Млекопроизводителите искат 100 млн. лева срещу фалити в сектора

15% от загубите са заради наложеното руско ембарго
17 апр 2015 14:08,
6
Млекопроизводителите искат 100 млн. лева срещу фалити в сектора
Снимка: bgonair.bg

100 млн. лева са необходими на млекопроизводителите, за да не се стигне до фалит в сектора. Това коментира в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров.

По думите му 15% от загубите в бранша са заради наложеното руско ембарго.

От бранша настояват за по-строг контрол по границите и хранителните магазини, за което според него държавата има ресурси и институции.

Вносът на млечни продукти от ЕС е със силно занижени цени и ниското качество е основният проблем в сектора, изтъкна още Зоров. Според него е недопустимо едва 35% от хранителните стоки по магазините да са българско производство.

Зоров посочи още, че Румъния сваля ДДС на хранителните продукти от 24% на 9% като рязка мярка срещу загубите заради руското ембарго. Зоров изрази опасение, че субсидиите отново ще отидат при хора, които нямат нито едно животно, защото принципът на европейската субсидия е да се дава за произведена земеделска продукция, а при нас този въпрос не е решен.

„С тази политика на страхопочитание към европейските ни партньори ние ще се загубим като производители на земеделска продукция“, каза Димитър Зоров.

Вчера в Министерството на земеделието беше проведен консултативен съвет по въпросите на животновъдите, но от бранша не са удовлетворени от резултатите, обяви и Танчо Колев от Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите. Той коментира пред телевизията, че на този съвет не са постигнати договорености с държавата и тя не е застанала на страната на млекопроизводителите. Цената за 1 литър мляко е паднала на 35 ст., съобщи той, като допълни, че цените са започнали да се понижават от октомври насам. По думите му отпадането на млечните квоти от 1 април не е оказало влияние досега върху цените у нас.

Контролът върху храните по магазините е нулев, каза Танчо Колев и допълни, че в момента българите се хранят с нездравословни вносни храни.

Според него е необходимо държавата да предприеме драстични мерки, като забрани вноса на млечни продукти отвън или им сложи данък.

От сектора предупредиха, че ако не се изпълнят исканията им и не се вземат по-сериозни мерки, ще блокират границите в най-кратки срокове срещу вносните дъмпингови продукти.

Млекопроизводителите искат и среща с премиера Бойко Борисов с настояване за непопулярни мерки и допълнителни средства, които да „запазят сектора“.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Аз пък искам да се плаща на хотелиери и ресторантьори по една глобална сума от 10 милиарда лева заради ембаргото....щом си си сложил задните части в Еврогейския съюз-ще те еее.....
3
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
25 години все фалират и още не са фалирали само пари искат на мен каква ми едалаверата като една кофичка 400 гр кисело мляко е 1 лв а прясното мляко 1 л минава2 лева 1 кгкашкавал 15 лв в златна баня ли е киснат
2
2
 
0
 
! Отговори
Zink cream преди 8 години
ama vie i mliako li piete ot EU?e, to moje i ot china, canada, usa ili japan da si vnesete - hem e hubavo kachestvoto, hem i cenata e dobra! :)
1
5
 
6
 
! Отговори
за България преди 8 години
животинското мляко е много вредно за човека. Много болести се провокират от млекото и неговите производни. То не е храна за човека, но който иска нека го консумира, ние не.

Спонсорирани публикации