Банките в Гърция са си върнали 700 млн. евро

Варуфакис: ЕЦБ трябва да преведе на страната 2 млрд. евро
Обновена: 26 фев 2015 17:59 | 26 фев 2015 16:43,
8
Банките в Гърция са си върнали 700 млн. евро
Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис. Снимка БТА

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че разчита на Европейската централна банка да помогне на страната му да избегне фалита, когато свършат парите ѝ следващия месец. Освен това според него банковите депозити са започнали да се връщат, предаде Bloomberg.

ЕЦБ дължи на Гърция близо 2 млрд. евро от печалбата на нейната програма за изкупуване на облигации от еврозоната в подкрепа на пазара, заяви Варуфакис в интервю за Bloomberg в Атина. Правителството трябва да направи плащане към Международния валутен фонд през март.

Още по темата
"Така че тя може да даде тези пари на МВФ като частично плащане“, заяви той в сряда. „Давам ви примери, нищо не е решено. Това са пари, които ни се дължат. Това са наши пари, надплащане към ЕЦБ“.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви пред Европейския парламент в сряда, че е масова заблудата, че от неговата институция зависи връщането на каквато и да е печалба от програмата за облигации (Securities Markets Program, SMP). Той заяви, че правителствата управляват средствата.

„Вие вярвате, че печалбите от SMP се държат от ЕЦБ и се пазят тук? Това не е така“, заяви той. „Печалбите от SMP, както всяка друга печалба, се разпределят между всички централни банки на членовете на ЕЦБ. И централните банки членове на ЕЦБ са прехвърлили своите печалби към своите национални бюджети“.

През ноември 2012 г. правителствата от еврозоната се съгласиха да прехвърлят на Гърция сума, отговаряща на дълга на страната от всяка печалба от участието в SMP. Условието беше страната да отговаря на условията на програмата за наблюдение.

Във вторник финансовите министри на страните от еврозоната одобриха пакет от мерки за реформи в Гърция, сред които подобрение на събираемостта на данъците и борба с корупцията. Същия ден около 700 млн. евро са се завърнали в банковите сметки в страната, казва Варуфакис.

Изчисления показват, че от началото на декември са били изтеглени над 20 млрд. евро.

"Имаше завръщане на депозитите в гръцкия банков сектор“, заявява Варуфакис. „Въпросът е за посоката. Щом я обърнеш, можеш само да се надяваш“.

Управителят на централната банка на Гърция Янис Стурнарас заяви в четвъртък, че оставащите за решаване проблеми в страната са "относително малобройни" в сравнение с това, което е било свършено през предишните години, предаде AFP, цитирана от БТА.

"През последните години ние изминахме много труден път с висока цена за цялото гръцко общество: ако можем да решим оставащите все още относително малобройни проблеми, за да завършим първата фаза на усилието, предприето през 2010 г., тогава ние ще сме в състояние да преминем към следващата фаза" и към "бърз растеж", каза Стурнарас в реч пред акционери на централната банка по повод на представянето на годишния ѝ доклад.

Стурнарас, който до средата на 2014 г. бе министър на финансите в предишното правителство на премиера консерватор Андонис Самарас, изтъкна също, че "социалното единство е било подкопано от кризата". Той отбеляза, че приоритетите на политиката "трябва да бъдат ориентирани към намаляване на безработицата и (корекция) на неравенствата в разпределението на бремето на усилията за регулиране", искани от Гърция от нейните кредитори.

"За да се направи това, ние трябва да останем твърдо ангажирани с европейския път на страната и да изпълним сключеното наскоро споразумение веднага щом е възможно", каза той.

Гърция постигна миналата седмица споразумение с партньорите си от еврозоната за четиримесечно удължаване на спасителната програма за страната.

Вижте интервюто на Варуфакис за телевизия Bloomberg:

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
- Защо в Гърция има толкова много философи?- А ти гръцките жени виждал ли си?
4
1
 
4
 
! Отговори
Мето преди 9 години
700 000 000 евра!? Ко?-Не! Вероятно става въпрос за 70 евра! Ей, ама много лъжете. Стига сте ревали за пари, че ще се просълзя.Вземам заплата днес, 300 лева. Бих ви я дал, ако изпълните условието да не ревете.
3
6
 
7
 
! Отговори
sc преди 9 години
Тоя по ми прилича на пиян овчар след сертаки , отколкото на финансов министър
2
3
 
15
 
! Отговори
Махо бг преди 9 години
До EUROне е луд ,тоя дето яде зелника !!!луд е тоя дето му го дава !!
1
8
 
21
 
! Отговори
EURO преди 9 години
Гарция източи Европа като през Офшорна фирма на Бахамите , *** наглите ***