Пенсионната реформа среща различни отзиви

Работодателите срещу увеличаване на вноските, а синдикатите са против нарастването на възрастта
Обновена: 1 апр 2015 14:07 | 1 апр 2015 13:55,
11
Пенсионната реформа среща различни отзиви
Снимка: www.freeimages.com

Предложенията за промени на пенсионната система не се приемат еднозначно от работодатели и синдикати. Работодателските организации не приемат предложената схема за увеличаване на пенсионните вноски, а синдикатите са против нарастването на възрастта за пенсиониране, но не и срещу пакета от условия за пенсиониране от възраст и стаж.

Проблемите на солидарния пенсионен фонд не могат да се компенсират само с мерките, които предлага правителството, смятат представители на втория стълб на пенсионното осигуряване. Синдикатите имат притеснения по отношение на изискванията за достъп до пенсия, както и по липсата на конкретика по това какво се случва във втория стълб.

Вчера правителството представи окончателните си предложения за промени в пенсионния модел. Те предвиждат плавно повишаване на пенсионната възраст и стаж, както и повишаване на размера на осигуровката с 4,5% за период от 12 години. Процентът от общата осигурителна тежест, който се насочва за втора пенсия, обаче няма да бъде повишаван, като се запазва възможността да се избира дали тези пари да отиват към частен фонд, или към НОИ.

Ася Гонева, експерт по пенсионното осигуряване на КНСБ, коментира пред БНР, че зад предложенията, които вчера бяха разпространени, трябва да застанат конкретни норми, които да обясняват как ще се случат нещата.

Гонева определи мерките като „опит да се предложат обтекаеми мерки”, а конкретика има само при инфарктните моменти – при достъпа до пенсия. В същото време най-пестеливо се говори там, където става дума за адекватността на пенсиите, а промените трябва да доведат до повече адекватност на пенсииите, посочи тя.

Синдикатите подкрепят мерките на ”входа на системата”, а именно предложението за увеличаване на осигурителните вноски.

„Това, което нас ни задоволява, е, че тук ясно и смело е заявено, че една от най-важните стъпки, за да се стабилизира системата и да ѝ се даде възможност да изпълнява своето предназначение, е свързано с входа на системата, свързано е с това, с което тя трябва да бъде захранвана. Собствените ѝ приходи се наричат осигурителни вноски, те бяха дръпнати силно назад със заклинание, че ще дадат възможност бизнесът да постигне чудеса от икономически постижения. Нещо, което трудно може да бъде доказано, но истината е, че загубихме едни милиарди. Сега тук се дава заявка, че ще се предприемат смели действия, бавно, постепенно, плавно, с разум да се възстанови част от загубената величина на осигурителните вноски. Това е нещо, което при всички случаи трябва да бъде подкрепено”, каза Гонева.

Според нея за стабилизиране на Фонд "Безработица" е необходимо около 1 процентен пункт увеличение на осигуровките. „Това бихме могли да направим при добра воля и общи усилия с по 0,5% увеличение на вноската на година. Т.е. за две години бихме могли да балансираме фонда и да направим така, че да не се срамуваме от минималното обезщетение за безработица, което е на безобразно ниво”, каза експертът.

По отношение на пенсионирането в сектор "Сигурност" Гонева коментира, че нейното усещане е, че там няма нагласа да се предприемат сериозни мерки, но до края на седмицата това ще стане ясно.

„Ние от КНСБ сме категорични, че държавата трябва да мери с един аршин по отношение на всички. Пенсията е предназначена да покрие риска, който се нарича старост. Старостта няма как да бъде мерена с осигурителен стаж. Старостта се мери с възраст. Щом като се изисква постигането на определена възраст за всички осигурени лица, това трябва да бъде направено и за специализираните ведомства”, смята експертът от КНСБ.

Според Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, проблемите на солидарния пенсионен фонд не могат да се компенсират само с мерките, които предлага правителството. По думите й нито увеличението на възрастта, нито увеличението на вноската ще доведе до увеличаване на пенсиите.

„Когато се говори за пенсионна реформа в България, до момента всичко се ограничава до увеличаване на възрастта и вноската. Ние винаги казваме, че първо трябва да се фиксират пробойните и тогава да се пристъпи към това увеличение. В момента нито увеличението на възрастта, нито увеличението на вноската ще доведе до увеличаване на пенсиите, което е основният проблем на солидарния пенсионен фонд”, коментира Петкова.

Тя се надява, че промените няма да се ограничат само с предложенията за промени при възрастта и вноските. И посочи, че най-важният въпрос е с колко ще се увеличат пенсиите след повишаване на осигуровките. „Нямаме против да се увеличават вноските, но искаме да знаем като работодатели в резултат на увеличените вноски колко по-високи пенсии ще получават нашите работници и служители”, каза Петкова.

Още по темата

Очакваме други мерки по отношение на втория стълб, каза още тя. Според нея и при предложението за прехвърляне на вноските за втора пенсия става въпрос за национализация, но това по думите й се прави завоалирано.

„Продължаваме да настояваме да се спазват изискванията за изготвяне на оценки за въздействие както по отношение на избора между частен фонд и НОИ, така и по повод на тези мерки, които бяха оповестени по отношение на солидарния пенсионен фонд”, допълни тя.

Петкова не смята, че ще се стигне лесно до съгласие по отделните предложения за реформа в пенсионната система.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
ДЕМОНОВ преди 9 години
това ли ви е демокрацията,повече работа,който има,по голям работен ден,по голямо скубане от богаташа,работа до гроб,никаква икономика,никакво бъдеще освен безкруполна експлоатация.Това ли научихте младите,как се краде,който е престъпник ще е богат,честния беден до гроб.Срамуван се от калфин,първанов,макар че съм гласувал за тебе,като президентВИЕ СТЕ ЕДНО НИЩО,ВЪРТИТЕ СЕ ОКОЛО БОГАТИТЕ ГЕРБЕРИ.100х.мес.това ли сте научили,какво гледате"ЕС"те са богати защото не са били по турско робство 500г.
8
0
 
8
 
! Отговори
тъпов преди 9 години
ДОКОГА 25 ГОДИНИ ТЕЗИ ЩЕ ПРАВЯТ РИФОРМИ СЛЕД РИФОРМИ САМО НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ НАРОД.ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ РИФОРМИ ЗА ДА НАКАРАТ БОГАТИТЕ ДА СИ ПЛАТЯТ НЕОБХОДИМОТО,А СИ РАЗВЯВАТ *** ИЗ ВСИЧКИ ПЛАЖОВЕ НА ЕВРОПА И АЗИЯ.ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ РИФОРМА ТАКА ,ЧЕ ДА НАПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА ОТ ОКРАДЕНОТО И ПРИСВОЕНОТО.ИМАМ ЧУВСТВОТО,ЧЕ ЗАКОНИТЕ СЕ ОТНАСЯТ САМО ЗА БЕДНИТЕ.КАЛФИН И ПЪРВАНОНВ ОБЪРНАХА РЕЗБАТА ОТ ДЕМОКРАТИ СТАНАХА ДУШЕВАДЦИ,ДА ГИ ПСУВАТ МЛАДИТЕ ХОРА КОИТО НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ.уууууууу
7
0
 
10
 
! Отговори
Я чакай малко! преди 9 години
Къде са парите които сегашните пенсионери са внасяли? Защо ги няма, кой ги открадна и защо аз трябва да ги плащам и да се пенсионирам на 100 години?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представям си как някой 70 годишен строител се пече лятото на 45 градуса, а зимата потърква ръце на -20 и тича с кофите с киреч до 5-я етаж"%=:+?! И докато маневрира по стълбите благославя реформаторите и късмета си да се роди в България/:=%"+?!
5
0
 
9
 
! Отговори
акъл имате ли? преди 9 години
Най добре да превеждаме заплатите си направо в НОИ а пенсионната възраст да стане 200 години с минимум 185г стаж
4
0
 
10
 
! Отговори
юнака преди 9 години
най справедливо е възрастта на пенсионира да достигне заветните 80г.Бонус от държавата ще получите ако хванете пенсия по един пластмасов *** от 1 лв.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам шапкарите от силовите ведомства да се пенсионират на 38-39 години. Останалите да бачкат до 72! Така ще е справедливо, по комунистически!
2
0
 
10
 
! Отговори
Говедо преди 9 години
"рИформите" винаги са в ущърб на работещите.Кажат ли управляващите думата "реформа" е приемайте като ******баване.
1
0
 
12
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
стига сте лъгали това не са РЕФОРМИ, а само допълмително натоварване на работещите само и само да не достигнат до пенсия или пък случайно достигнат годините то тогава я стажа я нещо друго няма да стига една що годе нормална пенсия.

Спонсорирани публикации