Отлагането на новите цени на тока е фатален за НЕК

Секторът е в колапс, заяви Теменужка Петкова
Обновена: 27 юни 2015 11:07 | 27 юни 2015 10:57,
47
Отлагането на новите цени на тока е фатален за НЕК
Снимка: Булфото, архив

Отлагането на повишението на цените на тока за бизнеса ще се отрази изключително негативно върху Националната електрическа компания, защото тя генерира ежедневно дефицит. Това каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране отказа да реши ще удължи ли регулаторния период с един месец. А предния ден парламентът даде възможността за отлагането на началото на регулаторния период с един месец с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката.

В рамките на този месец отсрочка правителството трябва да финализира работата по наредбата за облекчение на бизнеса срещу скъпата зелена енергия, както и да приключат проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във ВЕИ-сектора, където има данни за редица нарушения.

Колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и НЕК да спре да генерира дефицит, толкова по-добре, коментира днес Петкова.

„С бизнеса водим много активен диалог”, заяви Петкова и отхвърли правителството да се е уплашило от протестите на бизнеса.

Теменужка Петкова беше категорчина, че не става въпрос за съкращаване на персонал и намаляване на заплати в държавните фирми в енергетиката, а за търсене на възможност за оптимизиране на разходите за консултантски договори, транспортни и други. Министърът допълни, че в момента всяко дружество изготвя анализ за това колко средства може да спести.

Тя припомни, че още докато е била директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, са направени поредица от финансови инспекции в сектор „Енергетика”.

„Тези проверки - на „Белене”, „Цанков камък”, ясно посочват как точно са се случили нещата, посочват хората, времето, по което са с случили тези нарушения. Предали сме ги на органите на прокуратурата. Секторът е в колапс, а е изключително важен за българската икономика. Аз и моят екип сме концентрирали усилията си секторът да бъде стабилен, да се управлява прозрачно, по начин, който да спре течовете в системата”, заяви Теменужка Петкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Робин преди 8 години
Теменужка Петкова иска ли да ми смуче дебелия сочен трифазен кабел..................
30
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ако няма тотална реформа в Енергетиката, не се разбие там мафията и не се спре краденето - нищо не правят!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази нещастница нищо няма да направи и продължава да самоубива импотентното правителство което ще продължава да смазва хората да им плаща краденето. Защо никой не потърси отговорност от крадците които няма да се спрат докато народа не ги изрита. Няма производство, нисък стандарт, бедност, живот на ръба на мизерията но крадене като за последно. Рапона къде е? Нищо не направи да не ни крадат защото му заделят от краденето. Какво остава, да му бием шута в дебелия...магнолия.
28
0
 
7
 
! Отговори
ТЕСЛА преди 8 години
САМО ТЕСЛАТА ЩЕ ГИ ОПРАВИ,ОЩЕ ПРЕДИ 15-20 Г.ТАМ БЕШЕ ЯМАТА ОТ ЧИСТАЧА ДО ГОРЕ БЯХА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ С ДРЕХИ,ХРАНА И ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ТРИКРАТНО И СТАБИЛНИ ВРЪЗКИ ДА СЕ ВМЪКНЕШ,ВЕЧЕ НАПРАВИЛИТЕ ПЕРКИТЕ И ПАНЕЛИТЕ,КОЙТО Е КРАЛ ДО БЕЗКРАЙ,СЕГА КРАДЕ ЧРЕЗ ПРЕНОС,ПРЕВОЗ НА ЕНЕРГИЯ,КОЯТО ПЛАЩЕ ВСЕКИ ВОЛЮ НЕВОЛЮ,ЧЕ И НА СТУД СТОИ И ПАК ПЛАЩА,ДА ДА ЗАКРИЯТ БЕ ТЕМЕНУЖКА,НЕКА ДА ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗБИРАМЕ НИЕ,КАКВО ЩЕ ГИ МИСЛИМ ОХРАНЕНИТЕ ПЕСОВЕ С ИМОТИ В ГЪРЦИЯ,МРЪЗНИ ИЗЕДНИЦИ.
27
1
 
10
 
! Отговори
Ми що се косиш Темен преди 8 години
НЕК КАТО ФАЛИРА ЩЕ СПЕСТИШ ОТ ЗАПЛАТИ ЗАКРИЙТЕ И ДРУГИТЕ ЕСО, МЕСО, КЕВЪР И ОТ ТАМ ОЩЕ ИКОНОМИИ ОТ ЗАПЛАТИ, БОНУСИ, ОБЛЕКЛА И Т.Н. ЕТО ТИ СВЕЖИ ПАРИ, КАК ЩЕ УБЕДИШ ПЛАТЕЦ НА ФАЛИРАЩА СТРУКТУРА ДА ДАВА ПОВЕЧЕ ЗА ДА НЕ СЕ РАЗВАЛИ РАХАТА НА РАБОТЕЩИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА КЪРЛЕЖИ, ДА СИ СЕ САМООПТИМИЗИРАТ ЗА ДА НЕ ФАЛИРАТ НАИСТИНА НИМА НИЕ СМЕ ДОЙНИ КРАВИ, СПОНСОРИ ЗА ДЕРИБЕЙСКАТА ПОЛУИДИОТСКА ПОЛИТИКА, КОЯТО НИ ПРОБУТВАТЕ НАЙ НАГЛО?!?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Ispania napraviha da se plashta toka na razlichni ceni vseki chas. Mojesh da vidish predniat den, kakvi shte budat cenite za vseki chas y taka da izpolzvash po niskite ceni. No cenite se opredeliat ot pazarite za vseki klient. Aparatite sa digitalni, taka che poluchavat pulna informacia koga se polzva poveche tok y moje da se setite kak se opredeliat cenite sled tova. Tova e ot tozi mesec, tui che drugiat mesec kato mi doide fakturata shte vi raskaja ... ako ne polucha infarkt :D
25
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Закрийте го този НЕК най-после! Писна ми вече!
24
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Измислят си причини да вдигат тока, уж че имало "дупки" в НЕК. Давам *** пример - аз като търговец, в моя магазин мога да увелича изкуствено цената на дадена стока, уж че е на изчерпване, последни бройки, а всъщност склада ми е препълнен, и будалите ще се юрнат да купуват "привършващата стока". Не помните ли че предния мандат на ГЕРБ пак увеличиха тока безразборно?! Не протестирайте за реформи в енергетиката, а за ОСТАВКА на това престъпно правителство, защото ще се отрази и на турзима!
23
0
 
26
 
! Отговори
Handel преди 8 години
Мръсни изнудвачи. В момента плащамe 3 пъти по скъп ток от "бедните" американци!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно честно, днес научих, че министърът на енергетиката се казва Теменужка Петкова, или най-малкото съм забравил......покрай краля слънце останалото избледнява.
21
0
 
16
 
! Отговори
Нора ананиева преди 8 години
Нали искахте плавен преход и приказка безкрай - имате я! Не сме ви обещавали безкраен преход!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчност и егоизъм, и хора, които бихте оприличили като "***" са в основата на вдигането на каквито и да е цени, нищо повече не може да се каже по темата, това е самата истина, колкото и фатално да ви го представят :D Ниско ниво на съзнание, слаба осъзнатост за реалността, тотално отклонение от най-висшата форма на човешка доброта и обич, качества, които всеки носи в себе си и потиска упорито, за да не го помислят за участващ в гей парада, комплексари :D "Всеобщ просперитет" кога?
19
0
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Въпросът е,като дигнат тока,къде ще идат парите!?Щото лъвския пай остава в ЕРП-тата,които и така печелят предостатъчно!А за волтаиците-вместо ограничения да се задължат да подават и евтин ток,на цената на АЕЦ.Примерно-ако мощността е 100МВТ и имат квота 60-70,останалото- на ниска цена.
18
0
 
16
 
! Отговори
Не разбиращ преди 8 години
Някой ще ми обясни ли какво толкова ще се се случи, ако НЕК фалира? Защото такива фалирали държавни фирми си ги имам вече 13000 на брой. Е,и? НЕК е създаден с целта да поема негативите една след друга. Да фалира, когато вече не може да функционира, е заложено в "програмата" му.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На света няма неразвляеми договори, няма изкупни цени, които не могат да бъдат предоговорени! Никоя нормална държава не поема вечен дълг към някакви частници, за да си изкара по-късно загубите от собствения народ. Решенията са вземани 25 години подред и продължават да се взимат така, че една шепа хора да се налапат. Корумпирани *** завлякоха цялата ни енергетика в канала заради лични облаги и сега вече няма изход от тая каша. Българската икономика отива на кино, а с нея и всички ние !
16
0
 
11
 
! Отговори
бре преди 8 години
...фатален,...плашат защото не им се иска да загубят дивиденти тези продажни.Хайде да ре реформира сектора,защото ще излизаме на улицата!
15
2
 
1
 
! Отговори
черният мамбю преди 8 години
До ДемократНа мен заплатата ми е 13000 евро чисто .работя по 3/4 часа на ден само , не знам колко ми е тока , защото не ползвам една къщичка имам - сложил съм 300 панела в двора - и всичко ми е от слънцето Имам основно образование , ама изкарвам добри пари за работата, която върша .Та, я се понапъни малко , че да ме стигнеш
14
0
 
16
 
! Отговори
Кой преди 8 години
Някой ще обясни ли , защо НЕК купува скъпо и продава евтино .Това е разпоредено и представлява умишлен фалит .Кой отговаря за това.Откъде взема пари за да плаща , щом дължи милиарди , на кой плаща и на кой не плаща.Или това не са шменти капели и затова не заслужават внимание.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България фалира още с приемането на условията за членство в ЕС! Това са да си унищожим производството на евтин ток за сметка на скъп(не знам какъв трябва да си за да приемеш и подпишеш такава щуротия),и квотите за селскостопанска продукция.От тук последваха неспирните заеми(напълно логично) и заробването от МВФ.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как да има пазарна икономика като 70 годин не управляват комунисти!

Спонсорирани публикации