Словакия с идея към Русия: Нов газов проект и с България

Предвижда се газопроводът да включва още Румъния и Унгария
24
Словакия с идея към Русия: Нов газов проект и с България
Снимка: Reuters

Словакия е предложила на Русия да осъществи съвместен газов проект с участието на България, Румъния и Унгария, както и с одобрението на Европейския съюз (ЕС), който да бъде свързан с „Турски поток“, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Предложението е направил премиерът на Словакия Роберт Фицо, който е на посещение в Москва.

"Предлагаме на Русия съвместен проект с България, Румъния, Унгария и Словакия и с участието на ЕС. Това е свързано с руско-турския маршрут, който трябва да започне да се изпълнява от 2016 г.“, коментира Фицо след среща с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Братислава настоява, че този проект трябва да се поддържа от Брюксел.

Фицо подчертава, че Братислава разбира плановете на Русия да спре транзита през Украйна през 2020 г. Това обаче ще се отрази пряко на бюджета на страната. Тъй като Словакия не може да се намесва в руско-украинските отношения, премиерът на страната посочва, че тя трябва да направи всичко възможно да обезпечи газовите доставки, така че преносната система „да не остава празна“.

"Не можем да стоим и да чакаме Украйна да изпадне от газопреносната система. Значението на този проект ще се увеличава едновременно с реализацията на „Турски поток“. Такива проекти можем да реализираме въз основа на договореност между страните с участието на Русия. Отговорността ни кара да търсим алтернативи, за да се справим с този проблем“, коментира премиерът на Словакия.

ТАСС припомня, че руската държавна компания „Газпром“ подписа на 1 декември миналата година меморандум за разбирателство с турската „Botas“ за изграждането на газопровод през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м газ годишно. Новият газопровод се предвижда да премине през европейската част на Турция и да свърши в района на Ипсала при гръцко-турската граница.

Строителството на тръбопровода ще се осъществява от дъщерната на "Газпром" компания South Stream Transport, която трябваше да строи и "Южен поток“. Москва обаче се отказа от този проект в края на миналата година.

Медведев все пак призна, че има рискове пред проекта „Турски поток“, но подчерта, че изпълнението му се основава на постигнатите споразумения и в този смисъл „всичко е наред, за разлика от развитията около „Южен поток“, за който, за съжаление, трябваше да вземем трудни решения“.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички договори с Газпром са до 2017 година.--------------2017 като няма алтернатива на украинската тръба, кво праим? Нито Турски поток ще може да изнася, нито Силата на Сибир.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как едно заобиколно трасе по дъното на морето да е по-евтино от пряка връзка по сушата, при това вече изградена. Южен поток е от едно друго време, когато руснаците имаха излишни пари и мислеха да ги харчат за глупости.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще спасяваме "турецский паток".
10
3
 
7
 
! Отговори
Az преди 8 години
16ти, от къде ви намират, честно? Тая година Русия е разчела добив на зърно около 100 000 000 зърно. от които да изнесе 30. За сравнение през 2014 е изнесла около 25 млн. тона. А ти ги плашиш с глад! Скоро не си се преглеждал, бягай докато е време.
9
3
 
11
 
! Отговори
Az преди 8 години
Словаците имат глави и разсъждават с ума си за себе си. В България празноглавата тиква и съсловието му имат кухи *** и изпълняват безропотно чужди заповеди, като си мислят че мозъчните им гънки реагират като бицепси. А, да, да не забравяме и унижението, на което беше подложен Орешарски от тримата американски сенатори. Подобно робско отношение България не е търпяла нито при комунизма, нито Борис е стоял с наведена глава пред Хитлер. Демосратите (екскомсомола) й разгониха фамилията на държавата!
8
2
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Каква е разликата между сегашното трасе и новите трасета?Сегашното се контролира от украински психопати, заради чиито кражби веднъж вече ни спираха газта посред зима.И кой ще плаща руския каприз.Не е каприз а много изгоден за България бизнес-план, НА НАС ЩЕ НИ ПЛАЩАТ за транзит през наша територия, ама това е в интерес на България, не е в интерес на юдите от Брюксел и фашистите от Фашингтон.
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А стига с тоя руски, турски , южен...поток. Такова животно не е имало и няма да има ...освен в пропагандата.
6
20
 
6
 
! Отговори
амче преди 8 години
Ние ако останем без газ, руснаците ще умрат от глад. Ако не продават горива, икономиката им ще се движи със скоростта на нов танк на Красная Площадъ.
5
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски поток няма да има. Руснаците скоро ще целуват ръка на Бойко.
4
20
 
7
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
Аз съм дал аргументи.Задал съм и въпрос.Вместо да обиждате(слабост и неграмотност) ми отговорете на въпроса: Каква е разликата между сегашното трасе и новите трасета? И кой ще плаща руския каприз.А че ще останем без газ е пропаганда. Да не е само руския газ?
3
22
 
8
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
Защо заблуждавате хората? Ами същите тръби които минават през Украйна заради прищявка на джуджето иска да измести трасето през Турция(или ЮП).Ами това си е проблем на Газпром. Ако иска да доставя газ има вече изградено трасе.Второто трасе не води до никакви полза потребителите, а напротив.....натоварва ги с нови разходи.Имат ли изброените държави руска газ сега-ИМАТ! Е като спре доставката заради прищявките на ***....има съд има неустойки по договор.
2
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сегашното правителство?????????????????
1
4
 
39
 
! Отговори
Дженко преди 8 години
Ами като сме овце ще зяпаме пак как чужда държава ще ни оправя икономиката . П.П. Браво на Словакия .

Спонсорирани публикации