Оборудването за АЕЦ "Белене" - готово и съхранявано

Съоръжението били в надеждни ръце
3 юни 2015 17:09,
35
Оборудването за АЕЦ "Белене" - готово и съхранявано
Снимка: архив Булфото

Оборудването за АЕЦ "Белене" е произведено и се съхранява в Ижорските заводи, съобщи пред журналисти в Москва директорът на "НИАЭП" (част от корпорацията Росатом) Валерий Лимаренко. По негови думи то е в "добро състояние и надеждни ръце".

Припомняме, че България и Русия водят арбитражно дело във връзка със спрения проект за изграждането на втора ядрена централа у нас. Руската страна заведе иск за 1 млрд. евро с претенциите, че оборудването за централата е вече изградено и разходите за него трябва да бъдат компенсирани от България.

По време на своя брифинг в рамките на "Атомекспо" в Москва Лимаренко отбеляза още позитивните неща в развитието на комапанията, която от есента на 2014 година пое управлението на "Атомстройэкспорт".

Успехите, които е постигнала компанията през миналата година, са свързани с предсрочното пускане на блока Ростов 3, който е с мощност от 1 гигават. Предсрочно въвеждане в експлоатация на подобна мощност се случва за първи път на компанията, обясни ръководителят й.

Блокът Ростов 3 е от трето поколетие, което също е успех за НИАЭП. През 2014 година са били сключени и договори за по два блока в Индия и Иран, както за Пакш - 2 в Унгария, отчете още Лимаренко. Задачите за тази година са развитието на проекти в Бангладеш и Индия, както и завършването на блок от 3+ поколение в Русия.

Пред журнаристи Лимаренко обясни, че компанията строи базови проекти, които се променят за различните условия - сеизмичност, климатични и други фактори. Това дава конкурентоспособност на компанията. "Който може да произвежда серийно, има предимство на пазара", допълни той.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: оборудванеАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
поп преди 8 години
До ШопШопе, на съда работата е да съди според законите, а не да се съобразява с тоя или оня. Ти май си отстрелян откакто си се родил.
12
0
 
7
 
! Отговори
Васил преди 8 години
30, ти ако си поръчаш вечеря в ресторанта, и като дойде решиш, че не си гладен, означава ли, че не трябва да плащаш? Хайде стига с това пишман тарикатско мислене!
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....И КОЙ ПЛАЩА НА РУСКИТЕ ФИРМИ ДА СИ ДЪРЖАТ ОБОРУДВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ.....??!!!!ЗАЩО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ , ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НА РУСНАЦИТЕ ----ЗА ЕДИН ОФИЦИАЛНО "СПРЯН ПРОЕКТ"!!??????ТОЛКОВА ЛИ СМЕ БОГАТИ ---ТА... ДА ПЛАЩАМЕ НА РУСИЯ ЗА ТОЯ "АТОМЕН ГЬОЛ"?????!!!!!!ДОКОГА , БЪЛГАРСКИ ПАРИ ---ЩЕ БЪДАТ ЗАГРОБВАНИ В ТОЗИ ЗАРОБВАЩ ПРОЕКТ!!
10
0
 
7
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
Аржентина не плаща на никокого и то от десетилетия , като ги натиснат да плащат обявяват "фалит" и че ако им опростят 90% от дълговете ще платят останалите 10% и така до другия път .. и повечето дела са заведени във всемогъщия САЩ . от време на време си национализират фирми и ги продават отново - миналата година го направиха с YPF - съдиха ги и платиха с държавни облигации
9
2
 
14
 
! Отговори
Васил преди 8 години
След като има сключен догово и изградено оборудване, трябва да се плати. И Франция трябва да възтанови парите на Русия за Мистралите. Иначе, къде е разликата с отказа на Гърция да си плаща дълга? Ако никой съд, не уважи Русия, то какво отношение трябва да се покаже към САЩ- най-задлъжнялата икономика в Света, създател на тероризма и на корпоративния деспотизъм?
8
11
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Франция също няма да плати неустойки за Мистралите, защото Фашистка Русия е организация, с която вече никой съд няма да се съобразява. Тази държава е обявена за вреден хищник и всеки, който ги отстрелва по малко, ще получава похвали и бонуси.
7
9
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
България няма да плати никакви неустойки. Първо защото Русия е държава парий, която няма да уважат в никой съд. И второ, това е омразен договор, сключен в явен ущърб на страната ни.
6
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Имат прекрасна възможност да ни го продадат за 1 евро като залежала стока. Или хайде от нас да мине - 200 млн. с монтажа и да стискаме ръце.
5
3
 
10
 
! Отговори
Много е евтино преди 8 години
Ако АЕЦ "Белене" влезе в експлоатация през 2019 г., по изчисления на HSBC цената би била 6.1 млрд. евро (банката използва по-благоприятен индекс за България). Заедно с другите разходи на собственика (оборотен капитал, консултантски услуги и т.н.) общата цена стига 8.2 млрд. евро. Към тях трябва да се прибавят и лихвите за периода на строителството, което вече прави проекта на стойност 10.352 млрд. евро според реалистичния сценарий на HSBC
4
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да си го държат при тях, и да чакат бялата Златка да спечели изборите
3
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямаме пари, за да си купим ПОРЪЧАНИЯ на Руснаците реактор, ама има пари 2/3(от цялата стойност на АЕЦ Белене) да се налеят в ЕДИН реактор, но АМЕРИКАНСКИ. Като не ни трябва АЕЦ БЕЛЕНЕ, и като ни трябва обаче друг реактор, ВЗИМАМЕ ВЕЧЕ ПОРЪЧАНИЯ и заради, чийто договор ще платим 2 милиарда лева, а не плащане 2 млрд и отделно плащаме за американски реактор. Тази държава и мазохистична нация е простоооооо....
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проекта го прекрати Ореха
1
20
 
6
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Ми да си ги държат бе... На нас не ни трябват...