Северна България губи работни места

Ръстът на заетостта в страната не променя тежкото положение в района
23 май 2015 14:07, Екип на Investor.bg
24
Северна България губи работни места
Снимка: архив, БулФото

Първото тримесечие на 2015 г. донесе безспорно добри новини за пазара на труда у нас. Според данните на НСИ броят на заетите в икономиката се е повишил с 55,7 хил. души спрямо същия период на миналата година. Ръст бележи и коефициентът на заетост на населението. В периода януари-март 2015 г. заети са 47,7% от лицата на 15 и повече години при 46,5% по това време през миналата година.

На пръв поглед възстановяването на пазара на труда изглежда сравнително равномерно на територията на страната. В Северна България заетите са с 26,4 хиляди повече от същия период на миналата година, а в Южна България – с 29,1 хиляди. На годишна база най-висок ръст на броя на заетите се наблюдава във Варна (28,7 хиляди души), а най-сериозен спад – в Кюстендил (-4,4 хиляди души).

По-задълбоченият преглед на данните обаче показва, че пазарът на труда в Северна България като цяло разочарова, особено на фона на силния край на миналата година. Ако изключим Варна от сметките, Северна България всъщност губи работни места.

Вече не е новина за никого, че положението в Северозападния район на страната продължава да бъде изключително тежко. Единствената област в този район, в която броят на заетите се увеличава през първото тримесечие на 2015 г., е Ловеч.

В същото време тя остава една от областите с най-ниска заетост в страната – работят едва 37,7% от жителите на 15 и повече години. Както броят на заетите, така и коефициентът на заетост отбелязват спад във Видин, Враца и Монтана. Загуба на работни места е регистрирана и в Плевен, но изпреварващият спад на населението и съответно работната сила прави така, че заетостта в областта всъщност се увеличава – от 43,2% на 43,4%.

Тенденцията за изпреварващ спад на работната сила е една от причините, поради които е добре анализът на процеса на възстановяване на пазара на труда да включва не само коефициентите на заетост в отделните области, но и номиналния брой на работните места. Именно трайна тенденция на увеличаване на последните (на фона на намаляващо население и работна сила в повечето области) може да се разглежда като ясен знак за подобряването на състоянието на пазара на труда.

Какви са тенденциите на пазара на труда по градове четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Комунизма съсипа хората ,а не държавата.Човек минал през ситото на БКП си остава умствен инвалид ,даже без го осъзнава.Освен това българите проиграхме шанса си за нормално развитие оставяйки комунистическите структури да си развяват байрака през последните години
16
1
 
8
 
! Отговори
pet преди 8 години
Няма да се плашите, бащицата ще направи и в вашия регион магистрала за да могат по бързо да пътуват румънците до гръцките курорти!!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Севеозападна българия има единствено плодородна земя,Хора почти няма, следователно инвестиции - нанай. Единствено селско стопанство. Но и за това няма хора.Значи - репопулация.
14
8
 
6
 
! Отговори
Димитрович преди 8 години
Нормалноя инфраструктурата в южна България е много по-добра,ама нали асфалта не се яде бе другарии
13
3
 
14
 
! Отговори
до 13 и 14 преди 8 години
Вие двамата сте родени след 1989 година ама знаете каква икономика е имало до 1945 година. Абе вие да не сте от седесе-хаховците?.
12
6
 
17
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Каква икономика е имало до 1945?. Орали са земята с дървено рало и волове.
11
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновни са комунистите които за 45 години съсипаха икономиката на България.
10
6
 
8
 
! Отговори
from Holland преди 8 години
".......броят на заетите в икономиката се е повишил с 55,7 хил. души", изключително радостна новина за правителството- ще дерат 60 хил. кожи повече с данъци и и други шмекерски номера под формата на пенсионни фондове,осигурителни вноски и т.н. ! Честито !
9
1
 
31
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
колкото и африканци и араби да заселишв северозапада работа от тях не чакай.нито ще орат сеят жънат,а само ще търсят соц.помощи иконтрабанда.държавите им са този хал заради генетичният им мързел
8
7
 
18
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Данните са явна провокация от страна на НСИ...Не може при управлението на Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов да се случват лоши работи!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Природата празно не търпи, цели региони са на прага на това да бъдат повторно заселени, Което е неизбежно.
6
9
 
15
 
! Отговори
Трактор преди 8 години
Севрерозападна България е зле, защото са социалисти, а Станишката ги заряза и стана европеец в Брюксел.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА НЕ Е ЕМИГРАЦИЯ, ТОВА Е ЕВАКУАЦИЯ
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
xa xa xa xa xa xa ......
3
21
 
14
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Елемаг червен и необразован *** , не се прави на луд . Северозападналия район никога няма да се оправи , защото хората там живеят с мечтите за държавни фабрики и ТКЗС -тата . Да ама изтекла вода мелница не върти. Затова живейте си с мечтите и мизерията .
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕлемагТи с минусчето, защо не се обосновеш.
1
6
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
26 години се рапортува за еди колко си процента повече заети от предходната година,а то не остана никой!Я ми обяснете тази математическа формула?Щото и в София вече пищят.

Спонсорирани публикации