Мляко: 40ст. от мандрата, а 1,80 – в магазина. Защо?

Търговската надценка и бонусите възлизали на 40-50% над цената
25 май 2015 11:46,
65
Мляко: 40ст. от мандрата, а 1,80 – в магазина. Защо?
Снимка: Булфото, ахрив

Как 40-те стотинки изкупна цена на млякото се превръща в 1,80 лв. в магазините? И защо се оказва, че търговците в магазините печелят най-много от всички участници в млекопроизводителната верига? На тези въпроси отговаря председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред Нова телевизия.

Според експерта от суровина за 40 стотитнки се произвеждат по-нискокачествени продукти, като евтиното сирене например, а за по-качествените и скъпи продукти млякото се изкупува на по-висока цена.

Зоров обясни, че в крайната цена на млякото влизат транспорта до млекопреработвателното предприятие (около 5 ст. на литър), пастьоризирането и опаковането (0,17-0,20 ст.), транспортните разходи до магазина(0,07-0,10 ст.) и данъкът добавена стойност. Самата опаковка струва между 0,20 и 0,30 ст. Имало разходи и за маркетинг и реклама.

"Оттук нататък започва търговската надценка и бонусите, които възлизат на минимум 40-50%", каза Зоров.

Той напомни, че българските производители получават поне два пъти по-ниски субсидии в сравнение с колегите им от Европейския съюз.

Според експерта продажбите на родни млечни продукти трябва да се стимулират допълнително. Един от начините за това е да се поставя трибагреникът върху етикетите на продуктите, произведени от българско мляко.

Също така трябвало да се осигури равен старт на всички родни фирми. И най-важното – да се намали ДДС-то върху млечните изделия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Federost преди 8 години
Кауфланд и Билла са виновни!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морскиДа, успяха да въведат това, което само тях устройва...
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са ДПС-то да защитят хората по същия начин по който воюват за тютюна!? Дайте същото подпомагане, независими оценители и минимална цена като при тютюма. Или за едните майка за другите мащеха.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно не откривам топлата вода и на много им е ясно,че за краваря няма събота и неделя и не може да си позволи да се излежава през почивните дни.За много от вас е ясно че през лятото няма ден без ядове:Дали ще вали,дали сеното или люцерната ще изгние,асо е даъдовно или няма да се роди нищо ако е суша?Та който определя тези цени е садист.Защото лишава хората от всичко-мечти,бъдеще и желание за работа.И дава възможност на *** прекупвачи да живеят за сметка на хората които нямат почивка!
44
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен ЗАЩОТО ЩЕ ДОЙДЕ МЛЕЧН--АТА МАФИЯ КОЯТО ЧАКА НАГОТОВО И----ЗНАЕШ КАКВО СЛЕДВА ----РИОКОЗ ОТДЕЛНО ЕС ОТДЕЛНО
43
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен АЛЧНОСТА НА ВСЕКИ ОТ ВЕРИГАТА-----ТОВА Е ОТГОВОРА НА ВЬПРОСА
42
0
 
6
 
! Отговори
ме преди 8 години
И освен това, обърнете внимание, субсидията в България е поне 2 пъти по-ниска от средно-европейската. Значи, за да произвеждат на печалба, производителите трябва да работят с 2 пъти по-ниски консумативи, и с 2 пъти по-ниски заплати. Само че родните фуражи се продават по цени на свет. борса, а машините са на средно-европ. цени. Т.е. каквото и да правим, благодарение на ЕС, нашето производство е обречено да е 2 пъти по-скъпо! И това защото БГ не се пребори за нормални субсидии. Ми браво!
41
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в люлин има фирмен магазин на ситово 1 л прясно мляко 1-49 лв киселото катовъв веригите за сиренето и кашкавала да не говорим
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПроизводителите могат да продават определен % от продукцията си на пазара, другото количество трябва да отива в млекопроизводително предприятие и след това магазините. lТова са си изисквания на държавата, която подкрепя /скрито/ големите търговски вериги. Проблемите при нас са произвежданото количество, качеството на млякото и накрая алчността на всеки по веригата
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те от една страна искат някой да дойде на място и да им изкупува цялата продукция а от друга цената да е висока, не става така
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С алчни и крадливи управници и липса на правосъдна система, така ще стане навсякъде. Този дето създава и бачка без пари, а този дето дреме и върти далаверите ще богатее. Хората зададоха логичен въпрос, как може водата да е по-скъпа от млякото. Целта на запада беше да унищожи цялото ни производство за да си осигури пазар. И слабоумниците които ни управляват от 25 г. го позволиха за да могат и те да лапат от сделки. Господ трябва вече да раздаде правосъдието си на тези българоубийци.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото имаме картели и държава, която не си върши работата.
36
0
 
18
 
! Отговори
me преди 8 години
В нормалните страни, ДДС-то върху основните хранителни продукти е поне на половина. И няма вариант, в който цената на основен продукт е 5 пъти изкупната. Но това е в нормалните страни. В нашата, всеки по вергиата гледа да прецака другарчето максимално, а най-прецакани са тия накрая - ние. Щото качеството на млякото е отвратително (не можеш да намериш прясно или кисело мляко развалящо се нормално), а цената е покъртителна спрямо средните заплати. И това ОСНОВЕН продукт. Няма такава държава!
35
1
 
9
 
! Отговори
do krawar преди 8 години
То ясно колко си кравар щом не си наясно че кравите освен да им даваш трева се хранят и с фуражни смески иначе има да чакаш мляко от безплатното ти пасище затова си хпвай от химията в магазина която ти продават а кравите ще намаляват защото как да се издържат. Животновъдите ?
34
2
 
9
 
! Отговори
Monster cocky преди 8 години
И двете страни на монетата не стават за нищо. Производителите като имат фирмени магазини, без да имат разходи за транспорт и надценки на прекупвачи, защо не продават млякото на 0,40 лв. + 100% надценка да речем, демек 0.80 лв/лт. Защото и те са нагли и ти хакат 200% надценка и що...пак никой не знае. аз мляко не пия.
33
0
 
7
 
! Отговори
кирето преди 8 години
и децата знаят, че в България богат се става само с далавери. тези дето бачкат или са прости или нямат избор. щракам си с пръсти всяка нощ из заведенията и за работа не помислям.
32
2
 
10
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Самата опаковка струва между 0,20 и 0,30 ст."Верно е. Живееме в времена когато опаковката на повечето стоки е по скъпа от това дето е вътре."...Имало разходи и за маркетинг и реклама."
31
2
 
14
 
! Отговори
men преди 8 години
Това си е междукартелно споразумение 1 кг, фураж е 42 ст. А 1 л. мляко 40 ст колко фураж трябват за една крава на ден и отчита ли някои че кравата трябва да я издоиш нахрани да и почистиш а и млякото да закараш на мандрата колко разход е това и ако вложиш пари в една ферма колко литра мляко трябвада продадеш на 40 ст за да можеш хем кравата а исебе си даизхраниш а и фермада изплатиш като ибанката взема поне 15% лихви
30
1
 
17
 
! Отговори
патил преди 8 години
Не купувайте от големите вериги и супермаркети,там всичко е химия.
29
1
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Спасението е кравата да стои в магазина.

Спонсорирани публикации