Лукойл: Не внасяме петрол на завишени цени!

Компанията ще защитава бизнес интересите си и в съда
27 май 2015 16:57,
20
Лукойл: Не внасяме петрол на завишени цени!
Снимка: Лукойл България

Цените на петрола, който внасяме, са пазарни и не са завишени, заявиха в писмо до медиите от "Лукойл България". Тяхното изявление е във връзка с публикуван вчера анализ на Лабораторията за управление на рискове към Нов български университет, свързан с облагането на вноса на течни горива.

Според изчисленията на анализаторите "Лукойл България" е ощетила бюджета на България, защото е обявявала внос на петрол по завишени цени. Данните за изготвянето на доклада са взети от Централното митническо управление (ЦМУ).

Още по темата

От "Лукойл България" обаче са категорични, че разпространените сведения и интерпретации не отговарят на истината. Цените, по които купуват петрол в рафинерията, са "нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния петрол тип Urals", се казва в съобщението на компанията.

"В доклада цената на доставяния нефт Urals за Лукойл Нефтохим Бургас и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd (за сорта Brent – бел. ред.). Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb (за сорта Urals – бел. ред."“, заявяват от "Лукойл България".

От Лабораторията на Иван Костов обаче посочват, че връзката между двете цени прави всъщност ЦМУ. От агенцията са дали информация за внесеното количество в страната суров петрол, условията на доставката и приходите от събран ДДС.

"В данните не е посочен обаче много важен показател, неотменима част от всеки търговски договор – конкретна факутурирана цена на продукта, в случая суров петрол сорт Urals. Вместо това е посочена средногодишната цена на петрол сорт Brent, която няма никакво отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за Лукойл Нефтохим Бургас", е записано ясно в доклада на организацията.

От Лукойл допълват още, че статистиката през последните две години показва, че котировките за сорта Brent са с около 1 долар по-високи от тези за сорта Urals. Към цената за рафинерията в Бургас се включва и стойността на транспортните разходи от пристанище Новоросийск.

Компанията представя и статистика, според която котировките за Brent-а са 86,737 долара за барел средно през последните две години, а за Urals – 85,789 долара за барел. Средната доставна цена на сорта Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи, е 85,68 долара за барел.

"Лукойл България" е категорична, че тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост и разпространението на сведения, които не отговорят на истината и накърняват репутацията на компанията, е наказуемо в съда.

"Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната, се казва още в съобщението до медиите.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Лукойл България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а #КОЙ продаде Нефтохим за жълти стотинки на Лукойл и назначи правешкият син да го управлява?
16
3
 
3
 
! Отговори
h преди 8 години
Ле ле, живи да ги ожалиш!Те работят на загуба, ама на ли са родолюбци.........
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остава да кажете че и горивата ви са перфектни.....
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо бе *** 15 години работите на"загуба"?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега остава да кажете, че шел и омв не вършат същото.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да не се заблуждава ,че съществуват фактури за всички сделки с петрол.Всичко е на честна дума и тя се спазва по точно и от най железния договор.Като прочетете в пресата ,че някой свързан с петролния бизнес се спънал и си строшил врата значи е бръкнал в кацата с меда без разрешение.
11
1
 
16
 
! Отговори
edin преди 8 години
Смешници!!!Да Ви пуснем по един SMS-да Ви подкрепим,а?Най-калпавото гориво в ЕС!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от лукойл продължават да лъжат и мажат. Да си покажат фактурите и цените ! Няма кво да се обясняват кви били или не били котировките.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- Неееее, ЛУКОЙЛ НЕ КРАДАТ И НЕ КРИЯТ ПЕЧАЛБИ И ОБОРОТ.И не внасят петрол нелегално.Всеки бизнесмен в България плаща на една група счетоводители повече отколкото на всичките си работници.Питате защо ли?АМИ ПОЗНАЙТЕ.
8
2
 
17
 
! Отговори
Ха Ха преди 8 години
И ако уралският петрол е на цената на брент-а за чий не си купуваме брент???
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лабава държава!Правете им пълна проверка, ако има измами ги национализирате и те така...
6
3
 
13
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Верваме ви мужици.
5
1
 
27
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Лукойл вие сигурно сте най-чесната корпорация според българския съд,той пък е най-корумпиран и страхлив.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е то ясно че не сте го внасяли на завишени цени, само сте го декларирали така ;)
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успокоих се! Браво на Валката Златев, мисли за нас, не лъже и му повярвах. Руснаците ни пържат а той е честен и откровен. Обича българите и не ни лъже с горивата. Ето защо е бедничък и жален. Трудно изхранва дечицата си. Милия.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И те бачкат за кримнаш - за чест и слава. А защо ви затвориха рафинерията в румънско?
1
3
 
32
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
А печалбата къде ви е? Или бачкате е така за спорта?

Спонсорирани публикации