Гоним ли инвеститори заради търговските вериги?

Модерната търговия срещу производителите в спор
Обновена: 4 май 2015 14:01 | 4 май 2015 12:56, Надежда Бочева
28
Гоним ли инвеститори заради търговските вериги?
Снимка: Ройтерс

Подготвяните промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които засягат работата на търговските вериги, може да отблъснат потенциални инвеститори от България. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Припомняме, че парламентът гласува на първо четене промени в ЗЗК, по инициатива на социалистите. Предвидено е да има предварително одобрение на типовите договори за отношенията между магазини и доставчици, за предприятията с годишен оборот за предходната година над 50 млн. лева. Въвежда се понятието „значителна пазарна сила“. При нарушения се предвижда глоба до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година.

„Когато една компания решава дали да напуска страната, дали да остава, дали да инвестира допълнително, тя се съобразява с бизнес климата. България не стои въобще на картата с атрактивни места за търговия на дребно с бързооборотни стоки. Неслучайно в последните години в страната не влизат международни играчи, а напускат“, каза по повод промените Йордан Матеев. Според него това ще създаде проблем от страната предвид необходимостта от инвестиции.

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружение „Произведено в България”, отговори, че България е малък пазар. „В един момент имахме пет мултинационални вериги, от които две с по два свои клона. Сами разбирате, че при едно свито потребление е абсурд да имаш толкова много играчи. Напускането например на „Делез груп“ едва ли е свързано с някаква законова рамка, а по-скоро е заради бизнес модел, който ще развиват в бъдеще“, смята той.

Грозданов припомни, че трети поред парламент се опитва да прокара законовите промени за дейността на търговските вериги. Ние очакваме между първо и четене да се направят изменения в рамките на удължения срок от три седмици, допълни той.

Матеев смята, че ако промените бъдат гласувани, българските малки и средни предприятия ще са най-засегнати. „Предложените свърхрегулации вместо да подобрят отношенията и да премахнат нелоялните практики, доколкото те съществуват, ще стимулират търговците да работят с вносители“, каза той и предупреди, че ефектът ще бъде усетен и от потребителите.

„Предвидени са огромни глоби и допълнителна административна тежест, конкуренцията намалява и се забраняват търговските услуги, които по дефиниция са в основата на модерната търговия, както и ползването на логистични бази, което директно ще повиши цените с 3 – 5%“, каза представителят на Сдружението за модерна търговия.

Друг проблем според него са неясните понятия в закона като „злоупотреба със значителна пазарна сила“. Една и съща институция (б. р. - КЗК) ще даде определение и ще контролира, което според Матеев поставя антимонополния орган в конфликт на интереси. Той уточни, че е нелоялна търговска практика да се налагат на производителите такси, зад които не стои услуга, но по думите му не може да се забранят всички такси, защото това е част от модела.

„Не виждам основание цените да се вдигнат след приемането на този закон“, отговори Грозданов. За глобите той каза, че по света и в ЕС по принцип се налагат огромни глоби, ако мултинационални компании не спазват правилата на конкуренцията. Няма как да сме против модерните способи в търговията и централизираните складове, декларира той.

Според Грозданов, ако се пристъпи към съвсем нов Закон за храните, както се говори, в такъв случай КЗК може да контролира само общите условия в договорите между „малкия и големия“.

Йордан Матеев обяви, че Сдружението по принцип възразява срещу намесата на държавата в пазарни отношения като променя правилата в ЗЗК. Ако се правят промени, те трябва да са в Търговския закон, смята той.

„Няма по-тежко законодателство срещу търговците от това, което се планира в България“, твърди той. Матеев допълни, че търговците не искат посредничество на държавата и ако има нелоялни практики сами да разрешават спорните въпроси.

Грозданов репликира, че неговата организация подкрепя саморегулацията, но трябва да има и някаква форма на регулация. Във Великобритания тези два принципа са съчетани, каза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: търговски вериги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се махат , ако не им харесва! Тоя гювеч свърши, поне се надявам да свърши. Румънски яѝца, немски салами и бира-никому неисвестна и противна не ще липсват никому.
17
0
 
1
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
До Анонимен 19da.. taka e.. durzawata ne triabwa da se me6i w ikonomikata.. oswen.. ako ima tumori kato mafia ili puk samo 4ista al4nost.. durzawata e organa, koito da dade na rasteza prawilniat zdrav tlusuk, a ne da stimulira tumora, dokato suzdanieto/objekta umre.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
търговец да си
15
1
 
3
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Kvo pak nedovolni?ei niamate ugodia.kakvo pecheli bulgaria ot billa???tashak po dobrr bg marki i ne taka moshtno opitvashti se da ni preebat.ili koito opita iako globi
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С този закон ще фалират много български производители,защото веригите ще спрат да работят с тях. Вместо да "изпишат вежди ще избодат очи".
13
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Не само че са евтини, ами са и незначително малко като брой. Дори не знам дали влизат в статистиката за заетост.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пък,инвеститори.Аланколууу този закон още не е приет,къде са ти инвеститорите?Ха ха,щели да избягат.Спокойно, разбраха че сме овце и,че могат да ни стрижат когато и както ди поискат,няма да избягат от доброто за тях.Ще печелят тук,ще си изнасят капиталите в техните страни,а вие си приказвайте.Взехте ни за ***,*** долни.То бива дупене,но това вашето на нищо не прилича.Кога ли ще ви нашарим голите зад..ци.
11
1
 
3
 
! Отговори
sport преди 8 години
До Анонимен 15Работни места, евтини, но пък ги има.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в какво интестират търговските вериги ако не е тайна. Щото аз виждам само да си продават продуктите...
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можело да отблъснат потенциалните инвеститори аххахаВ случай, че не сте забелязали, инвеститорите момента се бият до смърт кой първи да инвестира в България. :D
8
2
 
1
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
pazarnata ikonomika ne moze da se samooprawja, kogato 100% ot pazara ima lo6i BG stoki ili neka4estwenni 4uzdi stoki.. Towa e kato da iska6 demokrazia po wreme na komunizum.. A i ako njakoi nov igra4 si otwori negowa veriga i predlaga ka4estwena stoka, 6te is4ezne burzo.. pod zemjata sled njakoi "incident"..
7
4
 
5
 
! Отговори
gtf преди 8 години
"инвеститори" ? че кое му е хубавото в страната ти да привличаш търговци, които да изсмукват последните останали стотинки на произвеждащите. ЕС за пореден път доказа, че ни смята за пазар а това е поредното показно доказателство, кой плаща на нашите политици. Мнозинството "западни" компании нанасят непоправими щети на българската икономика с подкрепата на политическите партии.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законът е абсурден. Има достатъчно вратички за заобикалянето му,а накрая сметката ще бъде платена от крайния потребител.
5
4
 
16
 
! Отговори
тъпчо преди 8 години
Аре въз от България,плюскайте си пластмасовите домати вие!
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ - слаба държава. А профанските коментари по-долу оставям без коментар.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думата "инвеститор" е с много сбъркано значение в България.Тези вериги не влизат в тази категория. Това са си едни кръвопийци и нищо друго.Съсипаха и производителите и дребния бизнес, но с благословията на някой виден"държавник".Какви са реалните им приходи и какви данъци плащат?Внасят гмо *** за без пари и ни ги продават с етикит-произход България,на по високи цифри от колкото не гмо стоките в Германия.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в коя страна в ЕС , са допуснати чуждите вериги , да превземат позара . В Германия ли са водещи чуждите търговци , в англия ли , в Франция ли , я да изчезват тия "инвеститори" , да не са инвестирали в производство , ако си тръгнат , Българите , ще спрат , да ядат ли .
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Модерна търговия , е организации , на търговските вериги , ясно е че не искат да имат регилации , а искат да , не се заплаща на производителите , да ги бавят с над 60 дни , да им слагат такси , защото според тях , това било "пазарно" .Когато една верига купува домати в Испания , тя веднага ли им плаща или ги бави 60 дни , или според тях , риска трябва да е за производителите , а печалбата за търговците .Когато не плащаш и нямаш риск , ще купиш и в повече , защото не те интересува , ако изгние

Спонсорирани публикации