Таксата не намали употребата на найлонови торбички

Продължаваме да ползваме и хвърляме по 250 броя годишно
29 май 2015 10:51, Надежда Бочева
25
Таксата не намали употребата на найлонови торбички
Снимка: архив, БулФото

Въведената от екоминистерството продуктова такса за тънките найлонови торбички с дръжки не е намалила употребата им. Около този извод се обединиха пред телевизия Bulgaria On Air Диана Латева от браншова асоциация "Полимери" и Данита Заричинова, експерт към програма "Нулеви отпадъци" на природозащитната организация "За Земята".

Латева поясни, че сега българските производители плащат според наредба на МОСВ продуктова такса от 55 ст на торбичка. От тази такса обаче са освободени производителите от ЕС и така легално се внасят по-евтини торбички от Франция, Италия и Испания. Имало и внос от трети страни - Китай и други държави, който не е контролиран, тъй като наредбата не е съгласувана с  Агенция "Митници", твърди тя.

По думите на Латева в резултат има спад на производството на тези торбички в България, както и съкратени работници при преструктурирането на производствата. По данни на Диана Латева за 2014 г. в екоминистерството са постъпили едва 20 000 лв. от продуктовата такса. "Ние не работим при равни условия в пазарна среда", заяви тя.

Всеки българин ползва средно по 250 торбички на година, заяви от своя страна Данита Заричинова. Тя припомни, че при повторното оползотворяване на един продукт се пестят както материали, така и енергия. Ако едно изделие не може да бъде рециклирано или компостирано, то не трябва изобщо да бъде използвано, настоя тя.

По думите на експерта торбичките лесно се разпространяват в природата, бързо се разпадат на по-малки частици и затова умират и много животни, тъй като бъркат пластмасата с храна. Но и това не е всичко - водните басейни също се замърсяват бързо.

Латева изчисли, че продуктовата такса за торбичките е по-висока спрямо акциза на цигарите, защото една торбичка е със себестойност от 2 до 4 ст. „Ние предлагаме наредбата да бъде променена и задължението магазините да плащат продуктова такса. Тогава много лесно проверяващите ще засекат колко торбички са продадени и на каква цена и дали е внесена продуктовата такса“, настоя тя.

По отношение на биоразградимите торбички Латева поясни, че засега не са решение, тъй като могат да бъдат рециклирани само в специална инсталация, каквато в Българя няма, и то ако са събрани отделно. Тъй като това на практика не става, те също замърсяват за момента околната среда.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плащат такса, а произвеждат по-здрави торбички на цена 2-3 ст.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Торбичките са за многократна употреба.
17
0
 
0
 
! Отговори
Мей-мей преди 8 години
Това са пълни глупости.Ако искаха някяакъв ефект ,просто трябваше да въвведат хартиени торби.тогава пък трябваше да се отсекат повече дървета за да се произведат хартиените опаковки.
16
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Аз си хвърлям *** разделно, още вкъщи в една торбичка набутвам всички пластмасови неща. Всеки ден се събира огромно количество. Няколкото стъклени шишета се отделят лесно. За другото не се задълбочавам. В щатите всяка мивка има мелачка за органичните отпадъци, което е супер, но тука не сме дорасли.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дънди крокозъбелакъм казаното бих добавил и за различни пари
14
0
 
0
 
! Отговори
Дънди крокозъбела преди 8 години
До ekologВ грешка си! Всичко се преработва но по различен начин и за различни цели.
13
1
 
1
 
! Отговори
ekolog преди 8 години
До АлександърНе всичко може да се преработва. Преработват се само сравнително леко замърсени и еднотипни материали. Замърсените и многопластовите комбинирани филми нямат преработване, просто няма такава технология, то затова и в развитите държави вече почти не се ползват многопластови филми.
12
3
 
7
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Да се напълни хазната с пари от найлонови торбички ? Вие чувате ли се бе .. само търсите под вола теле. Хората имат нужда от бариера, която да ги откаже да ги купуват и затова са им сложили цени, но така не става. Проблема е че не се изхвърля разделно и няма преработвателни фабрики - една много сериозна работа, която ако проработи не само ще сме 100 пъти по-екологични а и много работни места могат да се открият
11
0
 
8
 
! Отговори
madamkrasi преди 8 години
Каква такса??? А в Гърция защо не плащаме??? Нито Карфур,нито др.вериги си продават торбичките.. Намерили са законно да КРАДАТ!!!!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досещате ли се защо торбичките се направиха платени? Грижа за природата? Глупости! Трябваше да се напълни хазната, след което да се "усвоят" едни пари за нови придобивки на богоизбраните. Как още не са сложили такса и на въздуха не знам.
9
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Прав си, предлагам да сменим почина.Спаси природата - купи си кег.
8
0
 
28
 
! Отговори
Дъртото Копиле преди 8 години
Цялата тази история с продуктовата такса е "Мижи да те лажим"! Когато отидете в магазина си купувате 15 различни стоки всяка от които е с полиетиленова опаковка например вафлички, бонбонки, дъвки, цигари, хляб, бира, кола, вода и т.н. абе просто няма стока без опаковка и всички тези 15 и повече опаковки се слагат в ЕДНА или ДВЕ торбички и ни убеждават че те са проблема докато боклучените босове правят милиони от сметоизвозване. Проблема има едно решение и то е РЕЦИКЛИРАНЕ ама то не им е изгодно!
7
1
 
4
 
! Отговори
ekolog преди 8 години
До ЦК на либераститеАми колко му е да се сложи акциз на вноса и производството на пластмасово фолио, и особено на многопластовото фолио което е съставено от различни смесени пластмаси и е напълно нерециклирувемо?Навремето нямаше пластмасови торбички, нямаше пластмасови бутилки и пластмасови сакчета за сокове и вино, и пак си живеехме нормално. Просто тези продукти трябва да се ограничат в употребата си, има с какво да се заменят. Плод-зеленчука ползваха хатиени пликова например.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с торбичките, беше поредният данък наложен ви от тиквата, под предлог че е загрижен за природата. Друг такъв е денонощното каране на фарове, с него, на всеки един който кара по около час на ден,годишно му струва около 100-130 лева повече за гориво, без да смятаме крушки,динама и други. Тоест още две винетки, или общо три. Като това са отчаяните опити на управляващи некадърници, да съберат свежи пари,от хората които все още мърдат.
5
3
 
17
 
! Отговори
Салахадин преди 8 години
Ами те и "ДНЕВНИТЕ СВЕТЛИНИ" не решиха проблема,напротив-катастрофите се увеличиха.Ама как да спреш 2-ра хранилка на ГЕРБ!Ама вие пак си ги избрахте нали ? :)
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всичко ни е наред,че до торбичките опряхме...
3
1
 
4
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
До ekologНайлона се внася от Турция а там купуват петрола Ислямска Държава по $20 барела и далаверата работи на (6) .Кой може да измисли нещо по-изгодно?
2
2
 
15
 
! Отговори
ekolog преди 8 години
Трябва да се обложи с такса не торбичките, а пластмасовото фолио още при производителя. Реално, пластмасовото фолио в каквато и форма да се ползва в последствие е проблема, не са само торбичките. Трябва да се обложи всяккаво пластмасово и многослоино фолио и така ще се реши проблема с употребата на трудни и почти невъзможни за рециклирани евтини материали.
1
0
 
16
 
! Отговори
az tam преди 8 години
Ха-ха. При нашите митници, единственото което става е че минава периодично един тир с торбета, но вече от Китай и Турция, а българския производител си ги *** от главата.