Жилищата у нас поскъпват по-бързо от средното за Европа

Най-силен тримесечен ръст на цените отчитат в Малта
17 апр 2015 16:21, Десислава Попова
48
Жилищата у нас поскъпват по-бързо от средното за Европа
Снимка: архив, БулФото

Темпът на повишение на жилищните цени в България през последното тримесечие на миналата година изпреварва средното поскъпване за Европейския съюз (EC), сочат данни на Евростат.

Жилищните цени са се повишили с 1,1% в еврозоната и с 2,6% в ЕC през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същото година по-рано. В сравнение с предходното трето тримесечие стойностите бележат минимален спад в еврозоната (-0,1%) и остават без изменение в ЕС.

В България на годишна база през последното тримесечие на 2014 г. е регистрирано повишение от 2,8%, а на тримесечна база ръстът е 1,1 на сто. Данните за страната са предварителни.

Сред страните членки, за които са налични данни за периода, най-силен годишен ръст през последното тримесечие на миналата година е отчетен в Ирландия (+16,3%), Малта (+11,0%), Швеция (+10,4%), Естония (+10,1%) и Великобритания (+10,0%), докато най-големи понижения се наблюдават в Словения (-4,4%), Кипър (-3,3%), Латвия (-3,2%) и Италия (-2,9%).

Най-силен тримесечен ръст на цените има в Малта (+4,6%), Ирландия (+3,8%), Словакия (+2,1%) и Люксембург (+2,0%), а най-голям спад – в Латвия (-10,2%), Литва (-4,3%) и Кипър (-3,0%).

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: жилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КонСтатистиката никога не лъже, но е често е трудно какво стои зад нея. В случая ръста на пазара се дължи на прехвърлянето на жилища иззети от банките, които след изземването от длъжници ги прехвърляха в специални техни звена създадени за целта. Не ги пускаха на пазара защото щеше да последва срив и обезценка на собствените им активи и за това ги стискаха. В момента очакват сериозни проверки за състоянието на активите им от ЕЦБ и за това ги чистят към други външни фирми, кредитирани от тях.
36
0
 
3
 
! Отговори
искам преди 8 години
Искам цифри за цени на квадратен метър. Само така можете да сте убедителни и да ви се повярва. Иначе написаното по този начит тук е ЛЪЖА И ИЗМАМА И НИКОЙ НЯМА ДА ВИ СЕ ВЪРЖЕ!
35
3
 
2
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Понеже не може да се сравняват статистическите данни на България и останалите от ЕС, ще обърна внимание на следното:Населението в България намалява поради бедност. Доходите на хората са много ниски. Жилищата са сравнително скъпи, поради традициите на българите. Но, тези традиции пари не правят. Общата ситуация с престъпността и публичната собственост правят невъзможно задържането на пожелателните цени, да не говорим за тяхното увеличение. Така че, статистиката очевидно лъже.
34
2
 
11
 
! Отговори
INVESTOR преди 8 години
ПЛАТЕНА СТАТИЯ:ЦЕНИТЕ НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАЩОТО:- НАСЕЛЕНИЕТО ЗАСТАРЯВА - НЯМА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ- НЯМА РАЖДАЕМОСТ- ПРЕДИМНО МЛАДИТЕ НАПУСКАТ СТРАНАТА - НЯМА ИНФРАСТРУКТУРА- ИМА СВРЪХ ПРЕДЛАГАНЕ ОТ СТРОИТЕЛНИЯ БУМ ПРЕЗ 2006 - 2008- ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ СА ТВЪРДЕ ВИСОКИ- ВЕЧЕ МНОГО ХОРА СЕ ОКАЗАХА ДЛЪЖНИЦИ НА БАНКИТЕ И СИ ЗАГУБИХА ПАРИТЕ.Цените се вдигат, защото се вдига данъчната оценка. Наскоро писаха за проверки за недействително ниски цени при сключване на сделки с имоти.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До реститутаза 65 кв.м. плащаш 104к, даваш 16к за ремонт, печелиш по 0.8к на месец. при ГПР 6,5% ти трябват 26 години само да излезеш на чисто. ако решиш да плащаш данъци и да ремонтираш на 20 години, че и заплата за домакин. може би ще ти трябват 50 години за да излезеш на чисто без никаква печалба. и това при постоянна заетост и лоялни наематели. с твойта икономическа подготовка може да станеш зам. министър на финансите или дори първи министър.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам защо това се приема за добра новина. При нормални обстоятелства е така, но при срива на бг икономиката в момента това е най-малко рисковата инвестиция и дори може да се очаква някаква печалба 1-2%, но печалба. Ако се опиташ да развиеш бизнес в момента, те чака здрав административен рекет и 99,9% фалит.
31
2
 
8
 
! Отговори
до реститута преди 8 години
Ех реституте, и ти ще се наядеш. Защитени са ти парите, но само толкова. Сигурно сега е и издържаш от това. Лошото е, че хората наистина не си правят сметката за 10 год напред. Какъв профил ще имат наемателите ти тогава. За колко год. се изплаща ремонт 20 к., и за колко се *** такъв ремонт до стойност 0-ла. Ако са от качествените наематели, ще са си купили хубави жилища, а ти ще си тъкмо на нулата като продадеш, от ремонти, *** имот и неплатени сметки от наематели бекяри, съдебни разходи.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те работещите мечтаят за заплата 600-800 лева.Нещои си се надценил.Искаш хората да работят за бараката ти.По-евтино ще им излезе да ти станат роби, да работят за теб, ти да ги храниш, да се грижиш да са здрави, както в робството Южните Щати.отколкото да ти плащат такъв наем.
29
11
 
5
 
! Отговори
реститута преди 8 години
купувам апартаменти с добра локация в софия на 500-800 евро на кв.м. в недобро състояние. ремонта ми излиза 15-20 к. давам ги под наем по 600-800 лв. бройката. Носят ми доходност 5-6% годишно и съм доволен. при повече от 5-6 обекта трябва поне един домакин, за ремонти, следене такси и сметки, подмяна мебели и ел.уреди и пр. Цената на актива расте всяка година, така са ми защитени парите. А тия дето ги вложих в КТБ на лихва 8.5% изгоряха. не ми хвалете финансовите активи - имот и злато е истината
28
1
 
10
 
! Отговори
старо магаре преди 8 години
Не са скъпи имотите... ние много обедняхме! От друга страна без имот си гол като сокол.А пък от трета страна някакъв келав бизнес може да ти купи нещо за 2-3год.Ако трябва да сме честни,всеки що годе нормален мъж в държавата е пийнАл по 1-2 гарсионерки в добрите години...хаха...Вече не е ли модерно страната на булката да подарява апартамент на сватбата? Ех,какви традиции имаше..
27
1
 
5
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Ot kade pari?
26
0
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
инвеститорчета, ще има да ги чакате цените от 2008ма.
25
1
 
18
 
! Отговори
а преди 8 години
Пак купените *** надуват балоните!
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Себестойността на новото строителство, да знаете е средно от 150 до 250 евро/м. Това е с право на строеж. Та правете сметка като ви искат по 700-800 евро/м, колко пъти ви цакат!!! Да не споменавам брокера, който пък за няколко часа работа иска 2-3 хил. евро. В тая сфера е пълно с мошенници.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Апартамента, ако живееш в него не е актив или пасив. Ако не живееш в него, ще бъде актив ако ти носи печалба (приходи минус разходи), демек да случиш на добри наематели. А ако апартамента ти носи загуби (данък, подръжка, сградна инсталация и др.) без приходи, тогава си е класически пасив!
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е кво поскъпват, продавам от една година епк в хиподрума на 600 евро и нема кой да ме напсува! Два пъти свалям цената в "без брокер" Идваха на над 10 огледа и нищо! Апартамента е тристаен на втория етаж с качествен ремонт. От агенциите ме разпитват за наем, но ми е за продажба. Били скачали цените, глупости! Скачат ама надолу.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахахахахахахха, смях смях
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а да имам и в *** на 3,7%
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РеалистНяма да ти давам линк да не счетат за реклама и да ме изтрият виж на *** депозитите имам в момента в ЦКБ безсрочен на 2,5% рзрови се моля ти се че ме ядосваш !!!
18
5
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До АнонименКъде я видя тази лихва по депозити 3%??? В момента годишната лихва на повечето банки е по ниска от 1%! 100 000 лв биха ти донесли 1000 лв лихва на година, а жилище за толкова пари в София може да се даде под наем за 400 лв на месец, което е 4800 лв годишно.

Спонсорирани публикации