НЕК ще изкупи ток за 1,84 млрд. лв. през този регулаторен период

Предимство имат дългосрочните договори и зелените централи
26 мар 2015 17:30,
7
НЕК ще изкупи ток за 1,84 млрд. лв. през този регулаторен период
Снимка: Архив Reuters

През този регулаторен период (юли 2014 - юни 2015) Националната електрическа компания (НЕК) ще изкупи електричество на обща стойност 1,84 млрд. лева или общо 16,2 млн. мегаватчаса от производителите на територията на България. Това съобщи пред парламентарната комисия, натоварена да следи работата на енергийния регулатор, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова.

Тя посочи, че при определяне на количествата електричество, които ще бъдат изкупувани, първата стъпка е да се изпълни квотата за задължително изкупуване от ВЕИ-централите, заводските централи и топлофикациите, както и от двете американски централи в Маришкия басейн. През този регулаторен период стойността на електричеството от тези мощности е 1,67 млрд. лева (12,8 млн. мегаватчаса). Средната цена на тока от тези централи е 130,44 лева, като най-скъпа е тя от възобновяемите мощности - малко над 299 лева за мегаватчас.

На второ място се определят квотите от държавните централи и един от критериите е най-ниска цена. По този начин в микса влиза електричеството, произведено от АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2. Общата цена на тези производители е 48,84 лева за мегаватчас. Не се изкупува енергията на ТЕЦ Бобов дол и затворената вече ТЕЦ Варна, защото цената им е по-висока, а няма задължение НЕК да изкупува тяхното производство.

В цената на НЕК влизат още и компенсация разходите ПАВЕЦ Чаира, свързани с балансиращия пазар (68 млн. лева), както и компенсацията за неизкупената разполагаемост от американските централи (34,3 млн. лева).

Така цената на микса на държавната енергийна компания е 125,32 лева за мегаватчас, стана ясно от представения анализ на ценовия модел.

Светла Тодорова посочи пред депутатите и какви са използваните модели за ценообразуване, а именно - "норма на възвръщаемост" и "горна граница на приходи". Недостатък на първия метод е, че всички одобрени разходи се прехвърлят към крайните потребители и регулираното предприятие няма стимул за тяхното намаляване.

При метода "горна граница на приходите" има стимул производителят да намали разходите си, допълни тя.

Тодорова беше категорична, че енергийният регулатор проверява регулярно направените разходи от производителите. Проверката се извършва документално и обикновено отнема месеци, обясни още тя.

На въпрос на председателя на парламентарната комисия Искрен Веселинов от Патриотичния фронт председателят на КЕВР уточни, че работата по определяне на цената на тока за новия ценови период още не е започнала. Дружествата на регулирания пазар имат срок до 31 март да подадат своите ценови предложения, припомни тя.

Тя допълни, че кризата в началото на март не би трябвало да се отрази на цената на тока, защото оборудването на разпределителните дружества е застраховано, а другите разходи ще бъдат за сметка на дружествата.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: токНЕКзелени централи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
у преди 9 години
- от АЕЦ - 2,97 ст/kWh (това е средно претеглена цена);- от ТЕЦ МИ-2 - 6,8 ст/kWh;- топлофикационни и заводски централи - от 9 до 28,5 ст./кWh;- от малки ВЕЦ - до 23,7 ст./кWh;- от вятърни централи - до 13,8 ст./кWh;- малки фотоволтаични централи - до 22 ст./кWh;- централи на битови отпадъци - до 25 ст./кWh;- централи на биомаса - до 45,3 ст./кWh и т.н.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗащото тоя "завод" произвежда само електричество.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо тогава затвориха Тец-Видин,която е заводска централа?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам риторично: А ще се благоволи ли възстановяване на пазарния дял на НЕК в износа от началото на 2011-та или вече е "пито-платено" и така на подскоци ще си увеличаваме цената на тока до победата?Ако ще ме плакнете с тая и оная директива, извинявайте и не ми позволявайте да ви губя времето!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо не ми се вярва това да е истина.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсурдът продължава - американски централи определят цената на електоенергията /сектор на нац. сигурност/ в суверенна България. Енергията от възобновяеми източници е неимоверно скъпа, защото обектите са на /неслучайни/ частни лица, а те трябва да си възвърнат инвестицията в кратки срокове...Къде е държавният интерес? Кой е отговорен за подписването на меко казано неизгодните договори?КОЙ?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това в крайна сметка добре ли е или зле за потребителите ?

Спонсорирани публикации