След кризата с КТБ банките увеличават ликвидните си активи

Коефицентът на ликвидност достига 30% в края на миналата година, отчита БНБ
26 фев 2015 15:10,
2
След кризата с КТБ банките увеличават ликвидните си активи
снимка: Ройтерс

Ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) е диктувала изцяло процесите в банковата система през третото тримесечие на 2014 г. Поведението на банките през периода обаче е показало, че напрежението около кредитора не е застрашило фундаментите на банковата система. Това изтъква Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Банките в България“, което се подготвя от управление „Банков надзор“.

От централната банка дори посочват, че в периода от юли до септември банковият сектор е укрепил допълнително изградения ликвиден буфер и е запазил високите нива на капиталова адекватност. Към 30 септември коефициентът на ликвидни активи на кредитните институции е бил 29,84% (при 28,92% към юни), а на обща капиталова адекватност – 22,16 на сто (при 22,66% три месеца по-рано).Hidden Field

Случилото се с КТБ през периода е принудило другите търговски банки да увеличат ликвидните си активи основно с цел увеличаване на разполагаемите средства, с които да посрещнат евентуален отлив на депозити или други неблагоприятни ефекти.

Данните на БНБ показват, че в структурата на ликвидните активи са настъпили известни промени в резултат от трансформация на активи, като само за три месеца сумата им е нараснала с 5,6% до 21 млрд. лв. Вследствие на случилото се темпът на прираст на ликвидните активи дори е бил по-бърз от този на привлечените средства в системата.

Като цяло в края на септември най-висок дял от ликвидните активи са имали средствата по разплащателни сметки и междубанкови депозити до 7 дни (42,6% при 33,6% към юни), следвани от паричните средства (35,2%) и търгуемите дългови ценни книжа.

Цялостното наблюдение на БНБ върху ликвидността на дневна и седмична база в периода след 20 юни 2014 г., когато всъщност КТБ бе поставена под специален надзор, показва, че се спазва макропруденциалното изискване за покритие на привлечените средства от предприятия, домакинства и граждани с ликвидни активи от поне 20%.

Освен това през деветмесечието банковата система отчита по-висока печалба в сравнение не само с реализираната за същия период на предходната година, но и спрямо цялата 2013 г. Разбира се, това е така с уговорката, че БНБ изключва КТБ и дъщерната й „Виктория“ от анализа. Припомняме, че към 30 септември 2014 г. банките спечелиха 613 млн. лв. при 513,7 млн. лв. за цялата 2013 г.

През периода растат както възвръщаемостта на активите (ROA), така и на балансовия капитал (ROE). Стойностите на показателите са, съответно – 1,03% и 8,26%.

Вследствие на намалените разходи за лихви, повишените печалби от финансови активи и пасиви и по-малкият размер на направените разходи за амортизация, провизии и обезценка финансовите и оперативни доходи на банките са нараснали с 5,5% на годишна база до 2,7 млрд. лв.

От БНБ посочват, че е продължило и свиването на приходите от лихви, което е резултат от ниската кредитна активност, но в крайна сметка нетният лихвен марж – разликата между приходите от лихви и разходите за лихви – е нараснал с 5,3% през периода.

Кредитният риск е продължил да бъде водещ, като за системата нивото му е „приемливо, а тенденцията – стабилизирана“, пише още в изданието на централната банка.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: КТБбанки в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации