Фондове за насърчаване на предприемачите ще помагат на BG бизнеса

Отделени са 114 млн. евро по новата ОП "Конкурентоспособност"
Обновена: 6 мар 2015 14:05 | 6 мар 2015 14:00,
4
Фондове за насърчаване на предприемачите ще помагат на BG бизнеса
Снимка: архив, Булфото

По новата ОП „Конкурентоспособност“ ще бъдат създадени фондове за насърчаване на предприемачеството, съобщи икономическият министър Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол.

Той уточни, че чрез тях за финансиране на идеи за стартиране на собствен бизнес ще бъдат разпределени 114 млн. евро за новия програмен период (до 2020 година).

Чрез фондовете ще бъде подобрен достъпът до финансиране на малките и средните предприятия, ще бъдат финансирани стартиращи предприятия, идеи от жени предприемачи, млади предприемачи, както и на хора над 50 години, които искат да започнат свой бизнес, уточни Лукарски в отговор на въпрос, поставен от депутатите Александър Ненков и Христо Гаджев от ГЕРБ, за мерките на правителството в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Икономическият министър уточни, че предстои и реформа, която да намали бюрокрацията. С помощта на промяната нова фирма ще може да бъде регистрирана в рамките на 3 дни, а всички необходими лицензи и разрешителни за дейността да се получават в рамките на един месец.

Въвеждането на дуалното образование също е част от усилията на правителството в подкрепа на малкия бизнес, защото чрез него учениците получават практически умения, но и насоки за развитие на собствени бизнес начинания, стана ясно още от думите на Лукарски.

Към момента в Министерството на икономиката се изпълняват общо четири проекта за насърчаване на предприемачеството, уточни още той. По тях са създадени 20 тренировъчни компании, през които са преминали общо 1 900 ученици.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чии ще са фондовете и каква ще е комисионната им?
3
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Егати министъра, и той не знае на какво е министър
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GARANTIRAM 4E,SLY4AINA FIRMA NEMA DA VZEME NI6TO OT TOQ FOND,VSI4KO 6TE E PAK ZA NA6ITE FIRMI4KI
1
1
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Почти през целия преход някакви пари се насочват към някакви/най често роднини/ хора с цел да развиват бизнес.Резултата за държавата е повече от плачевен.Ако има нормална пазарна среда и нещата ще следват естествения си ход.Фаворизирането не води до нищо добро.

Спонсорирани публикации