Форумецът Alonso: Бизнес се прави с желание и сърце!

Не искам да съм богат, а независим, признава в интервю пред Investor.bg
Обновена: 30 апр 2015 14:03 | 30 апр 2015 13:10, Анисия Иванова
12
Форумецът Alonso: Бизнес се прави с желание и сърце!
Снимка: архив Булфото

Alonso е един от активните участници във форума на Investor.bg. Като студент върши различни неща, за да изкара пари - кара такси, прави ел. инсталации, отворя дърводелски цех, държи барче. През 1997 година започва търговия с български акции, минава и през бизнеса с имоти – от наемане, ремонт, преотдаване, през купуване и реновиране на къщи, до строеж на ваканционни апартаменти и вилно селище. От дете го влече и земеделието.

В интервю пред Investor.bg той разказа за принципите, на които подчинява работата си и как всъщност се преплита света на парите и света на хората, разкрива и начина, по който работи на БФБ.

Според него ценност на човека не е в това да прави планове и стратегии, а да усеща правилните ситуации и да се възползва от тях.

"В този смисъл аз нямам стратегия. Много съм любознателен и се интересувам от всичко възможно. Моето верую е, че, за да се случи едно нещо, на първо място трябва да има желание и на второ - възможност. Двете неща рядко се случват едновременно, така че е необходимо и много търпение. Много рядко се случва нещата да вървят "по план", разкрива Алонсо.

Успешният трейдър според него трябва да има търпението да чака, докато не получи дял от добрия бизнес на добра цена. 

Много рядко съм правил нещо сам. И в реалните начинания съм бил акционер. Това не е проблем, стига да има доверие между съдружниците, смята Алонсо.

По думите му, когато играе на БФБ, първото нещо което гледа, е историята на мажоритаря.

"Намеря ли дори и едно доказателство за некоректно отношение, веднага слагам компанията в "черния списък” и повече не поглеждам натам. Не искам да участвам в каквито и да било бизнес начинания с хора, за които има доказателства, че някога са постъпвали некоректно“, обяснява той.

Относно това как избира в кои ации да инвестира обяснява, че първото нещо което гледа, е секторът и перспективите пред него.

"Търся сектор, в който може да се случи нещо голямо, или секторът е към края на низходящ цикъл, за да си гарантирам добрата цена. Когато избера сектор, започвам да търся "чудесната” компания в този сектор. Опитвам се да науча всичко важно за бизнеса като цяло. Представям си, че аз имам възможност да купя цялата компания", разкрива част от стратегията си той

Проверява историята на въпросната компания - откога съществува, колко години е пропускала дивиденти и т.н. "Чак след това почвам да гледам отчети. Най-голямо внимание обръщам на съотношенията дълг/собствен капитал и печалба/приходи. Избягвам компании, които не предоставят достатъчно информация за дейността си. Когато отида на пазара да си купя ябълки, смятам че е редно да мога да видя самите ябълки, а не затворена кутия, в която не знам какво има", допълва той.

По негова преценка той не е натрупал състояние.

"Основната причина е, че никога не съм се стремял към това. Не искам да съм богат, а независим. По принцип не се интересувам от скъпи коли или вещи. Състоянието според мен няма значение. Ако човек прави от сърце и с желание нещо, може да натрупа състояние много бързо, както и много бързо да загуби състоянието си, ако е некадърен. За мен състоянието се състои в уменията и знанията, които притежава даден човек", разказва той.
 
Относно себе си той се определя като "просто мързелив". Огромният мързел ме кара да търся максималната ефективност, казва Алонсо и смята, че на това се дължи успехът му в начинанията.

Той е убеден, че търговията на борсата и като цяло бизнесът си има своя философия, която се определя от психологията на играча. Основният двигател обаче трябва да е удоволствие и да правиш това, което ти е приятно.

"Когато предварително приема загубата и нямам кой знае какви амбиции, това ме освобождава от напрежението и ми остава време да забележа някои неща, на които прекалено заетите хора нямат време да обърнат внимание. Дори и да ги забележат, обикновено времето и ресурсите им са заети с глупостите, в които са се забъркали към този момент, и пак ги пропускат. Винаги може да станеш първи, но предизвикателството е да го направиш на ниска цена с минимална загуба на време и с удоволствие", завършва той.

Цялото интервю с Alonso четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: интервюInvestorbgAlonso
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
до 10х преди 8 години
Точно казано дънят се още на "бизнес обяда" , а защо нямало бфб ми щото има групички банкерки ........
10
1
 
1
 
! Отговори
www преди 8 години
На БФБ или друг вид трейдинг при родни и регионални посредници не играя. СТРАХ МЕ Е!!!
9
1
 
12
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 8 години
месечния оборот на БФБ е колкото едночасовия оборот на зеленчуковата борса в Слатина.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От известно време тече операция "зарибяване" на балъци за БФБ.С разни сладникава историйки на селски клоуни нарекли се "форумци" баламосват плебса за поредният организиран ГРАБЕЖ.Черепа щял да пуска акции на БФБ........
7
0
 
2
 
! Отговори
инвеститор преди 8 години
До Абдална БФБ отдавна има къси продажбине си актуален
6
6
 
5
 
! Отговори
ефективен мързел преди 8 години
Абсолютно едностранчива и противоречива статия ! Как пък един не пожела да проумее , че бизнесът не е само търговия !
5
1
 
3
 
! Отговори
Искрен преди 8 години
в първия коментар е истината
4
4
 
9
 
! Отговори
Искрен преди 8 години
абе някой търгува ли на БФБ изобщо :))))))))))))))) *ати измислнета и измъчена история е БФБ
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасно интервю.Не съм чел постовете му.Изглежда, че човека си знае материята.На мен също мечтата ми е да съм финансово независим-не богат.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Xavi Alonso или Fernando Alonso ?
1
5
 
19
 
! Отговори
Абдал преди 8 години
Българска фондова борса Мисия невъзможна,капан за наивници,оксиморон Когато разрешат късите продажби наистина,то тогава ще може да говорим за истински пазар До тогава много ви здраве Дерзайте !

Спонсорирани публикации