ЕК с нови мерки срещу макроикономическия дисбаланс у нас

Това е последната стъпка преди процедура по санкции
Обновена: 26 фев 2015 12:45 | 26 фев 2015 12:45,
8
ЕК с нови мерки срещу макроикономическия дисбаланс у нас
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия (ЕК) задълбочава процедурата за макроикономически дисбаланси спрямо три държави, измежду които и България, съобщава пресслужбата на представителството на ЕК в страната. Върховната институция заключава, че у нас са налице прекомерни дисбаланси, които изискват решителни политически действия и специално наблюдение. Това е последната крачка преди стартиране на формална процедура, която може да доведе и до санкции.

По този начин Брюксел изпраща силен сигнал към страните членки за насърчаване на структурните реформи и консолидиране на публичните финанси. На заседанието си в сряда, 25 февруари, комисарите приеха макроикономическите оценки и препоръки към страните, които са част от пакета за икономическо наблюдение на ЕК, известен като Годишен преглед на растежа 2015 г.

От 16 страни, чиито икономики бяха определени през ноември миналата година като страдащи от макроиконимически дисбаланси, ЕК задълбочава процедурата по отношение на три страни, като ги премества в по-тежки категории в шестстепенната скала за оценка. Това са Франция (категория 5), Германия (категория 3) и България (категория 5).

ЕК започна наблюдение на макроикономическите дисбаланси на Португалия и Румъния, а оценката за Словения беше облекчена. Десет други страни остават без промяна на статута.

По отношение на България в задълбочената си оценка ЕК изтъква, че икономиката на страната страда от „прекомерни дисбаланси, които изискват решителни политически действия и специално наблюдение. По-конкретно - трусовете във финансовия сектор през 2014 г. са предизвикали загриженост относно съществуването на банкови практики в частта от банковия сектор, която е собственост на местни лица, с потенциално значими последствия за финансовия сектор и общата макроикономическа стабилност“.

В допълнение „подобряващата се, но все още негативна, външна позиция, корпоративната свръхзадлъжнялост и слабата гъвкавост на пазара на труда продължават да представляват макроикономически рискове и заслужават внимателно наблюдение“, изтъкват от Брюксел.

Приетият пакет оценки е част от Годишния преглед на растежа, който започна през ноември 2014 г. и определя аналитичната основа за приемането на конкретни препоръки за всяка страна. За първи път Комисията представя оценките си толкова рано в годишния цикъл за икономическо наблюдение в ЕС, известен като Европейски семестър.

С изтеглянето на публикуването на оценките с почти три месеца ЕК цели да даде повече време за обсъждания и подготовка на конкретни мерки за преодоляване на дисбалансите от страните членки, уточняват от пресслужбата на българското представителство.

В следващите стъпки Комисията ще представи тези препоръки на Съвета на ЕС. Очаква се те да бъдат обсъдени от Съвета на икономическите и финансови министри (ЕКОФИН) на заседанието му през март.

През март Комисията ще организира и нов кръг от двустранни срещи със страните членки, за да даде възможност да се обсъдят конкретните доклади за страните. До средата на април се очаква страните-членки да представят националните си програми за реформи.

Въз основа на докладите и програмите ЕК ще представи конкретни икономически препоръки за страните-членки за периода 2015 – 2016 г. през месец май.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономически сме изцяло зависими от тях ,защото нямаме икономика. Изухме си гащите и чакаме благодеяния. Ту от политици, ту от евроатлантици.
5
3
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
Ganq iska salata I rakiq I prostotiq.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми другарите от ЕС да си взимат пребоядисаните демократи дето ги дондуркат! Нали другаря комисар председател Юнкер ги тупа по рамото и е солидарен с тях?!?Що ние да плащаме санкции, заеми, глоби.... да си ги плащат техните креатури.
3
1
 
17
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Съгласен съм с ЕС в България определено има икономически дисбаланси, които могат да бъдат преодолени с политически средства. Само, че с тези политици няма как да стане това.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
balgaria e v robska zavisimost ot evrop.sauz--boge pomagai
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е ФЕШЪН на днешен ден-----------санкции и само санкции-------------аааааааааа...***