Високо напрежение за тока: Бизнесът срещу държавата

По-малко от 30% от родните фирми ще ползват намаление
Обновена: 16 юни 2015 20:49 | 16 юни 2015 20:40,
11
Високо напрежение за тока: Бизнесът срещу държавата
Снимка: архив, Reuters

Увеличението на цените на електроенергията породи напрежение между държавата и бизнеса. Бизнесът иска среща с премиера и оставките на енергийния министър и шефа на енергийния регулатор. Всичко това, ако влезе в сила готвеното увеличение в цената на електричеството.

Законовите промени трябваше да успокоят нещата, като дадат отстъпка на предприятията от зелената енергия. Но вместо да изпишат вежди, те ще избодат очи. Защото ограниченията са такива, че от тях могат да се ползват по-малко от 30 от най-големите компании, пише Нова телевизия.

Така с най-малко увеличение - от 4 до 8%, ще се разминат едва 15 компании. За други 12, поскъпването ще е с между 8 и 13 на сто. И всички останали увеличението ще бъде с между 13 и 20%. Става въпрос за близо 5000 български фирми.

На косъм от отстъпката се разминава дори най-големият завод за хляб в София. Както и най-голямото предприятие за производство на тоалетна хартия у нас.

„В крайна сметка този, който плаща сметката, винаги са потребителите – дали по линия на това, че ще плащат по-високи цени за електроенергия или по линия на това, че ще плащат по-високи стоки и услуги”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Работодателите пресмятат, че увеличенето на тока за предприятията ще бръкне в джоба на всеки работник в тях с по 50 лева. Или ще коства работата на 60 000 служители. А ще доведе и до сериозно поскъпване на всичко, което произвеждат.


Бизнесът поиска спешна среща с премиера. А докато я получи – отиде на гости при икономическия министър.

„Още не сме поискали оставки, в нашето съвместно писмо с криб и стопанската камара сме заявили, че ако не бъдем чути, ще ги поискаме”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодателите настояват да се намалят покупките на скъпа енергия, заедно с кражбите и неефективността. Така че да не се стига до подобни увеличения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
8
 
! Отговори
а , стига ,бе... преди 8 години
ЗАЩО АЗ ....ПРОСЯКА С ГАЙДАТА , ДА ПЛАЩАМ ТОКА НА КОМЕЕНИСТИЧЕСКИТЕ -КАПИТАЛИСТИ ,БЕ....??!!НАЛИ ТОЯ БИЗНЕС БИЛ "национално отговорен"..??!!ЩОМ ШЕ Е ОТГОВОРЕН ЗА "комунистическия -капитализъм"---ДА СИ ПЛАЩА ,БЕ......!ЗАЩО , АЗ ДА МУ ПЛАЩАМ ЗА ...БИЗНЕСА И МАСРАФА..?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е редактора?!?"По-малко от 30% от родните" проценти или "могат да се ползват по-малко от 30 от най-големите компании" компании?" в нашето съвместно писмо с криб и стопанската камара" какво означава криб, ако сте имали предвид КРИБ, се пише с главни букви, все пак е абревиатура.
5
1
 
14
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
С глупости ни занимавате. Хората могад да си правят гей парад, децата да ходят с ножове на даскало, римляните да го ползват без пари,,, Имаме чудесна демокрация, а вие тока та тока. През гадния соц. тока беше направо без пари но, тогава нямахме днешната свобода. Не ни трябва старата соц. диктатура... вдигайтего ако ще всеки ден тоз ток, НО народа си иска гей парадите и демокрацията :))
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко по-просто е с бензина - пазара свободен, няма значение цената на петрола - Просто Бальо златев казва , че тая година бенцина ще е 2.40лв.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В крайна сметка този, който плаща сметката, винаги са потребителите дали по линия на това, че ще плащат по-високи цени за електроенергия или по линия на това, че ще плащат по-високи стоки и услуги"Не е точно така, защото когато една стока стане неконкурентна, просто изчезва нейното производство и един куп активи се превръщат в пасиви, както и известно количество служители остават без работа, а от там хората бягат навън.
2
3
 
13
 
! Отговори
Талпата преди 8 години
Не се заигравайте с повишението на цената на тока, че ще стане късо ще се подпали кабела, а той се гаси трудно - като пожарникар ви го казвам.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнесът ни е много беден, не може да си плаща тока.

Спонсорирани публикации