Първи сме по посещения в Сърбия напоследък

Лукарски и сръбският му колега се разбраха да побързат с газовата връзка
3
Първи сме по посещения в Сърбия напоследък
Снимка: Министерство на икономиката

По-бързи темпове на работата по изграждане на интерконекторната газова връзка между България и Сърбия е договорено на Втората сесия на Смесената икономическа комисия между двете страни, която приключи днес в Белград.

Съпредседателите на комисията – министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич подписаха протокол за сътрудничество в седем приоритетни икономически области, съобщиха от Министерството на икономиката. „За интерконектора е осигурено финансиране на нашата част по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 - 2020 и е извършено проектирането и отчуждаването, така че сме готови да започнем строителството“, каза министър Лукарски.

Сред останалите договорености е ускоряване на работата по Европейския транспортен коридор 10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификацията и модернизация на жп-линията Ниш-София.

Приоритет в икономическите отношения между двете страни ще бъде насърчаване на инвестициите и създаването на смесени компании между двете държави, които да търгуват на пазарите, с които Сърбия има споразумения за безмитна търговия като Русия, Беларус, Казахстан и Турция. За насърчаването на инвестициите ще бъде подписан меморандум между сръбската Агенция за инвестиции, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

В областта на туризма бе договорен съвместен продукт “Пътят на римските императори”, като в най-скоро време ще се сключи Меморандум за сътрудничество. Сръбската страна отбеляза, че 80% са нараснали българските туристи в Сърбия през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, като България е заела първо място по туристически посещения в страната.

Договорено бе сътрудничество в областта на селското стопанство и участие в общи проекти за трансгранично сътрудничество на стойност 28 млн. евро.

По-рано днес двамата министри откриха в Белград българо-сръбски бизнес форум, в който участваха над 80 български и сръбски фирми. Пред участниците Божидар Лукарски заяви, че регионалното сътрудничество е неразривна част от стабилността на Западните Балкани. Той увери, че България подкрепя партньорство с Република Сърбия във всички сфери. По думите му съществува неизползван потенциал на взаимната търговия.

Българският износ се състои предимно от суровини и материали. Българските инвестиции в Сърбия са на стойност от 140 млн. евро. Лукарски призова бизнеса от двете страни да се възползва от добрите предпоставки като географска близост, ниски транспортни разходи и близък език.

Министър Антич заяви на форума, че има голямо поле да се развият търговските връзки между двете страни и съвместното им излизане на трети пазари, включително на държави, с които Сърбия има безмитен режим. „Съществува голяма възможност за развитие на туризма, той трябва да се постави начело на нашите проекти”, добави Антич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
КТБ преди 8 години
140 милиона е инвестицията на Цветан Василев в Стъкларския Завод.