Временно е стабилизирано финансовото състояние на "Булгаргаз"

Търсят оптимизация на събираемостта на задълженията към дружеството
Обновена: 5 мар 2015 18:26 | 5 мар 2015 18:23,
1
Временно е стабилизирано финансовото състояние на "Булгаргаз"
Снимка: Архив Reuters

Финансовото състояние на "Булгаргаз" временно е стабилизирано благодарение на черпенето от газохранилището в Чирен. В момента дружеството не изпитва затруднения да плаща на своите доставчици.

Това съобщи членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Димитър Димитров пред депутатите от парламентарната комисия, наблюдаваща работата на енергийния регулатор. Той представи отчет за ситуацията на газовия пазар, както и на топлофикационните дружества.

Димитров припомни, че наближава периодът за новото нагнетяване в газохранилището и тогава отново ще липсва необходимият финансов ресурс за покупката на природен газ. В последните година - година и половина "Булгаргаз" е успявал да формира необходимия финансов ресурс и благодарение на цената на природния газ, която ДКЕВР е определяла, допълни още Димитров.

По негови думи един от най-големите длъжници на газовото дружество е Топлофикация – София. Дружеството дължи почти 1 млрд. лева на Българския енергиен холдинг и на дъщерната му компания "Булгаргаз".

Димитров посочи още, че се търсят възможности за оптимизиране на събираемостта на задълженията към газовата компания.

След промените в Закона за енергетиката Националната електрическа компания няма да изкупува по преференциални условия електричеството на три топлофикационни дружества - в Сливен, Перник и Русе, стана ясно още от отчета на енергийния регулатор. Причината е, че тяхното производство не е високоефективно - те произвеждат на базата на въглища и паровият им товар в последните години е паднал.

Всички останали централи използват природен газ за производството и отговарят на изискванията за високоефективно производство, уточниха от Комисията.

На този етап "Булгаргаз" все още не е представил официално ценовото си предложение за второто тримесечие (по закон това трябва да стане до 11 март) и затова председателят на ДКЕВР Светла Тодорова отказа да се ангажира с колко ще бъде намалена цената на природния газ и как ще бъде разпределено това намаление между участниците на пазара.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ще фалират всичко , и ще продадат на американци за 1 цент..

Спонсорирани публикации