Сметната палата ще одитира банковия надзор в БНБ

Проверката трябва да приключи за три месеца
Обновена: 23 апр 2015 17:08 | 23 апр 2015 17:08, Надежда Бочева
1
Сметната палата ще одитира банковия надзор в БНБ
Снимка: Ройтерс

Парламентарната бюджетна комисия възложи на Сметната палата да извърши одит на банковия надзор в БНБ, за да се установят причините за кризата с КТБ. Проверката трябва да бъде осъществена в рамките на 3 месеца, а докладът - да бъде внесен в Народното събрание до края на август.

Одиторите ще проверяват наличието на ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от БНБ от 1 януари 2012 г. до края на 2014 г. „За“ решението гласуваха 16 народни представители, а един от „Атака“ се въздържа.

На заседанието стана ясно, че решението за възлагане на проверката е изготвено съвместно от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), проф. Румен Гечев (БСП), Мартин Димитров (РБ) и Емил Димитров (ПФ).

Мартин Димитров каза, че депутатите са изслушали ръководството на БНБ, но не са получили ясен отговор какви са причините банковият надзор да не е бил ефективен по отношение на КТБ - дали става въпрос за човешки грешки или системен проблем. „Никой не може да каже. Може би са необходими законови промени за надзора, но без подобен одит не можем да знаем“, коментира той.

Депутатът настоя лично новият председател на одитиращата институция да се ангажира с екипа и да вземе външни експерти с нужните качества, за да се изясни защо е било възможно да се случи казусът „КТБ“.

„Предстои изборът на нов управител на банковия надзор и е важно да знаем какви са пробойните, за да бъдат запушени. Ако това не стане, това означава евентуално в бъдеще подобен казус да се случи отново“, каза Димитров и припомни, че НС може да възлага на Сметната палата до 5 одита на година.

„Няма съмнение, че рухването на КТБ не е по пазарни причини“, каза Румен Гечев. Той подчерта, че проверката трябва да включи и отношенията между Управителния съвет на БНБ и банковия надзор. Ръководството на банката и гуверньорът носят колективна и лична отговорност как функционира БНБ, заяви социалистът. Той допълни, че има проблем с управлението на Централната банка.

Менда Стоянова също каза, че след проверката може да се пристъпи към законодателни промени. „Самият одит е за ефективност и ефикасност на банковия надзор. Хубаво е да се обърне внимание специално при надзора на КТБ има ли различие в подхода спрямо останалите банки и доколко това е документално установено с вътрешни процедури и правила. Трябва да се изясни кой и какви правила е нарушавал“, настоя тя.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че партията му ще подкрепи решението, за да се изясни казусът. Той одобри решението Сметната палата да направи проверката, защото според него това е по-добър вариант от създаването на специална парламентарна комисия по въпроса за надзора.

Шефът на Сметната палата Цветан Цветков обясни пред комисията, че институцията може да се справи с одита, както и да привлече консултанти. Той декларира, че ще бъдат проверени отношенията между УС на БНБ и надзора, както настояват депутатите. Трите месеца за проверката обаче по думите му са твърде кратък срок, затова Цветков поиска документът да се внесе в парламента до 30 септември.

Депутатите обаче настояха, че одитът трябва да стане бързо и гласуваха срок от 3 месеца. Менда Стоянова заяви след заседанието, че се очаква решението да мине през пленарна зала следващата седмица.

Пред медиите Цветан Цветков коментира темата за наемането на външни експерти. Той каза, че конкретно този одит не е стандартен, а е специфичен – за ефективност и ефикасност, затова било необходимо привличането на безпристрастни консултанти.

„Ние сме правили одити на застрахователния надзор, на СЕМ, на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, ценообразуването на лекарствата и одити в областта на енергетиката. Тези одити са правени с консултантска помощ на външни експерти“, обясни той.

Цветков декларира, че имало начин да се намерят безпристрастни експерти. Най-трудно било това при одита за лекарствата, но при сегашната проверка можело да се привлекат специалисти от академичните среди.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Сметна палата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Сметната палата няма право да прави такъв одит на БНБ, няма основание за целта. Има си прокуратура например. Странни хора са тези в НС, продължават вече 25 г да управляват по-лошо и от БКП, чисто с методи на диктатурата на пролетариата, в случая умствения пролетариат.

Спонсорирани публикации