Назрява ли нов мащабен шпионски скандал в Европа?

Airbus с жалба заради публикации, че Берлин е съдействал на САЩ да шпионират компанията
1 май 2015 15:40, Миглена Иванова
28
Назрява ли нов мащабен шпионски скандал в Европа?
Снимка: Reuters

Airbus подаде жалба в Прокуратурата на Германия срещу неизвестен извършител заради публикациите, че германските тайни служби са помогнали на САЩ да шпионират групата, съобщава FT. Компанията поиска и разяснения от германското правителство, допълва изданието.

“Наясно сме, че като основен играч в отбранителната индустрия сме мишена за разузнавателни дейности. В този конкретен случай изглежда има основание за съмнения за предполагаем промишлен шпионаж. Ние сме разтревожени от това и ще поискаме от властите да предприемат действия за всеки предполагаем акт на престъпен промишлен шпионаж”, посочва се в изявление на компанията.

Вчера в. "Sueddeutsche Zeitung" публикува материал, според който германската разузнавателна служба е шпионирала Франция и Европейската комисия (ЕК) за американската Агенция за национална сигурност. Вестникът твърди, че са били шпионирани длъжностни лица от френското председателство на ЕК, френското министерство на външните работи, както и от самата ЕК.

Подслушването, според медията, е осъществявано от станцията на германското разузнаване в Бавария, а информацията е предадена на американската агенция съгласно споразумение, подписано още през 2002 г.

Вестникът не уточнява обаче кога точно и колко време е продължило наблюдението.

Станцията в Бавария е бивша секретна американска база, която е предадена на германското разузнаване през 2004 г., според репортаж на Der Spiegel.

По-рано медиите съобщиха и за подслушвани от Германия европейски дружества от сектора на отбраната, включително EADS и Eurocopter. Според публикациите кабинетът на канцлера е наясно с това още от 2008 г.

Иронията е в това, че германското разузнаване разследва твърденията, че американското разузнаване е подслушвало телефона на канцлера Ангела Меркел. FT припомня, че през миналата година Германия дори експулсира ръководителя на американското разузнаване в страната заради скандала.

Твърденията, че Германия е подпомогнала службите на САЩ да шпионират едни от водещите промишлени предприятия в Европа поставят правителството на Меркел в твърде неудобно положение, посочва изданието.

Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия и близък съюзник на Меркел, беше принуден тази седмица да се отрече, че е излъгал парламента за сътрудничеството на германското и американското разузнаване.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: шпионажAirbusсащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Съюзници но не съвсем
22
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Гърга преди 8 години
Колумбее...Колумбе .... Е*ем ти откритието Колумбе ....когато един политик не може да се купи с пари...се копува с много пари :/ мечтата ми е всички политици утре да се събудят със скъсани хълки ;))
21
7
 
0
 
! Отговори
ШОПски Одисей 1 преди 8 години
Отново подъл номер на кремлинското джудже *** и пияните сатрапи от КГБ!Слава на НАТО, Вечна дружба с ЕС, САЩ - верен приятел на всички корпорации!СЛАВА!
20
2
 
11
 
! Отговори
ДАНС преди 8 години
Всички лижат .. на САЩ, големи приятели, а САЩ си ги цъкат през шпионката, само наш *** с IQ- -100 (80-90% от населението) си ги харесва .... Бедна ни е фантазията щом Германия и Франция са шпионирани от тях при нас какво ли е ... с
19
3
 
11
 
! Отговори
Прокоба преди 8 години
Дано всеки ден е 11.Септември за САЩ.
18
2
 
21
 
! Отговори
дигитален окупатор преди 8 години
Шпионските служби на Сащ са всъщност един дигитален окупатор на света! Което съвпада с целта на Обамата, да превърне света в казарма, в която той да командва като ***!
17
1
 
16
 
! Отговори
по поръчка преди 8 години
По поръчка на NSA, BND е шпионирала над 40 000 адреса (т.н. селектора) в самата Германия, във Франция и от ЕС.
16
26
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 8 години
Комуненца - проверката е висша форма на доверие. Това не съм го казал аз а вашия кумир Сталин. Второ, ако не са американците да възпират дивите азиатски племена живеещи на днешната територия наречена Русия, западноевропейската цивилизация нямаше въобще да съществува в този си вид. Кой спря руската мечка по време на втората световна война да установи контрол върху цяла Европа? Американците. Иначе сега германците щяха да си маршируват за 1 Май и да целуват портрета на някоя мумия.
15
3
 
24
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Политиката на държавен тероризъм, водена от САЩ, дава плодове.А задавали ли сте си въпроса: Накъде върви бялата нация в Европа?Американците избиват невинни навсякъде по света, в името на АМЕРИКАНСКАТА демокрация: владей и граби природните богатства по света. Що държави съсипаха? И резултата се появи: масова имиграция от арабски и африкански страни към Европа.Черните и *** ще асимилират белите. Мдаааааа.***, германец............Преди 50 - 60 години щяха да те линчуват за тази ерес.
14
4
 
32
 
! Отговори
но комент преди 8 години
Меркели и Германия просто прекалиха!То бива егоизъм и гъзиблизане на американците, ама тово минава всякакви граници.Тази госпожа разби ЕСоще когато се обяви против Гърция.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През време на ВСВ Германия плячкоса цяла Европа в полза на....Познайте,,
12
2
 
30
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
До АнонименТова не е демокрация да шпионираш срещу себе си. Това предателство. В Еърбъс влиза и Германия като тя също има собственост.
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Даниел 71Що ? Това е нормално в демокрацията ... по американски - иначе цветна пролет , майдан ,щиптъри и бомби .
10
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КаГеБейшниците отново се чуядт каква конспиративна теория да измислят :)
9
4
 
37
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Недупостимо е Германия да шпионира в полза на САЩ и то с цел да се унищожи европейска компания в полза на американска. Нямам думи...Германия трябва да понесе отговоронст.
8
4
 
28
 
! Отговори
KGB преди 8 години
В България, американската Агенция за национална сигурност не се налага да шпионира, защото сервилните им слуги Боко и Плевнята издават всички държавни тайни на американския посланик за пачка долари.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стандарта и живота ни е няколко пъти по добър от този на Германия та затова и акъл ще и даваме?!!??!
6
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук пак ли пишат платени руски гадове?!
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пучик ли си пъткин ли си не знам ,знам само че си пълен *** да кажеш че германците са ***!
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали беше най-голямата демокрация, рая на свободата, равното начало за всички, земята на смелите и свободните.. а то какво се оказа? Че точно тази държава, това трибуквие, подслушва цели правителства, организира преврати, войни, дестабилизация. Добре, че беше Сноудън да им извади кирливите ризи. И Европа продължава да им играе по свирката и да подкрепя *** санкции, които доказано й вредят, защо? САЩ нямат изгода от обединена и просперираща Европа, разберете го!

Спонсорирани публикации