Минималната заплата да е съобразена с издръжката на живот

Инвестиционният ни имидж е крайно влошен, смята експерт
25 май 2015 14:25,
13
Минималната заплата да е съобразена с издръжката на живот
Снимка: bgonair.bg

Определянето на минималната работна заплата първо трябва да бъде съобразено с издръжката на живота, а след това да се изчислява с формула по различните региони и сектори. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на УС на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков.

Другият метод за пресмятане на трудовото възнаграждението според него е гарантираният минимален доход за всеки европейски гражданин, диференциран по страни, който може да се въведе у нас след няколко години.

Според проф. Петков трябва да следваме опита на останалите страни от ЕС, които успешно насърчават потреблението си. Това може да стане, ако правителството, синдикатите и бизнесът се договорят за съвместни действия срещу злоупотребата с публични средства чрез по-широк независим граждански контрол. Като възможен източник на средства за насърчаване на потреблението, икономистът посочи финансовите резерви от 2,5 млрд. лева от външния заем и половината от средствата за саниране на панелените блокове.

Необходими са повече чуждестранни инвестиции, но в момента инвестиционният имидж на България е крайно влошен, допълни още проф. Кръстьо Петков. Според него правителството трябва да се насочи към национална инвестиционна програма, като вложи повече ресурси за подобряване на имиджа ни, защото преките инвестиции са основната надежда за икономическо развитие на страната.

Чуйте целия разговор с проф. Кръстьо Петков във видеото на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Икономиката ни е силно развита . Ние имаме много престижен имидж в икономиката . Но държавата не спазва законите си . Тя ги нарушава . Но все пак има и лояни хора . Но са твърде малко .
11
0
 
3
 
! Отговори
odserver преди 8 години
Бившият президент на КНСБ сега вече в ролята на президент на синдиката на икономистите.Как стана тая работа др.Петков.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да искаш резултати, първо трябва да платиш подобаваща заплата. Иначе ще гледаш за резултати през крив макарон.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анили преди 8 години
Редно е заплатата да е обвързана с определени резултати. Както е и редно синдикалната работа, както и синдикалните лидери да работят на доброволни начала, както е в Гърция например. Не би трябвало да се получават заплати за синдикална дейност, както не би следвало и да се удържа на хората от заплатите задължително членски внос към някоя синдикална организация...или КТД
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само по-високите заплати могат да накарат дебеловратите ни бизнесмени да иползват по-ефективно човешкия труд. В момента заради мизерните заплати, се губи най-ценния ресурс на икономиката в България - човешкия. Отдавна държавата трябваше да направи каквото може, за да оскъпи за дебеловратите човешкият труд, който те използват. Минималната работна заплата е един от начините, но има куп други, много по-ефективни. Сампо ако имаме скъп човешки труд, ще се вдигне производителността на труда и ще живн
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, заплатата трябва да е съобразена с изработеното!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя още малко ще иска и социалните за ромлянете и те да бъдат съобразени?
5
1
 
17
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Освен минималната заплата да е съобразена с издръжката на живот трябва и синдикатите да спрат да крадат народа. Сутрин като погледнеш паркинга на КНСБ може свят да ти се завие. Няма кола под 20-25 000 лв. Включително и ТЕСЛА, чиято базова цена е 122000 лв. Кой плаща за тези автомобили и с какви пари?
4
0
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Глас в пустиня!Само си чешат езиците, а ние само коментираме и си губим времето."Дела трябват, а не думи."
3
0
 
2
 
! Отговори
sindy cat преди 8 години
bg minim mesechnazaplata e mnogo goliama. da stane 30 leva na mesec.:-)
2
2
 
14
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Единствения начин да се увеличи минималната заплата е всички от правителството , съдиите , прокурорите , синдикатите , лекари , полицаи и т.н да получават по 360 лв . на месец в продължение на поне една година . След това ако са живи ще продължим .
1
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
според мен голяма грешка беше наливането на 3 милиона в стадион лудогорецтези пари трябваше да се дадат от братя домусчиеви а парите от бюджета да севложат на по нуждаещо се място