ЕК: Българската икономика ще нарасне с 1% през 2015 г.

В страната ще се подобрява бизнес климата и кредитната активност
5 май 2015 14:55,
9
ЕК: Българската икономика ще нарасне с 1% през 2015 г.
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия (ЕК) очаква икономиката на България да нарасне с 1 на сто през 2015 г., показва пролетната прогноза на експертите от Брюксел. Обновената оценка изпреварва предишните очаквания на ЕК от есента на 2014 г.
Тогава Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще се разшири с 0,6 на сто през тази година.

Що се касае до 2016 г. ЕК прогнозира 1,3 на сто ръст спрямо предишната прогноза за разширение от 1%. Поглеждайки към Европейския съюз като цяло, от ЕК изтъкват, че благоприятните икономически условия оказват положително въздействие върху растежа в блока. Според прогнозата тези краткосрочни фактори ускоряват иначе умерения цикличен подем в ЕС.

Икономистите на Комисията прогнозират, че брутният вътрешен продукт на 19-те страни от еврозоната ще нарасте с 1,5% в сравнение с предишната оценка за разширение от 1,3%. Те също така прогнозират ръст в 28-членния ЕС в размер на 1,8% спрямо 1,7% в предходната оценка.

От ЕК изтъкват, че в подкрепа на икономиките на Стария континент действат едновременно редица фактори — все още относително ниското равнище на цените на нефта, стабилният растеж на световната икономика, продължаващото обезценяване на еврото, както и благоприятните икономически политики в ЕС.

Според Комисията провежданата от Европейската централна банка политика на увеличаване на паричната маса оказва значително въздействие върху финансовите пазари, като допринася за понижаване на лихвените проценти и очаквания за подобряване на условията на кредитиране. Като цяло неутралната политика по отношение на фискалната дисциплина, която се прилага в повечето страни от ЕС, също насърчава растежа.

С времето се очакват и първите резултати от прилагането на структурните реформи и Плана за инвестиции за Европа, допълват от ЕК.

През април Министерството на финансите (МФ) ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1,7% – най-бързият растеж от две години насам.

За 2016 г. министерството очаква ускоряване на растежа до 1,7%, за 2017 г. – до 2,3%, а за 2018 г. – забавяне на ръста до 2,1%. Според МФ в следващите две години основен принос ще имат частното потребление и инвестициите заради подобряването на бизнес климата в страната и повишаване на кредитната активност.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
goliamechka преди 8 години
koi shaman ste go napravi?
6
0
 
6
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
от 1 юли цената на тока ще скочи сромно само с 20%,но вие да не забравете че 20229г. щели сте да хванете 1300лв пенсия,но има една малка подробност досега трябва да сте осигурявяани на 1 хилка.
5
4
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
чудно , тези 16 млрд. дето се изтеглиха къде ще отидат , ако отидат в РЕАЛНАТА икономика :плащания на стари задължения към фирми изпълнителки , нови проекти т.н. би трябвало да се усети много повече , но явно ще се изхарчат за пенсии и социални помощи и пак ще сме си в калта
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете копейки, през оная работа ми е за вас. Вие не сте на власт, на следващите избори ще сте още по далече. Едната ви партийка Батака ще изчезне, а столетницата ще е 3-та политическа сила. Цъкайте минусчета, плюйте ме, трийте ми коментарите ама и Кутев не може да ви спаси. Закопахте се сами. България е в НАТО и ЕС, запомнетего това. Сега гледайте парада на 9-ти май и бършете по някоя сълзичка. България е все по-добре и това е ФАКТ!
3
0
 
19
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Само не мога да разбера как може да нарасне нещо, което го няма :)
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...Ааа ,населението с колко ще намалее,съответно -беЗработицата и избитите по пътищата ?!? Иииииии ще установим ...?!?!?!...Ръст на пътниците на аерогара "София ")))))))И все така 240 депутати )))
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са *** лъжи, от партията ни казаха, че не е така и пак ще сме най-зле.

Спонсорирани публикации