НАП спря сделката по фирмите на Цветан Василев

Запорът е наложен и за шестте компании, продадени за 1 евро
28 мар 2015 13:14, Екип на Investor.bg
84
НАП спря сделката по фирмите на Цветан Василев
Снимка: Reuters, архив

Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33 за 1 евро, като запорът обхваща и шестте посочени фирми.

“На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки”, гласи официалният отговор на приходната агенция, цитирана от БНТ.

Вчера Реформаторския блок намекна за нужда от промени в ръководството на НАП. Временна управа на агенцията ще гарантира разследването на сделките около БТК и Дунарит, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Във вторник стана ясно, че създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

Това бе оповестено от директора на компанията Пиер Луврие по време на пресконференция в София.

През миналата седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в "Дунарит" и "Авионамс" - по около 91 процента. Освен това се предвижда "Виваком" и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете).

„Първата причина да дойдем в страната е, че имаме опит в развиващи се пазари, включително в Източна Европа. Инвеститорите показват интерес за страната и са оптимистично настроени", коментира Луврие. Той се позова на последните изледвания, според които България е третата най-привлекателна страна в света за аутсорсинг.

„Първо ще направим оценка на дълговете, а след това ще проведем разговор как точно ще бъдат изплатени те“, добави Луврие. "Ще преструктурираме компаниите и ще ги оздравим", заяви още той. Според него 900 милиона евро ще покрият всички дългове на "блокирания предишен инвеститор“, а „тези фирми ще станат европейски лидери".

Какво още коментира Луврие, вижте в Investor.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
nap преди 9 години
nie sabirame horata i parite na edno miasto - poznaite zasto? :)
59
3
 
0
 
! Отговори
do Observer преди 9 години
И НАП ли е зависим вече от кукловодите ? Tо май е крайно време този заспал народ да се събуди и да се разправи с цялата тази ***: Олигархични Кръгове, Прокуратура, БНБ, ...Но всички те много добре познават манталитета на "матряла", който много трудно се организирва, иначе е ербаб по форумите.Имаме интернет и фейсбук, защо не сме в състояние да се организираме дори и 50 000 души и да им разкажем играта ?
58
2
 
0
 
! Отговори
Observer преди 9 години
Ще плаща кроткия народ.Изпробват колко още можем да понесем -и постоянно добавят още малко тежест на наш гръб.Кога ли ще МУ писне на кроткия народ и няма да се видят ни партии, ни лидери ,били те сини ,червени ,жълти,тъмносини . .Ще видят тогава нежна революция и мирен преход.Дано само да е по скоро.Кой тогава ще загуби повече -кроткия народ вече е загубил почти всичко -да му мислят тия дето имат всичко.
57
2
 
0
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
До АнонименЯсно е, кой ще плаща, ясно е, че ще са милиарди, ясно е, че ща са десетки милиардите! Само чакаме да се произнесат международните съдилища, колко десетки милиарди ще плащаме всичики ние! А защо ние! Ами защото имаме търпимост към модера КОЙ!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a кой плаща за грешки на съда и на прокуратурата?и кой им плаща заплатите?
55
2
 
0
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Хора, НАП е държавна институция! Ако някой претърпи загуба по вина на държавна институция, знаете ли КОЙ плаща!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, да ви е честит новият боКомунистически режим! Ураааааааааааааааа!
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изводът ми вече е ,че в БГ умишлено са направени привидно добри закони с хиляди вратички,от които да се ползват някои политици,бизнесмени и затова сме в това положение.Вижте даже закона за връщане на депозитите на хората как е направен умишлено да не се предприема веднага връщането ит.н.Седна дума-всичко идва от законотворците през тия 25 г обвързано и със съдебни закони .
52
8
 
3
 
! Отговори
fa si sol преди 9 години
nap sankcionira russia rabotnik s 1 euro capital :)))))
51
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българския НЕГРАМОТЕН, партийно - назначен чиновник седи като на*кан и не знае какво да прави по въпроса с КТБ ...и в незнанието си, примесено с паника ... единственото което се сеща да каже е - "да се забрани"с такива чиновници врагове не ни трябват
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАП спира сделка, изповядана извън България и с предмет чуждо юридическо лице?!! Или пишещият е абсолютно неграмотен, или такива са поръчителите на подобно *** заявление /да не говорим за цитираното основание, ха-ха../.По КТБ вече 9 месеца тече пълна гавра със законите, с правото и със здравия разум на населението. Налице е пълно мракобесие и див феодализъм от страна на две политически ООД-та, които бавно и сигурно смилат България.
49
4
 
13
 
! Отговори
извод преди 9 години
Така действат евреите рамаданови.1500 души въртят на пръст всички ***.Направете справка за истинското име на Сюлейман паша-опожарил Стара загора и затрил 14000 души.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До браво! Явно не си си пил хапчетата. То бива човек да не мисли бива ама толкова не бива.Може само ако е от "умните" и "красивите" или от ГЕРБ.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванчоБеззаконие.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е за 1 евро,а за 1 млрд защото ще се платят дълговете. Костов и Боко карат като в САЩ няма правила, няма закони важното е на тях да им е изгодно. Как се нарича това, г-да "демократи"?
45
4
 
6
 
! Отговори
. преди 9 години
Kostov da ne e finansov savetnik v sdelkata?
44
4
 
15
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
А по какъв повод и мотив са запорирани?
43
14
 
17
 
! Отговори
браво! преди 9 години
И на НЕИКОНОМИСТИ е ясно, че тук играе хибридната война! Ще завземе Путин комуникациите, военна промишленост под името на "белгиец" и СЛЕД това ще направи изявление, че отдавна са "планирали" това..( както случая с "бойците в отпуск", изпратени в Украйна)...Едно наум и с покупката на жилища от руснаци..( да не са отпуснати от държавата), а след това Путин да идва да ги "защитава"...с бойци на Кадиров..)
42
4
 
11
 
! Отговори
Градски преди 9 години
А ръководството на НАП кога ще смените??? Отговор - не можете поради простата причина, че парите нямат цвят, а ръководството на КОЙ се отчита? No coment
41
22
 
19
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Браво на ГЕРБ и на Правителството!По никакъв начин не трябва да позволяват на боткосовият комплексар и диктатор *** чрез поставени лица да придобие такова огромно влияние в БГ, защото ще може да манипулира цялата ни държава. Когато пожелае ще изкарва хората от компаниите му на стачки и ще сменя правителства с такива, който да са му удобни. Ще бъдем изцяло зависими от диктатора. А това не бива да става в никакъв случай!

Спонсорирани публикации