По-висока заплата, но срещу по-добра производителност

Експерт: Работодателите ще се насочат към сивата икономика
Обновена: 26 май 2015 14:03 | 26 май 2015 13:42,
49
По-висока заплата, но срещу по-добра производителност
Снимка: bgonair.bg

Синдикати и работодатели се обединиха около идея за въвеждане на обща методика, с която да се изчислява как да се увеличава минималната работна заплата за страната. Според синдикатите от КНСБ минималнaта работна заплата трябва да достигне 55% от средната. Увеличаването на трудовото възнаграждение обаче няма да стимулира квалификацията на служителите, а бизнесът ще се принуди да съкращава работници, смятат от Търговско промишлената палата.

Ние сме против увеличаването на минималната работна заплата, защото не е направена предварителна оценка на въздействието от това решение и не е съобразено с производителността на труда. Това посочи в сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Той уточни, че за периода 2010-2014 г. качеството на труда се е увеличило едва с 9%, а минималната и средната заплата са нараснали съответно с 42 и 24%. Според него предприемането на подобни действия от страната на управляващите трябва да бъде съобразено с очакваните резултати.

Повишаването на трудовите възнаграждения може да окаже негативен ефект върху работодателите и да ги насочи към сивата икономика, поясни Симеонов. Според него по-високите разходи за работни заплати ще доведе до намаляване на служителите или намаляване на работните им часове.

Чуйте целия разговор с Цветан Симеонов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Татко каза че ще ми купи колело ама друг път. Празнословци.
41
0
 
9
 
! Отговори
Предприемач преди 8 години
Търся да назнача инженер по мехатроника, с познания в компютърното програмиране, да знае перфектно английски, немски, френски,руски, испански, италиански, китайски, корейски и японски/писмено и говоримо/, шофьорска книжка за всички категории, работи се на гъвкаво работно време/ понякога и 20 часа в денонощие/, до 25 години, с 10 години трудов стаж, с препоръки, мотивационно писмо, да е мъж и да е родил поне две деца....ЗАПЛАТА-600 лева преди данъци и осигуровки, чисти-около480 лева на месец.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я не ставайте смешни..... Недоволен от заплащането работник, винаги е равно на ниска производителност!
39
0
 
10
 
! Отговори
George G. преди 8 години
Колко сте жалки. Никой не ви насилва да работите където и да е било . На който не му изнася да се изнася . Вашият най голям бич е вашето собствено мислене . Ако аз трябва да ви убеждавам че трудът сам за себе си е най-важното качество което притежавате, то вие сте взели-дали вече. Теглете майната на робовладелците си, и си намерете препитанието другаде!
38
1
 
7
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 8 години
До АнонименТОЧНО ТАКА!В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПЪРВО И НАЙ-ВЕЧЕ ФИРМАТА ДА СЕ РАЗВИВА,А В БЪЛГАРИЯ ФИРМАДЖИИТЕ ПЪРВО СИ ОСИГУРЯВАТ ЛУКСОЗЕН ЖИВОТ И НАПРАВО МИ СА ЖАЛКИ КАТО ГИ ГЛЕДАМ И СЛУШАМ ПРИКАЗКИТЕ ИМ...ГОРКО НА БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ!МОЯТ СИН ВСЕ ГО ВЛЕЧЕ БЪЛГАРИЯ,НО НЕ Е НАЯСНО БАТАКЪТ КОЛКО Е ДЪЛБОК!
37
0
 
11
 
! Отговори
работник преди 8 години
Това е само в България , защото т.н. работодатели са назначените капиталисти от БКП-БСП. Спомнете си думите на Луканов-ще правим капитализъм ама ние ще сме капиталистите . Е къде по света сте виждали комунист-социалист да стане капиталист . Това го има само в България .
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
33,ще ти кажа още по фрапиращ случай за бизнесмен,който не иска да увеличи със 100лв.заплатата на служителите си,но за кучето си прави рожден ден за 2000лв.Тогава служителите се ядосали на великия бизнесмен и му казали-"Шефе,и ние можем да лаем,като твоето куче ще ни дадеш ли гощавка"! До къде е принизен човешкия труд, да дойде време кучето да живее по-добре от човека.Това е вече е гавра с човешката раса.
35
0
 
5
 
! Отговори
me преди 8 години
Освен това, това че ние тук сме свикнали да живеем като скотове, не значи че светът прави същото. За всяка възможна дейност има евтин начин да се свърши (неоптимизиран) и скъп, но оптимизиран. Тук залагаме на евтиния, защото това единственият ни ресурс. Ако стандарта беше нормален, хората нямаше да ходят без зъби, а щяха да са с импланти, фасети, брекети и т.н. /за да продължим зъболекарската тема/. Въпрос на стандарт е какво се търси и предлага.
34
0
 
6
 
! Отговори
@38 преди 8 години
Той няма да приема 20 пъти повече пациенти, но ще им прави 20 пъти по-скъпи неща. И в следствие ще взима 20 пъти повече и ще вкарва 20 пъти повече в бюджета. Ако не вярваш - *** при кварталната зъболекарка, *** и в някоя от реномираните клиники и гледай разликата. Ако при първата пломбата е просто пломба, а ваденето - вадене, при вторите се включва снимка, лечение, избелване, при вадене и имплант и не знам си още какви дивотии. Разликата е качествена! Вика му се производство с високо ДДС.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До me 35Какви технологии да вкара един зъболекар в кабинета си, за да може да приема по 20 пъти повече пациенти.
32
0
 
8
 
! Отговори
Служител преди 8 години
Пенсиите се увеличават с "Златното Швейцарско правило", какво общо имаме със Швейцария?Самото то е 50 % от нарастването на осигурителния доход и 50 % от нарастването на инфлацията. Човек да реши, че пенсиите в България са като в Швейцария.
31
1
 
7
 
! Отговори
Служител преди 8 години
Последно буджетните заплати се увеличиха с 10% през 2008 г., ако всяка следваща година имаше подобно увеличение, което на фона на заплатите е мизерно, сега през 2015 г. тези заплати нямаха да са толкова мизерни. Управляващите през 2012 завидяха, че служителите на бюджетна издръжка получават 1% годишно увеличение на заплатите /клас прослужено време/ и посеганаха и на това мизерно увеличение.
30
1
 
12
 
! Отговори
me преди 8 години
Да бе, щото на Запад за 8 часа изпълняват норматив за 1000! Хайде стига сме се лъгали! Производителността е ниска, защото заради ниският стандарт е неизгодно да се инвестира във високо-технологично производство. Технологиите са тези, които движат производителността, не хората. Ако щеш и 1000 немеца да си вкараш, като работят на машини от преди 20 години (когато ги има изобщо), няма да свършат повече от българите. А докато стандарта, т.е. заплатите са ниски, инвестиции в технологии няма да има.
29
0
 
12
 
! Отговори
Служител преди 8 години
Най-евтини ресурси се добиват через робски труд. На роба не му трябва нито отпуска, нито социални придобивки, още по малко висока заплата. При положение, че робите си кротуват, защо му е на фараона да им повишава доходите, те и така си работят.
28
0
 
22
 
! Отговори
20 лв преди 8 години
Не искат да вдингат минималната заплата с 20 лв. на месец, а бившата шефка на съпруга ми оставяше 20 лв. бакшиш за 2 чая. 20 лв. по 12 месеца = 240 лв. годишно, като добавим и осигуровките върху тях да е към 300 лв. Толкова оставя един наш "бизнесмен", нарочно в кавички, за едно яденене в заведение, че и по повече оставят сигурно.
27
0
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСтоп на сивата икономика. Да не се крият данъци..Строг контрол и затвор за хора криещи данъци. .
26
0
 
10
 
! Отговори
инженер преди 8 години
Управляващите сега си казват: Дайте да ги залъгваме нещо да не се надигат, а бизнесът ще лобира партиите ни.Драги управляващи скоро хората ще осъзнаят вашата наглост и безочие. В момента действителността най-добре се вижда във филма Столичани в повече. Едно към едно е. Плачевно е положението.
25
0
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименНа запад не работят повече от нас в България. .шофьора на заради да не кара два камиона...доктора да не работи на две места. .фризьорка та да няма четири ръце. .продавачката в куфари да няма 100 карата усмивка .спрете да изнасят е пари в в чужди банки. .инвестиция в България. .Сега се изнасят пари за Сащ и запада. .36 милиарда спестени пари стоят в банките и се дават на запад..това е истината..инвестиция в България ни трябва..реиндустриализация. .
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дам пример с Лидъл,Била, Кауфланд. Това са вериги даващи много пари за реклама, и правят много оборот. Но дават ниски заплати. Производителността на труда е голяма. Това е истината.
23
0
 
2
 
! Отговори
куки преди 8 години
До до 2прочетох за пари и почивка , еми то има ли кои да дава отпуска шо това явление е доста рядко