Гърция е в класическа предфалитна ситуация

Референдумът е безпредметен, убеден е Хърсев
Обновена: 29 юни 2015 12:38 | 29 юни 2015 10:44, Надежда Бочева
43
Гърция е в класическа предфалитна ситуация
Снимка: Bulgaria On Air

В момента в Гърция наблюдаваме класическа предфалитна картина. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Емил Хърсев по повод развитието на кризата в южната ни съседка.

"Има твърде малко икономика и твърде много политика. Доскоро в цял свят анализатори очакваха развръзка в последния момент, докато гръцкото правителство не направи завой“, коментира експертът за решението на гръцките власти да затворят банките в страната до неделя, когато е референдумът за предложенията на международните кредитори.

Той припомни, че утре, на 30 юни, изтича срокът на настоящото споразумение, по което Гърция получава финансови инжекции. Кредиторите обаче не са пожелали да разсрочат до референдума финансовия пакет за Гърция, която във вторник трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ.

"Наблюдаваме класическа предфалитна картина. Може гръцкото правителство да е очаквало удължаване на срока за тази помощ, но това не се случи. Затова референдумът в Гърция е безпредметен“, заяви Хърсев.

За реакцията на международните пазари той коментира, че причината е не толкова свързаността им с гръцката икономика, колкото осъзнаването, че случилото се в Гърция може да се случи навсякъде другаде.

"Един такъв фалит може да бъде изключително разрушителен. България мина през такава процедура през 1990 г. и цяло десетилетие страната носеше тежките последици от този фалит, че и до ден днешен“, допълни той.

Запитан ще има ли последици за България от евентуален фалит на Гърция, той отговори, че икономиката е свързана, но БНБ от години следи банките с гръцки собственици у нас и са проведени мерки за ограничаване на подобно въздействие.

„Не се наблюдава пренасяне на паниката от Гърция към България. Точно обратното – има увеличаване на депозитите в цялата банкова система и в банките с гръцка собственост. Гръцките ни съседи изглежда си теглят парите от собствената си страна и ги харчат в България и Македония, където е по-евтино“, каза Хърсев.

Големият въпрос е ще има ли в последния момент някаква форма на споразумение с кредиторите или ще бъде въведена драхмата, допълни финансистът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40Не ме разсмивай. Този така наречен "заможен" човек се опитва да стане "просяк". Има една приказка "Хитрата сврака с двата крака".
27
12
 
39
 
! Отговори
Сиртакис преди 8 години
А България е труп от много години :)
26
15
 
43
 
! Отговори
иванов преди 8 години
Този, това моше се загрижило за Гърците. И след фалита гърците ще са поне 3 пъти по-добре от нас, както са и днес. Защо роните крокодилски сълзи, да не сте им давали пари назаем,а? ДА РЕВАТ ТЕЗИ, КОИТО СА ДАВАЛИ ПАРИ С ВИСОКА ЛИХВА, И СА ГИ ВЪРНАЛИ ДО СЕГА ... гЪРЦИЯ Е ФАЛИРВАЛА ПОНЕ 6 ПЪТИ ДОСЕГА, И ГЪРЦИЯ СИ Е ГЪРЦИЯ. щООМ СА И ДАВАЛИ ТЕЗИ ЗАЕМИ СА БИЛИ НА СМЕТКА. Начи, този рев ез а парлама, за будалите като Вас.
25
11
 
40
 
! Отговори
логично преди 8 години
ХЪРСЕВ - набеденият (за) иконимист, да се скрие в миша дупка! ***!Гърците вече няколко дена "нападат" магазините ни в Южна България за покупки!
24
10
 
37
 
! Отговори
Калкулатор първи преди 8 години
До Блокиран в ДневникВидяхме ги какво избират .................. Ципрас лъжливи!
23
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите и разбирам, че медийна атака срещу народонаселението е успяла да промие почти всеки мозък.Не разбирате ли, че с фалита на Гърция нищо няма да се промени?Напротив, това ще е началото на края за ЕС и Еврозоната.Дълговете на Гърция са най-вече към частни банки и най-вече от Германия и Франция.Тия задължения са гарантирани с облигации на гръцката държава.А кредитирането е извършено със спестяванията на вложителите от Германия и Франция.хахахадали ще фалира?
22
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29 грък и работа магаре и космос
21
10
 
32
 
! Отговори
bris преди 8 години
Golemi opashki na gr piasachni plajove, topla chista morska voda gratis, jega, slance gratis, goli bogove i bogini mnogo, senki gratis, stolove gratis, riba gratis - potanali evra gratis - opa
20
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневник 24Ние 45 години строихме "нов живот", че и сего го "дострояваме"!
19
13
 
41
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Номера 25 и 26 --откъде накъде аз ще ви обяснявам какво ще правят гърците??Те да ви кажат.Но те имат право сами да си избират начина на живот.Ние сме си го избрали - слушкане и папкане, заплати по 200 евро, пожарникар премиер.Да ги оставим и те да си решат?Аз също бих избрал кофите за ***, за да не оставя 500 млрд на децата си дълг.
18
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако има по крадливи и мързеливи политици от нашите ТО това са тези на гърците
17
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е в цугцванг, а Гърция - в цайтнот.
16
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневникще строят нов живот около кофите за *** :)
15
10
 
43
 
! Отговори
Калкулатор първи преди 8 години
До Блокиран в ДневникИ ще се радвм да ми кажеш как се гради нов живот без пари и с народ от мързеливи търтеи и лъжливи политици?
14
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците са мързелив народ в новата си история са Фалирали 6 пъти а Френска администрация е държала финанси те им над 60 години . Пак са поели по старият си път маляките
13
14
 
49
 
! Отговори
швейк преди 8 години
Абе тъй наречените наши ЕКСперти си *** да реват на чужд гроб. Ще повярвам,че гърците са зле, когато в къщи имам гръцка прислужничка. А за Хърсев , да не коментираме - СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО.
12
18
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предфалитна картина, но не само за Гърция, за целия ЕСщо заблуждаваш хората господарю-мъдрец?
11
14
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите политици отворковци да спрат да говоря за Гърция, защото много добре знаем колко е минималната заплата и минималната пенсия там. Ама на Хърсев не му дреме много за обикновените хора, защото е милионер.
10
10
 
34
 
! Отговори
solar panel преди 8 години
Mramornite koloni ot faliite im sa si tam. Samo nov slamen pokriv iskat. Tozi pat moje i kitaiska shapka da im turiat ?
9
14
 
48
 
! Отговори
победa преди 8 години
Ми aре мaхaйте я кaто е лошa, aре, кaкво чaкaте, хиени!Бaнките сa в основaтa нa всякa кризa!Гърция ще последвa Ислaндия!

Спонсорирани публикации