Държавата трудно ще успее да блокира сделката с LIC33

Експерт: Не е основателно да се искат гаранции от инвеститорите
25 мар 2015 13:15, Екип на Bulgaria On Air
33
Държавата трудно ще успее да блокира сделката с LIC33
Снимка: bgonair.bg

Държавата трудно ще намери механизъм за блокиране на сделката с LIC33, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов.

LIC33 придоби контролираните от Цветан Василев дялове в БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и ГАРБ, а кабинетът обяви, че иска информация за произхода на средствата по сделката.

Тодоров уточни, че ако страна по една сделка е Агенцията за приватизация, такива механизми има, ДАНС може да проучи капиталите, с които оперират инвеститорите и евентуално да не се даде съгласие. Когато обаче сделката е между двама частни инвеститори, не е основателно да се искат гаранции. Златната акция на държавата в БТК вече не е активна, припомни той.

Още по темата

Големият въпрос е каква е целта на държавата, която трудно ще намери механизъм за блокирането на сделката, допълни експертът. Според него е важно да има възможност финансисти с висок авторитет да участват в законодателните процеси и да се изясни накрая какво се е случило в КТБ.

Финансистът изтъкна, че LIC33 не е познат за инвестиционна общност инвеститор „и като че ли няма сериозни инвестиционни сделки“. По думите му основната цел на компанията изглежда е придобиването на контролирани от г-н Цветан Василев активи.

"Така че, това е един защитен ход от страна на г-н Василев да не позволи тези компании да бъдат овладени или от негови противници или от българската държава във връзка с покриване на задълженията на КТБ", коментира Тодоров.

Той подчерта, че случаят с LIC33 продължава финансовата война между бивши партньори. 

"Целта на тази финансова война в началото беше овладяване на контрола в КТБ и контрол на компаниите, чиято покупка е финансирана от КТБ. По това нищо не се е променило", заяви финансистът.

По думите му единственото позитивно нещо досега от случилото се около КТБ е, че не е допуснато дестабилизиране на банковата финансова система. Той обаче подчерта, че това се дължи по-скоро на доброто състояние на банките, а не на институциите, които ги контролират.

Чуйте целия разговор с Тодор Николов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Така става, ... преди 9 години
... когато в нашата асоциална, неолиберална, дяснолиберална капиталистическа Държава всичко е оставено на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.
25
0
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
По-добре на тези инвеститори, които все пак ще върнат 900 милиона в КТБ, отколкото в ръцете на лешоядите FAT BOY & Co.
24
0
 
0
 
! Отговори
Сани преди 9 години
А защо трябва да се блокира? За да има още фалирали фирми ли?
23
3
 
3
 
! Отговори
ДА ,БЕ..ние блееме.. преди 9 години
КТБ е била на печалба --когато всички предприятия в България си внасяха парите в нея ---ЗА ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ В ЮЖЕН ПОТОК!ЕВРОПА ОТРЯЗА Ю.П.,.. РУСНАЦИТЕ СИ ГУШНАХА ПАРИТЕ .....И КТБ , ГРИЗНА ДРЪВЦЕТО!Сега проблема е да се скрие истината за участието на Русия---ЗАЩОТО ПАРИТЕ СА ВСЪЩНОСТ У НЕЯ!Гооооооооооооооолем проблем!!!!!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами държавата като не искаше да става БТК руска, да не я беше продавала навремето. Беше на ПЕЧАЛБА! А сега " Олеле к'во стана?" И първият който заговори за продажбата й беше Костов. Не, той не е виновен, но не трябваше и да помисля!
21
3
 
4
 
! Отговори
Пешко-гяволето.. преди 9 години
АМИ АКО НЕ ДАДАТ ПАРИ ...ХА,ХААААААААААААА..А САМО ЛЪЖАТ ПО "московски"...???!.../.ами то за това се искат гаранции,бе баке....../
20
2
 
5
 
! Отговори
вложител преди 9 години
По-добре на тези инвеститори, които все пак ще върнат 900 милиона в КТБ, отколкото в ръцете на лешоядите FAT BOY & Co.
19
3
 
6
 
! Отговори
Ле-ле...ха,хаааа преди 9 години
Какъв страх ги гони нашите дупедавци ...КАТО СТАНЕ ВЪПРОС ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ...ХА,ХАААААААААААААА...НЕЩАСТНА КОМУНИСТИЧЕСКА *** !Техната работа е ---ХЕМ СЪРБИ --ХЕМ БОЛИ...Чудят се на кого да угодят първо --на ЕС/който им дава парите/ ..или на Москва с петата колона /..от която им зависи власттаТука../ЕЙ....НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ---КУ"""А за двама ***..ха,ха,хаааааааааааа
18
1
 
5
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
17
0
 
5
 
! Отговори
11111111111111 преди 9 години
Държавата България се управлява от крадци и далавераджий
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия не са инвеститори, а крадци заедно с банкерчето, дето се крие в Сърбия! Трябва незабавно да бъдат арестувани и бити докато си призная за далаверата, а след това в панделата.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата трябва моментално да блокира сделката, тъй като собствеността на Василев вече принадлежи на държавата.
14
4
 
5
 
! Отговори
контрол преди 9 години
Тоя "експерт" е пълен въздухар. Разбира се, че държавата може да контролира собствеността на Василев, тъй тя е обезпечение и гаранция, че държавата ще може да си върне поне част от милиардите откраднати от същия този банкер и които държавата плати, за да обзпечи вложителите на банката.
13
0
 
10
 
! Отговори
me преди 9 години
От тази война българите губят. Губят се работни места, поръчки и пазар в стратегически отрасъл (Дунарит), ще изплащаме КТБ кой знае колко десетилетия. Според мен подобни безотговорни действия са заплаха за нац. сигурност. Защо тогава просто не сложат под запор Певски и Василев, и не ги подведат под съдебна отговорност за заплаха на нац. сигурност? . В крайна сметка те не са добросъвестни собственици в момента. А притежават твърде критични неща, за да се оставят да си водят войничката просто така
12
0
 
1
 
! Отговори
Калиопа преди 9 години
Пуснаха кучетата...
11
2
 
5
 
! Отговори
Змей преди 9 години
Явно е голям зор да се спре сделката. Чудя се кой бяга от работещи предприятия? Явно ние...
10
4
 
5
 
! Отговори
Reni преди 9 години
изобщо за какво им е да я блокират, нали идеята е да имаме инвеститори
9
3
 
13
 
! Отговори
иван преди 9 години
цялата патаклама с КТБ беше за да може бочко,прасчо и доганчо да откраднат посочените активи.Затова е целият този цирк.Иначе бочко си е за затвора,защото по "талавизуро" обявяваше че банката е пред фалит,много преди да се случат събитията.цацарко,спиш ли?спи спокойно вечния си сън на главен прокурор на РБ.той,бочко затова си те е избрал-нали така каза онзи мазник, софииския прокурор, при частното си среднощно бдение при "поп вечерко"-боко бански 1-ви.
8
3
 
2
 
! Отговори
au преди 9 години
Айде стига вече, ще изпъдите инвеститора.
7
1
 
1
 
! Отговори
pembe piskir преди 9 години
koi e kazal, che iska da blokirva nestoto?horata iskat da ima pone malko iasnota i vidimost v maglata - pone do 50 - 100 metra...da ne se blaskat zorlem v sankciite i da im prechat na efektivnostta :)))))))

Спонсорирани публикации