Лихвите по депозитите - ниски, стигнали 11-годишно дъно

Хампарцумян: Лоша практика е хората да разчитат на тези доходи
Обновена: 30 мар 2015 14:09 | 30 мар 2015 09:56,
46
Лихвите по депозитите - ниски, стигнали 11-годишно дъно
Снимка: архив, БулФото

Тенденцията в банковия сектор засега е към ниски лихви по депозитите, заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред Нова телевизия. По думите му в момента лихвите са стигнали рекорд от 11-годишно дъно.

Същевременно той припомни, че централните банки по света в момента се борят с дефлационни процеси, което поддържа ниски лихвите. Когато процесът се обърне, банките ще направят всичко възможно да ограничават инфлацията и тогава лихвите ще се повишават, прогнозира банкерът. По думите му още сме далеч от тази хипотеза.

Хампарцумян обаче допълни, че е лоша практика хората да разчитат на доходи от депозитите си в банката и това ограничава предприемаческата активност.

"Кредитите бавно поевтиняват. Колкото по-стабилна е средата и по-добре се развива икономиката, толкова по-евтини стават кредитите", напомни той.

Банкерът коментира и предложението на БСП – Лява България за ограничаване на дейността на частните съдебни изпълнители. Според част от предложенията, отправени от депутата Мая Манолова, съдебните изпълнители няма да могат да налагат такси, които са по-високи от дълга, както и ще бъдат преустановени случаите, в които длъжниците дори няма да разбират, че срещу тях се води принудително изпълнение на задълженията.

За Хампарцумян тези промени ще затруднят вземанията на банките, ще доведат до допълнителни разходи и забавяне на оборота на парите. "Това ще бъде платено от добросъвестните клиенти на банките и вероятно ще стане чрез повишаване на лихвите по кредитите", смята той.

"Има драстично нарушение на правилото за кредити към свързани лица в случая с КТБ", каза още банкерът. Според законодателството банките могат да отпускат средства на свързани с тях лица в размер на до 25% от капитала си.

"Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това вече е неустойчив модел. Затова е забранено по регулации да се градят бизнесимперии, включващи банки и фирми. Или ако това се направи, има ясни правила как това се оповестява, колко процента от капитала, и как се третират кредитите към свързаните лица. Г-н Василев е нарушил тези добри банкови практики многократно", поясни Хампарцумян, като добави, че само това е било основание за отнемане на лиценза.

Той беше категоричен, че бизнес моделът на КТБ е сбъркан. "Една нормално управлявана банка при проблем с даден клиент ще може сама да се справи или да потърси съдействие от БНБ и прокуратурата", каза той. "Трябва да се изследват внимателно причинно-следствените връзки на такива бизнесмодели, личностните отношения са нещо вторично", каза още Хампарцумян.

„Цялата система като че ли се възхищаваше на тарикатлъка”, добави той, запитан защо е било допуснато това. Според него банковият надзор на БНБ много формално е гледал на задълженията си в случая с тази банка.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Левон ХампарцумянКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
улигуфрена преди 9 години
Тоа е по *** и от мен. Хип - хип- УрАААААА
32
0
 
0
 
! Отговори
наглостттттттттттттт преди 9 години
А банките да разчитат на нашите доходи? Каква практика е? Г-н Хъц-пръц....
31
0
 
1
 
! Отговори
фифи преди 9 години
добре,че му махнахте гадната снимка,да не му гледаме мазната физиономия!
30
0
 
0
 
! Отговори
дали преди 9 години
а на тебе ще се увелечи ли заплатата?
29
0
 
0
 
! Отговори
Сиромах преди 9 години
Интересно ми е, кои са тези, които депозират в УниКредит, при тези ниски лихви, които се дават по срочните влогове там? Всъщност, то в почти цялата банкова система положението е такова... Ако продължи тоя спад, според мен хората ще започнат да си теглят масово парите от банките. Имайте предвид, че повечето депозити на домакинствата са в рамките на 5000 лева, а тая сума, е по-добре да се даде за текущи разходи или ремонти по жилището, отколкото да се държи на сейф някъде.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките скривайки се зад думите"грижим се за парите на вложителите"са си извоювали такива права чрез които дискриминират своите клиенти, изключвам себеподобните им с кредити за милиони.Недостойно,грозно е поведението на Хампарцумян.Поне да замълчи,че не се знае ,знае ли се.Корпоративна банка е все още гнойна рана.Може да обхване цялата банкова система.Май няма истински професионалисти,които да я почистят и излекуват ,
27
0
 
7
 
! Отговори
Цецо Василеффф преди 9 години
И вместо да смятате стотинки знаете ли каква заплата получава Хъмпи Дъмпти? Само бонуса този месец който ще вземе за добри резултати е 4 милиона, а това е всяка година:) Да не говорим за коледния. Някой ще ме светне ли на кой е хотел РИО Правец? Или за вилата във Велинград? Питайте Хъмпи:)
26
0
 
2
 
! Отговори
Цецо Василефффф преди 9 години
Пичове колкото и да се напрягате истината е една,назначават се некомпетентни лица(химици) които след това ти целуват и снасят доживот. Кои банки оперират с еврофондове? И знаете ли практиката каква е? Вместо да се отпускат по предназначение те се дават на наши фирми с ниска лихва,след което се връщат пак в европейската банка със мотива, че никой не е кандидатствал за тях или не ставал. И банката печели и фирмата която ги е взела на ниска лихва.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лоша практика е въобще хората да си държат парите в банките,за да може лихварите да папкат на готово.и най-лошото е,че човек когато си дава парите, те ти определят условията.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лев-че 13Нищо няма да вземат но докато са ТУК живота им ще е значително по-лесен от твоя!Сега разбра ли другарю аграр?
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам от постовете че всички се смятате за компетентни инвеститори.........ХА-ХА-ХАБългарина освен че е МНОГО *** има и самочувствието на ЗНАЕЩ.Ето това е ФОРМУЛАТА за бедността.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък смятам че е ЛОША ПРАКТИКА идивид с химическо образование да управлява банка.Също така смятам че същият този ХИМИК назначен от цинанина Костов (най-големият крадец) за банкер има право да говори за каквото и да е!
21
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
До сибирска:Я, по-добре, жените-матрьошки като тебе да си седят в Сибир, вместо да се пласират на българско-*** пазар, щото ние едвам с мъжете ви се оправяме, та ако вземете и вие да командвате нас, вместо тях, хептен ще я втасаме, също като Русия, дето била спасена от ЖЕ-НА като тебе.
20
1
 
8
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
лихвите по депозитите служат за предпазване от паричната ерозия, а не за печалба...ако инфлацията е 10%, а лихвата по депозитите е 15%, тогава можем да говорим за печалба от лихвите...но ако инфлацията е 10%, а получаваш 5% лихви, това означава, че банката те краде здраво всеки месец...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то митряла де така си представяше демокрацията - продава заграбени земи удостоверени с тричленки слага парите в банка живее от лихви - не мое така некой требе и да работи!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20Защото у вас първо няма да получиш тези стотинки на месец и второ, има голям риск от това да ти ги откраднат.Арменеца е прав за едно - парите трябва да се инвестират за да носят още пари.Проблема е, че в нашата страна няма в какво да инвестираш. Големите бизнеси са под крилото на мафията, те инвестиции не търсят.А да направиш собствен малък или среден бизнес не си заслужава, защото няма възвръщаемост.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е па за хората да разчитат и да печелят от лихви е лоша практика, а за банките - не ???Много странна логика...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като никой не иска да тегли кредити !!!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос - Защо ми е тая банка като от нея нищо не получавам?Някакви стотинки на месец?Да ми стоят парите тям колкото да не са у дома?
14
0
 
7
 
! Отговори
DA преди 9 години
Абе как няма да е за доходи бе-роди ми се дъщеря и всеки месец ще й вкарвам по 40-50 лева за да може като порасне да са се натрупали едни пари и да я издържам от тях!Какъв бизнес бе арменец-всеки знае кой прави бизнес в България!!

Спонсорирани публикации