Продавачи и купувачи на имоти гледат в различни посоки

Брокери отчитат ръст на цените на жилищата
16 апр 2015 16:51, Десислава Попова
19
Продавачи и купувачи на имоти гледат в различни посоки
Отстъпките от офертните цени намаляват и за първите месеци на годината са средно между 2 и 3% при 4-6% за 2014 г. Снимка: freeimages.com

 На жилищния пазар в София все по-осезаемо се чувства изчерпване на качествените оферти и реалистично ценообразуваните имоти, сочат наблюдения на агенцията Bulgarian Properties. Така на практика се оказва, че през последните месеци продавачи и купувачи отново започнаха да се разминават по отношение на цената на имота поради прекалено големите очаквания и у едните, и у другите.

Наблюдавайки положителния тренд на пазара на градски имоти през последната година-две и намаляването на офертите за качествени имоти, продавачите започнаха да стават твърде оптимистично настроени към цената, която могат да получат. В същото време купувачите нямат готовност да купуват имоти на всяка цена, а и доста от тях все още са на мнение, че пазарът е в криза. Този дисбаланс в очакванията на продавачи и купувачи пренасочва интереса все повече към новото строителство и новите проекти на пазара.

Според анализа на агенцията моментът е много добър за мащабно навлизане на строителните предприемачи с нови проекти за жилищно строителство на апартаменти и комплекси от къщи. Този процес изглежда вече тече, за което говори и статистиката за ръст на издадените нови строителни разрешения. Именно новите проекти са факторът, който ще балансира пазара на градски имоти и ще спомогне търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят, очакват брокерите.

От агенцията определят изминалото първо тримесечие като силно за пазара на имоти в столицата, изтъквайки ръста на продажбите, силна активизация на търсенето на нискобюджетни апартаменти, засилване на интереса към ново строителство и тенденция за леко нарастване на цените на имотите в София в рамките на до около 5%.

Средни цени

Според данните на Bulgarian Properties през първото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро/кв.м при 764 евро/кв.м за четвъртото тримесечие на 2014 и 730 евро/кв.м за първото тримесечие на 2014 г. Средната офертна цена е 880 евро/кв.м при 860 евро/кв.м за 2014 г. Така и при офертните, и при реалните цени на сключените сделки тенденцията е към нарастване на средните стойности с между 2 и 5%.

Отстъпките от офертните цени намаляват и за първите месеци на годината са средно между 2 и 3% при 4-6% за 2014 г. 

През изминалите месеци от агенцията наблюдават изключителна активизация на ниския сегмент и силно търсене на имоти до 50 хил. – 55 хил. евро, към които купувачите се ориентираха, както за жилищни нужди, така и за вложение и инвестиция. Тези имоти към момента са изключително ликвидни и сделките с нискобюджетни жилища се сключват често дори в рамките на няколко дни.

Параметри на закупените жилища

С почти равен дял, но все пак с лек превес са закупените двустайни апартаменти – 45% са двустайни, а 40% са тристайни. Останалите продажби се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Средната площ на закупените апартаменти е 74 кв.м.

Най-много продажби има в квартали като Младост, Витоша, Манастирски ливади и Бояна, но като цяло се наблюдава активност във всички квартали на София. Все по-често купувачите тръгват с желание да закупят в даден район, който впоследствие променят на друг при намиране на имот, който пасва на изискванията им.

70% от закупените жилища са тухлени, а жилищата в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и съставляват по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50% от жилищата са с ТЕЦ.

Престой на имотите на пазара

През изминалите месеци се очерта тенденция за скъсяване на срока при продажбата на имоти в София. Средният престой на продадените през първото тримесечие имоти по данни на агенцията e 80 дни, при 91 и 96 дни съответно за 4-то и 3-то тримесечие на 2014 г. Ето и как се изменя средният срок за реализацията на имот в София през изминалите години по данни на агенцията:

• 2014 г. – 104 дни – около 3,5 месеца
• 2013 г. – 97 дни – малко над 3 месеца
• 2012 г. – 121 дни – около 4 месеца

На базата на тези данни според брокерите реалистичният срок за продажбата на имот, когато е правилно ценообразуван, е 3 до 4 месеца. За постигане на продажба в такъв срок от решаващо значение е офертната цена, която трябва да е съобразена с индивидуалните характеристики на имота и цените на конкурентните оферирани на пазара имоти.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Зевзек преди 8 години
Брокерите искат да се възползват от ниските лихви по депозитите и да ни убедят, че имотът е супер инвестиция. Да, ама пазарът се напълни с инвестиционни имоти, които се дават под наем, защото ако стои имотът генерира само данъци и такси. Като трябва да се има предвид, че за да се даде под наем трябват още инвестиции, доколкото старото строителство е още с дюшемета със сгурта отдолу, а новото е на тапа. Отделно, че не са бързо ликвидни при необходимост от пари. С две думи - мислете сами!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Специално в Манастирски ливади и Витоша е най-смотаната инфраструктура.Лозенец го съсипаха още преди години.Купуваш жилище,даваш куп пари и след година пред теб на метри буквално праскат нов блок.Много трудно се намира качествено строителство и инфраструктура.Купуваш апартамент,а той ипотекиран,парно не плащано от години,а уж бил без тежести.Имаше бум навремето,когато селяните изтеглиха безумни кредити,продадоха бащините ниви и взеха апартаменти в София.После банките им взеха жилищата.
17
0
 
4
 
! Отговори
Flex преди 8 години
Бях се юрнал да купувам, търсих близо година, не мога да намеря нещо читаво под 1к евро в софия, та се отказах. Явно ще почакам още малко па ще си направя къща в някое село и ще се реши въпроса. А в софия има доста празни комплекси дето едва просветват вчер..
16
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
да не ревете после първо на зелено после апартамента ипотекиранцената в софия трябва да е най ниска защото по мръсен град в света нямав люлин мръсно неуредено каруци кучета панели неподържани бедни хоранаркомани крадци невъзпитани деца изпочупени дървета счупени пейкибезразборно застрояване 3 блока в люлин 2 са на груб строеж от години
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 14Брокер съм бил , смях ...Хора да знаете в София имотите ще паднат на 200 евро ... такива неща пишеха в нета 2009 година и който е повярвал изпусна влака , защото преди 3-4 години можеше да се купи за около 600 евро и имаше доста по голям избор , а сега са вече около 800 , ама всеки си има глава на раменете ..Всеки сам да си преценява , да живее под наем , да живее в чужбина или да си купува апартамент в София за 800 или във Видин за 200
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименняма какво да обясняваш /брокер си личи си /Да сложат в заглавието ''имотите в София '',.София не е България ,и ако схващаш -населението като цяло намалява ,това значи че много по малко хора ще се преселват от провинцията в София ,И повечето ми познати съученици и състуденти живеят в София под наем ,но имат планове да заминават в чужбина /или вече са там/ ,и пак ще си купуват жилище в друга държава ,а не в държавата София :)генерално погледнато -малко млади -малкодеца -малкоклиенти
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СофиянецНе нямам ни най малка изгода да се покачват цените в София , нито мисля да продавам , нито да купувам в близките 10 години , но това са реалностите.София ще увеличи населението си с още 100 - 150 хиляди в близките 10 години , около 500 хиляди софиянци живеят в панели , а те вече не са предпочитани , така че цената на тухлата около 2020 година ще стане такава каквато бе през 2008 година над 1000 евро. Все пак се очаква , че и заплатите след 5 години , ще са се повишили с около 20%
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 9Как да ти обясня , че говорим за цените на имотите в София ... затова ти казвам , че цените няма да спаднат в близките 10 години а напротив , ще има покачване с по няколко % всяка година , докато се доближат до тези в Белград .Ако става въпрос за цените в градове като Видин , Монтана .... ..... е тогава ще кажа , че цените тепърва ще падат защото тези и подобни градове са се стопили с 30% през последните години и ще продължават да падат.Цени около 150 евро за квадрат в тези градове
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Над 2 млн млади българи са напуснали Бгето ,Бургас и Варна скоро ходил ли си ?Да Бургас,Варна ,София ,Пловдив -това ли ще са ни градовете у Бгето?:)Щото останалите са на доумиране .До 2050 год малките и средни градове /изключение са тези 4те /ще намалеят по население с 40-50%.Там ще има дооста имоти също ,празни ,чакащи купувачи :)И това сеслучва вселствие на демографията ,там нещата се развиват с десетилетия ,десетилетия ще трябват да се оправят .За 10 -20 год няма се появят 2млн българи
10
2
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
До 7На Балканите, колкото е по-нисък стандартът, толкова са по-балонизирани цените. Но не знам дали цените в Скопие, Белград и Тирана са такива, каквито ги дава 4. Определено коментарът Ви издава желание за повишаване на цените в София. Ще видим дали цялата впрегната манипулативна машина ще успее да излъже отново много хора, предишното пропадане беше прекалено скоро.
9
2
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
До Анонимензащото в цяла България населението е намаляло с п о 30% -50 %,погледн истатистиките за малките и бившите окръжни гардове .И пак опираме до ''София не е България'' :) поне да знаят хората всички да се преместят там -брокерчетата ще потриват ръчички известн овреме.Дъражват ще пести пари и нма да има нужда да прави ремонти на пътища и канализации ,и на панелки другаде...
8
1
 
3
 
! Отговори
Bandit преди 9 години
Колега, явно не си ходил до Мюнхен в близките 15-20 години ;))))
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6След като е така защо София през последните 10 години е увеличила населението си над 20% Защото може би в София безработицата е около 5% при средна за страната от 11Въпреки , че София е напускана от много софиянци които отиват в чужбина , заедно с Варна и Бургас последните години увеличава населението си.В момента София е около 1.4 мнл и до 2020 година ще е над 1.5 мнл....А стандарта в Скопие и Тирана е по нисък от този в София , а Белград е на нивото на София
6
3
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
До АнонименСофия е най еФФФтината столица ,но Бг е най еФФФтината държава ,най бедната ,с най ниски доходи ,с най застаряващо и намаляващо население.та по логиката на икономическите очаквания -няма голям смисъл да се инвестира в Бг ,някои спекуланти може да са на друго мнение.И разбира се винаги има тарикати -любимите бг мутрокапиталисти -я виж как оправиха КТб,може да си накупят малко имотчета сега..
5
0
 
2
 
! Отговори
bebok преди 9 години
Ot kade pari!??
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПавловКакво е реално не знам , но определено послъгваш.Средната цена на кв м жилище в Мюнхен е около 2200 евро , а в София около 800 евро ... За справка най добре погледни съседните столици , дори тези които не са в ЕС.Скопие 1000 евро , Белград 1200 евро , Тирана 1250 евро за квадрат , Атина около 2000 евро за квадрат .... и какво излиза , че София е най евтината столица в Европа дори и за страни извън ЕС.Още нещо в момента лихвите са 6-7% и цени от 750евро, а 2008 бяха 10% и 1000 на кв
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е логично София да поддържа цени като Мюнхен-Хайде по-кротко с ниските цени на имотите в Мюнхен!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам два!
1
6
 
14
 
! Отговори
Павлов преди 9 години
Никой не коментира факта, че в София има няколко десетки хиляди празни жилища които не се предлагат в момента на пазара. Цените на недвижимите имоти са балон който ще се спука в един момент. Не е логично София да поддържа цени като Мюнхен и Виена. По-добре е който има 90 000 ? да си купи магазин в широкия център на Мюнхен и да взема 1500? на месец.

Спонсорирани публикации