Токът от 7-и блок на "Козлодуй" - 75 долара за мегаватчас

Westinghouse предлага да го построи за $5,3 млрд.
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 12:10,
128
Токът от 7-и блок на "Козлодуй" - 75 долара за мегаватчас
Дискусия на тема "Енергийна сигурност и потенциал за енергийна диверсификация - Проектът 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" се състоя в София. Снимка: БТА

Базовата цена на мегаватчас от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би била около 75 долара, сочат изчисления на американската компания Westinghouse, представени пред Българския форум на бизнес лидерите.

Според представените данни разходите на американската компания за изграждането на блока ще бъдат 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на държавата. По думите на Майкъл Кърст от компанията предложената цена е най-ниската в света.

"Всички останали разходи са на собственика, тоест българската държава", коментира пред журналисти след презентацията Кърст. Изчисленията при ръст на икономиката на България под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара, беше показано в презентацията.

Според Кърст в момента нивата на лихвите са много ниски и затова сега е моментът да се реализира подобен проект.

Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година. Кърст обаче посочи, че инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работи се да се намери най-добрата финансова схема, стана ясно още от думите на експерта.

Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания.

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство. То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Емилия преди 9 години
Турците строят атомна централа с 6 реактора за 18 млрд , а ние един за 7,7 млрд ......
95
0
 
2
 
! Отговори
maaba преди 9 години
Ега ти Уестингхауските глупости!Ще ни правят реактор, дето няма как да се изплати! Да си заврат предложението дето не ги огрява слънцето и да си ходят в Усата, да показват плиткоумие ! При липса на купувачи в момента при цена 6 ст, тези предлагат цена 1000 % отгоре Тук хората ток не ядат, а след някоя година няма да останат жители, на които да се продава ток! Ама нашите политици освен прости са и алчни, затова тока ще ни излезе скъпо, 3/4 от цената му ще е рушвет! Ега ти народомразието!
94
0
 
5
 
! Отговори
Pet преди 9 години
Русия взема обратно отработеното горива а американците ще го оставят на нас. Никой не строи само един блок, винаги са по два???????
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shte htrantytim amerikanite ,pros narod zagybeniashki.
92
1
 
8
 
! Отговори
Американски централи преди 9 години
американски цени,български доходи...
91
0
 
5
 
! Отговори
Казвате,че преди 9 години
за двадесет години приходите от продажбата на ток ще са единадесет милиарда долара,но не се посочва на кого ще продавате този скъп ток...
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Георги Ламбуровами то Белене беше разчетено при 72 евро за мегават, иначе колко ще струва $ след година, две или десет никой неможе да каже, и не трябва да се забравя че при ти 75$ след 20 години генерираните приходи ще са 11 млр $ т.е. инвестицията ще е изплатена, а един такъ реактор има срок за експлоатация поне 50 години, което ще рече че ако държавата като основен инвеститор заложи по-дълъг срок цената може и да е под 40 $ за мегават, а иначе за мен подобни мега проекти са ненужни
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"На базата на тези стойности от "Уестингхаус" са изчислили, че цената на тока от Седми блок ще бъде 75 долара намегаватчас. Това е два пъти по-висока стойност от произвеждания в момента ток от американските ТЕЦ-ове в района на мини "Марица Изток"Тва го пише по другите новинарски сайтове на вас кой ви плати да го пропуснете.
88
2
 
1
 
! Отговори
AC DC преди 9 години
Комунистите пак ни го натресоха.
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да е по- скъп тока, но гърми по- ефектно от руските реактори, справка Япония, Фокушима.
86
2
 
22
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
75 $ за мегават/час прави 13 стотинки за киловат/часПри сегашния курс от 1,74 за долара, а той ще се вдига във вреда на леваВ момента АЕЦ Козлодуй дава ток за 1,53 стотинки за киловат/часТеглим калема > АМЕРИКАНСКИЯ БЛОК ЩЕ НИ "ДАРЯВА" С 8,5 ПЪТИ ПО-СКЪП ТОКХА ЧЕСТИТО !
85
2
 
9
 
! Отговори
калвача преди 9 години
А колко ще ни струва ако си пуснем 3 и 4 блокове. Ами че то АЕЦ Белене струва толкова и с два реактора които са и готови и отработеното гориво си го вземат руснаците. А при американския реактор то остава у нас. Трябва да строим и хранилище. А що не кажат колко ще платим на руснаците за неустойка на договора. Впрочем единия реактор който струва 560 милиона долара нашите го продадоха за 250 милиона.Трябва да има съд и то не за един и двама.
84
3
 
3
 
! Отговори
атакист преди 9 години
Волен ще ви построи китайско-руски централи
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за чий х.. са ни нови ядрени мощности, то и тия дето ги имаме са ни в повече!
82
1
 
3
 
! Отговори
дрисдоналдс преди 9 години
Хирошима, Нагасаки.....................
81
5
 
2
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Чернобил........................
80
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вижте сега товарищи, и да рипате и рипате нови путински проекти на Българска територия няма да има, и то не задруго, просто никой нормален българин няма желание да ни "освобждавате" с поредната си "народна" република :) така че си взимайте реакторите, газта и тръбите и си ги носете където искате
79
6
 
20
 
! Отговори
Ердоган Квашниевски преди 9 години
Чудя се защо Турция започва строителство на руска атомна централа в Акуьо със същия тип реактори като тези в "Белене". Че сега и "Турски" вместо "Южен" поток пак от същия инвеститор.Тия не са ли чували за "Уестинхаус", Удхаус и тям подобни...па доколкото дочувам и в Полша започват подготовката за същия тип и доставчик на ядрени мощности.
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
принципно цената е добра, въпроса е дали България има нужда от строителството на нови ядрени мощности,защото в момента при близо 11000 мегавата инсталирани, максималните пикове в зимните месеци не надвишават 6000 мегавата
77
10
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Докато има балъци, ще има и тарикати........ По-богатите нации, са по-богати не, защото работят повече, а защото имат по-умни лидери. Също така не може нация от *** да създаде умни лидери. Така, че добре дошли "Уестингхаус". Пожелаваме ви успешен бизнес в България.