Таксиджии срещу юберджии – бунт на "жълтите коли"

Според таксиметровите шофьори "Юбер" е нелоялна конкуренция
26 мар 2015 11:22,
40
Таксиджии срещу юберджии – бунт на "жълтите коли"
Снимка: Reuters, архив

Таксиметрови шофьори излязоха на бунт, защото смятат, че бизнесът им е застрашен. Причина за опасенията им е компанията "Юбер".

Шофьорите са на мнение, че услугата е незаконна, защото "извършват обществен превоз на пътници, а това може да се извършва по реда на Закона за автомобилни превози".

Затова колите трябва да са в жълт цвят, да имат удостоверение за водач и разрешение от общината – все неща, които от "Юбер" нямат, заявиха таксиджиите.

Според тях компанията е нелоялна конкуренция и призоваха или да бъдат таксиметрова компания или да не са такава изобщо. Шофьорите се аргументираха и с това, че по целия свят "Юбер" имат проблеми и не спазват законите на съответната държава.

Според депутатът от "БСП – Лява България" Георги Кадиев, който коментира темата в Нова телевизия, услугата трябва да се узакони.

"Повдигнах темата като член на транспортната комисия, тъй като предположих, че ще стане скандал. Шофьорите твърдят, че това не е таксиметрова услуга, а споделено пътуване. Според мен си е чиста таксиметрова услуга, което означава, че би трябвало да отговарят на сегашните закони и наредбата на Столичната община", каза Кадиев.

"Юбер" имат много предимства. Първото е, че се вижда рейтингът на шофьора и се знае дали е добър, или не. Второто е, че няма никаква анонимност, а третото - че клиентът сам измерва разстоянието чрез джипиеса на телефона си и по този начин не може да бъде излъган в разстоянието и съответно със сметката", допълни Георги Кадиев.

"Юбер” всъщност допринасят за конкуренцията. Ако се опасявам от нещо, това е, че услугата е добра и след 20 години е напълно възможно подобен тип услуги да са монополисти на пазара и по-скоро трябва да развиваме няколко такива компании", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
До Миро - Съгласен съм с теб, а и така държавата не получава нищо. Няма как да обложи с данък печалбата на водача, а нашата мила родина не може да си позволи да не взима данък и като добавим това че таксимотровите компании работят с политиците всичко става ясно - така са се навързали, че мамата си е е.. Бойкот на такситата
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взимам такси от една болница. Трудно се движа. Един единствен водач отказа 2 лева бакшиш!!! Видя ме, че съм с патерици и отказа. ВСИЧКИ други лъжеха в сметките, за едно и също разстояние всеки път различни суми!!! Всеки гледаше да си вземе своето. Ето защо...да живее Юбер!!!!
26
1
 
14
 
! Отговори
Студент преди 9 години
Проблемът е, че има много силно лоби от страна на превозвачите в парламента и всяка адекватна инициатива бива блокирана още на ниво парламентарна комисия. ..
25
1
 
9
 
! Отговори
Студент преди 9 години
От една страна "Юбер" трябва да отговарят на бг законодателството по ред причини. Но от друга - услугата, която предлагат е изключително качествена! За да се вкара ред в сектора, трябва да бъдат натиснати такси компаниите, които почти не инвестират в автопарка, не осъществяват контрол над шофьорите и качеството на услагата им е много ниско и не съответства на цената. Трябва да бъдат забранени копърките и да се наложат редица изисквания (пределна възраст на автомобила и т.н.)
24
8
 
0
 
! Отговори
юбер от рая преди 9 години
в райската градина ще се возите на юберова златна карета със сребърни колела.а кучеяшът,скелет с черно наметало и хавайска пура между двата отанали зъба,бе глас ще ви пожелава......ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ!!!!!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ползвам такси в Ню Йорк. Кацаш на Кенеди, таксита много. Но...има диспечер. Дебела негърка. Казваш, примерно Манхатан и разбираш, цената е 50 долара и диспечерката ти дава заявката която връщаш на водача и пишеш ако имаш забележки. Бакшиш ако искаш. Водачите предимно са индийци. Той ако иска до Манхатан да мине и през Аляска. Няма помпи, електронни измами, не мога да ти върна, нямам дребни и т.н. Има и луксозни таксита без отличителни знаци работещи на повикване. Плаща по същата система.
22
1
 
7
 
! Отговори
ico kanadeca преди 9 години
E ce tyk v Montreal pocti vsichki taxita sa abonirani kam uber i te sachto sa kotirani ot tuk na tatak ako si dobar te naemat i obratnoto visat bo kuchetata i broiat kolko sa zagubili.TOVA E NAPREDAK KOITO MOGE SE KACHVA NA PATUVACHTIAT VLAK A DRUGITE SI OSTAVAT NA GARATA.
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде време *** в бизнеса с таксита да умиргат. И техния вой на умрело е песен в душите на хиляди отвратени клиенти.
20
0
 
29
 
! Отговори
ICO преди 9 години
Оня ден се возих с един бакшиш които беше и против развитето на метрото в София... Чакайте малко, такситата съществуват за да удволетворят желанията на клиентите, не обратното! Да си пренавият помпичките и да мълчат!
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бих излязъл на протест с тях, но таксито отказа да ме хвърли за такава кратка дестинация до центъра, а пеша не ми се ходи.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бакшиша на шиша.това е въпроса
17
0
 
34
 
! Отговори
гт преди 9 години
и да пискат, и да не пискат - това е. Колелото на прогреса се търкаля напред и няма спирка. Така мрънкаха и кварталните магазинчета срещу големите вериги. Иновациите тепърва ще вземат коричката хляб от устата на разни мързеливци и ще пренасочат потока на парите към създателите и инвеститорите. Забравете го това с 8-те часа спокойна работа и чакане на пенсия. Животът стана диво състезание за капитала и ще оцелеят само денонощно мислещите как да спечелят повече.
16
1
 
48
 
! Отговори
444 преди 9 години
за пример една от многобройните ми случки. пред дискотека в студентски град - за младост 2 - НЕ - за младост 2 - НЕ - за младост 2 - НЕако предпочитам uber това си е заради самите тях.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GALTITE TAKSITA TRIABVA DA BADAT ZAKRITI.TAKSIMETROV SHOFIOR SA MO SAS SREDNO OBRAZOVANIE I ZADALGITELEN TRI MESECEN KURS PO HIGIENA,OBNOSKI I OBSHTA KULTURA.TAKSIMETROVIAT SHOFIOR TRIABVA DA BADE SERTIFIZIRAN I DA PLATI ZA EDIN SERTIFIKAT SUMATA OT 20000 LV.
14
1
 
38
 
! Отговори
клиент преди 9 години
преди няколко дни станах неволен свидетел на грозни словоизлияния.един бакшиш засече една кола и човека му свирна,пет минути слушах само пусувни и заклинания как щял да слезе и да направи на кайма опонента си.низката култура и елементарното възпитание ,алчноста,лужите,надлъгването с клиентите отблъсква клиентите от бакшишите.
13
0
 
53
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Къв кеф ми е когато тея твари вият на умряло. Няма човек да не е изпатил от тия търтеи.
12
0
 
6
 
! Отговори
Miro преди 9 години
До пътниками ако ми се налага да пътувам из София по цял ден.. примерно съм някакъв доставчик?!?
11
0
 
46
 
! Отговори
сиайна преди 9 години
А метрото дали е нелоялна конкуренция?!Или лоялна?от летището до центъра какво ще стане?Оле мале ле .
10
0
 
53
 
! Отговори
Клиент преди 9 години
Няма да забравя как един потен мазньоч ми обясняваше колко бил зле. И колата все ремонти, и работя по цял ден, и всякакви клиенти возя - и на края на месеца какво - я ми се съберат 3000 лева, я не?*** от глад, бакшиши !
9
17
 
6
 
! Отговори
пътник преди 9 години
Ако е споделено пътуване, значи става дума за превозване на друг човек не повече от 2 - 3 пъти на ден. Ако ще го прави по-често, значи работи като такси и тогава трябва да бъде регистриран по съответния начин.

Спонсорирани публикации