеме от НЕК,това вече е друго!Но те пак щекалкулират разходи за тая дейност!Държавата в момента си умива ръцете с ЕРПта,за да премълчи истинския проблем-висока цена на киловатчас спрямо доходите на хората!ЕРПта може и да имат нарушения,но те не са толкова масови,колкото ни убеждават и колкото бяха преди2 години например! Колкото и да ги глобяват,при цена0.22лв.KW/h дневна месечните сметки няма да паднат!
14
3
 
7
 
! Отговори
СС преди 9 години
До 8. Ами той Сидеров за много неща е прав, но ще разберем доста късно, както винаги междувпрочем българите се усещаме когато се обърне колата че е имало много пътища.
13
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Трябва незабавно да се отнемат лицензите и на трите ЕРП-та. И стига оправдания че имало договори, клаузи и т.н ала бала измишльотини. Те нарушиха толкова много неща, че отнемането на лицензите вероятно би било най-малкото. Ако се разровят нещата сериозно може и до съд да се стигне.
12
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Отнема се лиценза и да ходят да продават в Занзибар! Сума ти хора живечт с 200 лева на месец!!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на антимонополните протести експертизата доказа, че Енерго Про ми надчислява 40% повече консумирана енергия. Компенсираха ме с "цели" три месеца по-ниски сметки. Сега пак ме цакат, но с много по-малко, две сметки не съм получил, но само да стъпят накриво ще ги вкарам в съда.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще вземат по няколко бона заплати,ако няма надписване и крадене ?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо няма новина за Вчерашния обстрел на Донецк 19 души са загинали?
8
1
 
9
 
! Отговори
! преди 9 години
Пада голямото ЛАПАНЕ,ей за това не им отнемат лицензите! Хранилката е голяма.Нарушения на Енерго-Про е установила ДКЕВР - > Ще ги оправдаят с морална обида към клиентите си и опааа всичко по старому.Споко българи гърбацията ще продължиииии сегаааа !
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какви са тия некадърници,яхнали удобните си меки кресла?!Защо имаме ДАНС,Икономическо разузнаване,агентура,контраагенти и т.н. и защо им плащаме от собственият си джоб.Не се ли намери един човек в тая /уж/държава,който без да надува мускули и се перчи да застане пред хората и им каже истината ио накрая да сне махне от поста.До кога американски колежани,подкупени от ЦРУ и родни *** ще управляват страната.Наямат ли доблест тия хора,нямат ли морал.Само дрън-дрън и ала-бала.ПРЕДАТЕЛИ.08732
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нарушения на Енерго-Про е установила ДКЕВР"Спокойно, абонатите ще платят и глобата.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им се отнемат лицензите ! Излиза че Сидеров ,е бил прав когато настояваше за това.Албанците ги изгониха и платиха само 10 тина милиона ,щото ония лъгали ,лъгали и даже не си обърсали задниците и оцапаното се виждаше .
4
3
 
22
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 9 години
Всяко чудо за три дни !А, сметките ще ги платим, нали ? :)
3
3
 
17
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Къде ги сега онези борци за справедливост с милиционерски фуражки, които скимтят от радост, когато гръмнат някой по-буен българин ?Защо сега не търсят справедливост ?Като са големи борци за правда, нека да вземат нещата в свои ръце !Нека видим, че пладнешките обирджии от ЕРП- тата реално си плащат за престъпленията.Защото глобите, които държавата им налага са прах в очите на простолюдието. Те откраднали милиони, а държавата имитира санкции срещу тях.Боко Тиквето пък се прави на разсеян ...
2
3
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
И сега какво ?Те надписали сметки за милиони, а ДКЕВР ще ги глоби с 200 000 лева ...Пито - платено !Ние ще си платим като попове.Битият бит ... и така нататък ...
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да почнат да се отнемат лицензи, то се видя, че и с глоби не става у нас

Спонсорирани публикации