EVN България иска със 7% по-скъп ток

Средната сметка на домакинствата ще се повиши с 3,45 лв.
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 13:05,
59
EVN България иска със 7% по-скъп ток
Снимка: Ройтерс

EVN България ще направи предложение пред енергийния регулатор за повишаване на крайните цени на електроенергията средно с 6,98%.

Според изчисленията на компанията това ще върне към нормален ритъм енергийната система в Югоизточна България.

Предложението на компанията е за повишаване на цената на дневната тарифа с 6,62%, а на нощната - с 8,9%.

Така по оценка на дружеството средната сметка на домакинствата в региона ще се повиши с 3,45 лв.

Дружеството ще предложи на ДКЕВР да одобри средногодишно инвестиции в размер на 137 млн. лв. през новия регулаторен период (от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 г.).

Част от тези инвестиции ще бъдат за изграждане на кабелни електропроводи средно напрежение. Въпреки тежките климатични условия през последните месеци при кабелните електропроводи на компанията няма аварии или прекъсване на захранването. В момента съотношението между въздушни и кабелни електропроводи на компанията е 63 към 27.

От EVN казаха, че 248 млн. лв. от разходите им за закупуване на зелена енергия през 2012 г. все още не са компенсирани от НЕК. Дружеството е прихванало половината от тези разходи. От компанията допълниха, че са прекратили тази практика след санкцията на ДКЕВР, но дефицитът продължава да стои и сумата не е включена в нито едно ценово решение.

От дружеството очакват около 20-25% от бизнес клиентите на ниско напрежение да излязат на свободния пазар през новия регулаторен период от 1 юли. Това може да се отрази върху цената за бита, тъй като бизнес клиентите я субсидират в момента. Според оценките на Гочо Чемширов от ръководството на дружеството става въпрос за около 11-12% от общия брой на клиентите на ниско напрежение.

На този етап дружеството няма нито едно заявление от битов абонат за излизане на свободния пазар. Припомняме, че тази възможност е предвидена законово още през 2007 г., но досега е много трудно изпълнима за битовите абонати.

От компанията допълват, че са необходими още законодателни промени, за да бъде реализирана идеята на правителството за пълна либерализация на енергийния пазар в началото на 2016 г.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации